Pompeo dün Türkiye'de olan İbadi ile görüştü!

Irak Başbakanı İbadi dün Türkiye'deydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen İbadi basın toplantısında Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını önlemeye yönelik planları olduğunu söylemişti. Bu açıklamalardan sonra dikkat çeken bir gelişme yaşandı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İbadi'nin Ankara temaslarının ardından Irak Başbakanı ile telefon görüşmesi yaptı. Pompeo daha sonra da IKBY Başbakanı Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile telefon görüşmelerinde, Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilere dair konuların ele alındığı bildirildi.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, Pompeo'nun İbadi ve Barzani ile telefon görüşmelerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

"YAPICI GÖRÜŞMELERE DAİR MEMNUNİYETİNİ DİLE GETİRDİ"

Nauert, şunları kaydetti:

"Bakan Pompeo, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile konuştu. Bakan, iki liderin Bağdat ve Erbil arasındaki sorunların çözümü için Irak Anayasası çerçevesinde yaptıkları yapıcı görüşmelere dair memnuniyetini dile getirdi. Bakan, iki liderle yaptığı görüşmede Irak halkının da beklentisi olan anayasa çerçevesinde Irak'ta modern bir hükümetin kurulmasının önemine vurgu yaptı."

Ayrıca Nauert, Pompeo'nun, Irak hükümeti ve Peşmerge güçlerinin DEAŞ'a karşı yürüttüğü operasyona da vurgu yaptığına değindi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Bakan Pompeo'nun, ABD'nin Irak'la imzalanan Stratejik Çerçeve Anlaşması bağlamında bu ülkeyi desteklemeye devam edeceğini söylediğini de aktardı.

ANKARA'DAN VERİLEN "PLAN" MESAJI MI ETKİLİ OLDU?

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi dün Ankara'daydı... Ortak basın toplantısında Irak topraklarının Türkiye’ye karşı hiçbir örgüte mekan olmasını istemediklerinin altını çizdi. İbadi, "Irak Ulusal Güvenlik Konseyi toplantılar yaptı. Sınırların kontrol altına alınması, özellikle Türkiye sınırının kontrol altına alınması için bir plan yaptık. Biz buna müsamaha etmeyeceğiz. Biz Türkiye ile birlikteyiz. Sınırların korunması, Türkiye’ye saldırıların önlenmesi konusunda Türkiye ile birlikteyiz" dedi.

Burada kuşkusuz en dikkat çeken ifade "Türkiye sınırının kontrol altına alınması için bir plan yaptık" sözleriydi. Bu açıklamadan hemen sonra ABD Dışişleri Bakanı'nın İbadi ve ardından Barzani ile görüşmesi "Plan" Washington'u telaşlandırdı yorumlarına neden oldu...

Pompeo dün Türkiye'de olan İbadi ile görüştü! ile ilgili etiketler Mike Pompeo Neçirvan Barzani ABD Dışişleri Bakanı Haydar el-İbadi ırak başbakanı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.