'Yüksek alkollü kolonya, virüsü daha çok yapıştırır'

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgınıyla amansız mücadele sürerken, bilim insanlarından dikkat çeken bir açıklama geldi. Virüslerden korunma yolu olarak Türk toplumunun büyük bölümünün kullandığı kolonyadaki yüksek alkol oranının virüsü ele yapıştırdığı iddia edildi. İşte detaylar...

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs şu ana kadar 30 milyona yakın kişiye bulaştı. Uzmanlar damlacıklar yoluyla bulaşan ve yüzbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüsten korunmanın yolları arasında alkol oranı yüksek kolonyaların kullanılması gerektiğini açıklamışlardı. Kolonyadaki yüksek alkol oranı virüsü ele yapıştırdığı iddia edildi.

''VİRÜSÜN DAHA ÇOK YAPIŞMASINA NEDEN OLUR'' 

İşte Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Ayşe Wilke Topçu'nun ezberleri bozan flaş açıklamaları;

"Bir kişi saatte 30 kere elini burnuna götürüyor.Ellerimiz de her yere değdiği için biz onu alıp solunum yollarından vücudumuza alabiliyoruz. Onun için el hijyeni önem taşıyor.

El hijyeni en güzel su ve sabun ile yapılır. Eğer su ve sabun yoksa yüzde 60-70 alkollü kolonya ya da dezenfektan kullanılabilir. Yüzde 90 alkollü olanlar ise virüs ve bakterilerin daha çok yapışmasına neden olur."

''ULTRAVİYOLE IŞINLAR VİRÜSÜ YOK EDİYOR''

Normal şartlarda SARS ve grip virüsü gibi virüslerin ultraviyole (UV) ışınları ile yok edildiğini ancak koronavirüste bunun etkili olmadığını belirten Prof.Dr. Topçu, "Bu garip bir virüs. Bu durum koronavirüste geçerli değil çünkü şu anda yazı yaşayan bölgelerde de var. O nedenle bu konuda yeterli kanıt yok. Muhtemelen etkisi az olacaktır. Biz bu virüse zarflı virüs diyoruz ve yapısında yağ var. Normal şartlarda bunun kolayca ultraviyole ışınları ile yok edilmesi lazım ama bunda kesinlikle böyle bir şey gösterilemedi.

Sıcaklığın ve nemin bu virüsün yayılmasında rolü yoktur diyen bir çalışma var ama umarım faydası olur."

'Yüksek alkollü kolonya, virüsü daha çok yapıştırır'

NE OLMUŞTU?

İlk olarak Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs salgınında tespit edilen vaka sayısı, dünya genelinde 28 milyon 946 bini aştı.

Koronavirüs görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 924 bin 610 kişi yaşamını yitirdi.

Vaka sayısı dünya genelinde 28 milyon 946 bin 628'e çıkarken, virüs saptanan 20 milyon 813 bin 150 kişi sağlığına kavuştu.

Dünyada tedavisi süren 7 milyon 208 bin 868 aktif vaka bulunuyor.

En fazla vaka ve ölümün kaydedildiği ABD'de, 6 milyon 676 bin 601 kişide koronavirüs tespit edildi, salgın nedeniyle 198 bin 128 kişi hayatını kaybetti.

 

'Yüksek alkollü kolonya, virüsü daha çok yapıştırır' ile ilgili etiketler doktor Koronavirüs Korona alkol Virüs kolonya Ayşe Wilke Topçu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.