Pompei'de tarihe ışık tutacak keşif: Arkeologlar 'köle odası' buldu

Pompei’de kazı yapan arkeologlar, yaklaşık 2000 yıl Vezüv yanardağının püskürmesiyle lavlar altında kalarak harabeye dönen kentte bir villada istisnai bir buluş yaptı ve bir “köle odası”nın kalıntılarını gün ışığına çıkardı. Nadir bir keşif olan köle odasında üç kişilik bir köle ailesinin yaşamış olduğunu tahmin ediliyor.

Biri çocuk için olduğu sanılan küçük olmak üzere üç yatak, sekiz amfora, seramik bir çanak ve ahşap bir kutunun kalıntıları keşfedildi. Buluntular, M.S. 79 yılında lavların altında kalan Pompei’de oluşturulan arkeoloji parkının birkaç yüz metre ötesindeki Civita Giuliana semtinde bir villada yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarıldı. Aynı yerde bu yılın başında iyi durumda olan bir tören arabası da bulunmuştu. Arkeologlar, bulunan odada muhtemelen tören arabasının günlük bakımıyla uğraşan kölelerin kaldığını tahmin ediyor.

Biri çocuk için olduğu sanılan küçük olmak üzere üç yatak, sekiz amfora, seramik bir çanak ve ahşap bir kutunun kalıntıları keşfedildi. Buluntular, M.S. 79 yılında lavların altında kalan Pompei’de oluşturulan arkeoloji parkının birkaç yüz metre ötesindeki Civita Giuliana semtinde bir villada yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarıldı. Aynı yerde bu yılın başında iyi durumda olan bir tören arabası da bulunmuştu. Arkeologlar, bulunan odada muhtemelen tören arabasının günlük bakımıyla uğraşan kölelerin kaldığını tahmin ediyor.   Pompei arkeolojik ören yeri Genel Müdürü Gabriel Zuchtriegel, “Bu buluş, neredeyse yalnızca seçkinlere mensup erkekler tarafından yazılan tarihî kaynaklarda nadiren yer alan kölelerin güvencesiz gerçekliğine açılan bir pencere” oldu dedi. Yazılı bir basın açıklaması yapan Zuchtriegel, “Antik toplumun en zayıf katmanlarının nasıl yaşadığına dair bu ‘eşsiz tanıklık’ kesinlikle bir arkeolog olarak hayatımın en heyecan verici keşiflerinden biri oldu” diye ekledi.  16 metrekarelik oda, bir yatak odası ile bir sandık odası ya da depo olarak kullanıldığı düşülen bir oda arasında yer alıyor.  Ahşap kutuda da metal ve kumaştan bazı objeler ele geçirildi. Bunların, tören arabasının atlarının koşum takımına ait parçalar olduğu sanılıyor. Yataklardan birinin üzerinde de tören arabasının dingili bulundu. Tören arabası, bu yılın başında bir ahırın sundurmasının altında bulunmuş, 2018’de ahırda da üç atın kalıntıları keşfedilmişti.  Yazılı açıklamada, “Olağanüstü şekilde iyi korunan bu oda, kölelerin günlük yaşamına ilişkin gerçeklere nadir bir bakış sunuyor” dendi.  Yataklar, yatanın boyuna göre ayarlanabilecek şekilde kabaca birkaç tabaka kalastan oluşuyor. Yatakların perdeli ayakları ise örtülerle kaplı iplerden yapılmış. Yatakların uzunluğu 1,70 metre, genişliği de 1,40 metre. Arkeoloji parkı yetkililerine göre, belki de odada üç kişilik bir köle ailesi yaşıyordu. Yatakların altında amforalar ve lazımlık olabilecek şeyler gibi kişisel eşyalar bulundu.   Oda, üst tarafta bulunan bir pencereden gelen güneş ışığıyla aydınlatılıyormuş. Odanın duvarlarında hiçbir süsleme izi görülmüyor, rastlanan tek izin de duvara asılan bir fenerden kaldığı sanılıyor. Kazılar, mezar taşı yağmacılarına karşı mücadele programı çerçevesinde, hâlâ keşfedilecek birçok tarihî kalıntının varlığının bilindiği bir bölgede yürütülüyor. Civita Giuliana villası, yıllardır tarihî eser yağmacılarının hedefi haline geldi. Arkeologlar, köle odasındaki arkeolojik hazinelerin bir bölümünün birtakım yağmacılar tarafından çalınmış olabileceğini düşünüyor.  (Ajans Bizim)

Pompei arkeolojik ören yeri Genel Müdürü Gabriel Zuchtriegel, “Bu buluş, neredeyse yalnızca seçkinlere mensup erkekler tarafından yazılan tarihî kaynaklarda nadiren yer alan kölelerin güvencesiz gerçekliğine açılan bir pencere” oldu dedi. Yazılı bir basın açıklaması yapan Zuchtriegel, “Antik toplumun en zayıf katmanlarının nasıl yaşadığına dair bu ‘eşsiz tanıklık’ kesinlikle bir arkeolog olarak hayatımın en heyecan verici keşiflerinden biri oldu” diye ekledi.

16 metrekarelik oda, bir yatak odası ile bir sandık odası ya da depo olarak kullanıldığı düşülen bir oda arasında yer alıyor. Ahşap kutuda da metal ve kumaştan bazı objeler ele geçirildi. Bunların, tören arabasının atlarının koşum takımına ait parçalar olduğu sanılıyor. Yataklardan birinin üzerinde de tören arabasının dingili bulundu. Tören arabası, bu yılın başında bir ahırın sundurmasının altında bulunmuş, 2018’de ahırda da üç atın kalıntıları keşfedilmişti.

Yazılı açıklamada, “Olağanüstü şekilde iyi korunan bu oda, kölelerin günlük yaşamına ilişkin gerçeklere nadir bir bakış sunuyor” dendi.

Pompei'de tarihe ışık tutacak keşif: Arkeologlar 'köle odası' buldu

Yataklar, yatanın boyuna göre ayarlanabilecek şekilde kabaca birkaç tabaka kalastan oluşuyor. Yatakların perdeli ayakları ise örtülerle kaplı iplerden yapılmış. Yatakların uzunluğu 1,70 metre, genişliği de 1,40 metre. Arkeoloji parkı yetkililerine göre, belki de odada üç kişilik bir köle ailesi yaşıyordu. Yatakların altında amforalar ve lazımlık olabilecek şeyler gibi kişisel eşyalar bulundu.

Pompei'de tarihe ışık tutacak keşif: Arkeologlar 'köle odası' buldu

Oda, üst tarafta bulunan bir pencereden gelen güneş ışığıyla aydınlatılıyormuş. Odanın duvarlarında hiçbir süsleme izi görülmüyor, rastlanan tek izin de duvara asılan bir fenerden kaldığı sanılıyor. Kazılar, mezar taşı yağmacılarına karşı mücadele programı çerçevesinde, hâlâ keşfedilecek birçok tarihî kalıntının varlığının bilindiği bir bölgede yürütülüyor. Civita Giuliana villası, yıllardır tarihî eser yağmacılarının hedefi haline geldi. Arkeologlar, köle odasındaki arkeolojik hazinelerin bir bölümünün birtakım yağmacılar tarafından çalınmış olabileceğini düşünüyor.

Pompei'de tarihe ışık tutacak keşif: Arkeologlar 'köle odası' buldu

(Ajans Bizim)

Pompei'de tarihe ışık tutacak keşif: Arkeologlar 'köle odası' buldu ile ilgili etiketler Keşif pompei köle odası arkeoloji kazı arkeologlar kazı çalışması Vezüv Yanardağı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.