Polonya Dışişleri Bakanı: Türkiye askeri yönetim altındayken bile güvenilirdi!

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'den 25 Bayraktar TB-2 SİHA satın alan ilk NATO üyesi olmasıyla gündeme gelen Polonya'nın Dışişleri Bakanından Türkiye vurgulu açıklamalar geldi. Yaşadıkları güvenlik zaafiyetinde ABD'nin rolü olduğunu söyleyen Bakan Rau, NATO'nun Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Türkiye, Azerbaycan, Libya, Katar ve Ukrayna'dan sonra, kısa süre önce NATO üyesi (ve AB üyesi) iki ülkeye daha SİHA ihraç etmeye başlamıştı: Polonya ve Letonya. 

Bugün, NATO üyesi o ülkelerden biri olan Polonya'nın Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu.

'TÜRKİYE, ASKERİ YÖNETİM ALTINDA BİLE GÜVENİLİR BİR ÜLKEYDİ'

Polonya Dışişleri Bakanı Rau, Türkiye'nin NATO için önemli bir müttefik olduğuna işaret ederek, 'Türkiye, özgür dünyanın savunması için gerekli bir müttefiktir. Askeri yönetim altında olduğu zamanlarda bile bir NATO üyesi olarak güvenilirliği konusunda hiçbir şüphe duyulmadı. Bugünkü Türkiye demokratik bir ülke olurken, durum da farklı değildir. NATO ve Avrupa'nın Türk müttefiklerine ihtiyacı vardır.' ifadelerini kullandı.

Rau, Polonya'nın Rzeczpospolita gazetesine verdiği söyleşide Türkiye'nin Avrupa ve NATO için taşıdığı öneme değindi.

BİDEN'IN TEK BAŞ BAŞA GÖRÜŞMESİ TÜRKİYE İLE OLDU

ABD Başkanı Joe Biden'ın planlanan tek baş başa görüşmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olduğunu vurgulayan Rau'nun ifadeleri şöyle:

'Türkiye hem ABD hem de Polonya için kilit bir müttefiktir. Bunun kanıtlarından biri de Başkan Biden'ın Brüksel'de yapılacak NATO zirvesi için planlanan tek ikili görüşmesinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme olmasıdır. ABD, Afganistan'dan çekilirken, bu çekilmenin gözetimi Türk ordusu tarafından yapılıyor. Şunu da unutmamak gerekir ki Türkiye, özgür dünyanın savunması için gerekli bir müttefiktir. Askeri yönetim altında olduğu zamanlarda bile bir NATO üyesi olarak güvenilirliği konusunda hiçbir şüphe duyulmadı. Bugünkü Türkiye demokratik bir ülke olurken, durum da farklı değildir. NATO ve Avrupa'nın Türk müttefiklerine ihtiyacı vardır.'

KÜRESEL GELİŞMELERİ DE ELE ALDI

Baltık Denizi'nden geçerek Rus doğal gazını Almanya üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Nord Stream 2 projesi, Polonya'yı by-pass ederek Rusya'nın Polonya'nın gazını kesmesinin yolunu açıyor.

ABD'DEN O DA ŞİKAYETÇİ

Nord Stream 2'yi inşa eden şirketlere ABD'nin uyguladığı yaptırımdan vazgeçmesi haberini basından duyduğunu belirten Rau, 'Amerikalı müttefiklerimiz, bu kararın sonuçlarına dünyanın en çok maruz kalacak olan bölgesi ile müzakere için vakit bulamamışlardır.' dedi.

'POLONYA, ABD YÜZÜNDEN GÜVENLİK ZAAFİYETİ YAŞIYOR'

Bu projenin Ukrayna, Polonya ve diğer NATO ile Orta Avrupa ülkeleri için askeri tehdidi artıracağına da işaret eden Rau, Rusya'yı da komşularına karşı agresif bir siyaset yürütmekle suçladı.

Rau, Belarus'taki gelişmelere ilişkin de değerlendirmede bulunarak, "Polonyalılar, Belarus demokrasisini, kendi hayatlarını ve sevdiklerini tehlikeye atan cesur Belarusluları desteklemek için birleşmeli, bu sayede Belarus halkı demokrasi hakkını kazanabilir." ifadelerini kullandı.

 

Polonya Dışişleri Bakanı: Türkiye askeri yönetim altındayken bile güvenilirdi! ile ilgili etiketler NATO Polonya SİHA zbigniew Dışişleri
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.