Pompeo, Molla Birader ile görüştü

ABD, yakın zamana kadar terörist olarak nitelendirdiği Taliban ile Afganistan hükümetin Doha'daki buluşmasından memnun. Bu gelişme Trump'ın Güney Asya Stratejisi'ni ileriye taşımak için önemli bir adım olarak nitelendirilirken, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo düne kadar terörist olarak nitelendirdiği Taliban'ın temsilcisi ile yüz yüze görüştü.

Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki ilk doğrudan barış müzakereleri için Katar'ın başkenti Doha'ya giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Afgan heyetinin yanı sıra Taliban'ın Siyasi İşler Bürosu Başkanı Molla Birader ve beraberindeki Taliban heyeti ile biraraya geldi. 

Görüşme ile ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cale Brown, yıllardır süren savaşı sona erdirmek için başlayan müzakereler için "tarihi" ifadesini kullandı.

Brown, görüşmede Pompeo'nun Taliban liderlerine müzakereleri kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes ve siyasi çözüm için bir fırsat olarak değerlendirmeleri çağrısında bulunduğunu belirtti.

Pompeo, Molla Birader ile görüştü

POMPEO AFGAN HEYETİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Sözcü Brown, Bakan Pompeo'nun Doha'da Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, Dışişleri Bakan Vekili Muhammed Hanif Atmar ve Afgan heyetinin diğer üyeleri ile de bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi. 

Brown, Pompeo'nun, Afgan yönetiminin ülkedeki savaşı sona erdirmek için gösterdiği çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirtti.  

SAVUNMA BAKANI ESPER'DEN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de Doha'da başlayan müzakerelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Esper "Afgan barış müzakerelerinin başlaması Afgan barış sürecinde tarihi bir andır ve Başkanın (Trump) Güney Asya Stratejisi'ni ileri taşımak için önemli bir adımdır." dedi.

Esper, bu sürecin Afganların öncülük ettiği kalıcı bir çözüm için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİN SEYRİ

ABD, ilk kez eski Başkan Barack Obama yönetiminde Afganistan'da barış amacıyla Taliban ve Afgan hükümetleri arasında görüşmeler yürütülmesi için girişimlerde bulundu ancak 2011, 2012 ve 2013'teki bu girişimler sonuca ulaşmadı.

Donald Trump'ın, 2017'de ABD başkanı seçilmesinin ardından müzakerelerin başlaması tekrar gündeme geldi. ABD ile Taliban temsilcileri, 25 Şubat 2019'da barış görüşmeleri için Katar'ın başkenti Doha'da buluştu.

ABD Başkanı Trump'ın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Eylül 2019'da taraflar arasında anlaşmaya varıldığını, anlaşmanın Başkan Trump'ın onayını beklediğini duyurdu.

Ancak aynı günlerde Kabil'de yaşanan terör saldırısında bir ABD askerinin ölmesi üzerine Trump, anlaşmayı tarih belirtmeden erteledi.

ABD ile Taliban arasında Aralık 2019'da yeniden başlayan görüşmeler, "şiddetin azaltılması" adı verilen fiili ateşkes kararıyla neticelendi. 22 Şubat 2020'de başlayan 7 günlük sürenin sonunda 29 Şubat'ta ise taraflar arasında barış anlaşması imzalandı.

Pompeo, Molla Birader ile görüştü ile ilgili etiketler Afganistan Taliban ABD Katar doha pompeo Molla Birader
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.