Polonya - Belarus sınırında yaşananlar Lukaşenko'nun 'sessiz intikamı'

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, Belarus hükümetini Avrupa Birliği’ne (AB) baskı uygulamak için Iraklı göçmenleri Litvanya sınırındaki ormanlara göndermekle suçladı. AB ise sınırda yaşanan krizi, Belarus seçimlerinde muhalefeti destekledikleri için Lukaşenko'nun 'sessiz bir intikamı' olarak yorumladı.

Polonya ve Litvanya sınırlarında göçmen krizi devam ederken, Polonya’nın ardından Irak’ta göçmen krizi ile ilgili Belarus’u suçladı.

IRAKLILARI SINIRA BELARUS HÜKÜMETİ BİZZAT GÖNDERİYOR

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Yardımcısı Kerim el-Nuri yaptığı açıklamada, Belarus hükümetini göçmen krizi hakkında suçlayarak, “Iraklıların Belarus’tan Litvanya ve Polonya üzerinden Avrupa ülkelerine gitmeleri son aylarda başladı. Çok sayıda Irak vatandaşı insan kaçakçıları tarafından Belarus’a getirildi. Belarus, AB’ye baskı yapmak için Iraklı sığınmacıları Litvanya sınırındaki ormanlara gönderiyor” dedi.

Ülkesinin insan kaçakçılarıyla ilgisi olmamasına rağmen Avrupa Birliği’nin (AB) Irak’ı yaptırımla tehdit ettiğini belirten el-Nuri, “AB’ye bir iyi niyet göstergesi olarak Belarus’a sefer yasağı getirdik” diye konuştu.

Irak’ın Belarus’ta büyükelçiliği bulunmadığı için Rusya Büyükelçiliği tarafından Iraklı göçmenlerin durumunun takip edildiğini kaydeden el-Nuri, Belarus’ta kalan Irak vatandaşlarının ülkeye geri dönmeleri için kolaylık sağlanacağını açıkladı.

AB: 'YAŞANAN KRİZ, LUKAŞENKO'NUN SESSİZ İNTİKAMIDIR'

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Polonya'nın doğusundaki Belarus sınırında patlak veren göçmen krizi üzerine başkent Varşova'ya gelerek Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile görüşme gerçekleştirmişti.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Morawiecki, "AB sınırında yaşanan kriz, Belarus devlet terörüdür. Bu devlet terörünün tezahürü, aynı zamanda Belarus'ta halkın demokratik seçimini desteklediğimiz için Lukaşenko'nun (Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko) sessiz intikamı" demişti.

BÖLGEDE OHAL İLAN EDİLMİŞTİ

Polonya, Belarus sınırında geçtiğimiz yaz aylarından itibaren yasa dışı göçmen akınında artış yaşanması üzerine 3 Eylül'de ülkenin doğusundaki 183 yerleşim yerinde 30 günlüğüne olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Lubusz ve Podlaski bölgesindeki 183 yerleşim yerinde her türlü toplantı, yürüyüş, kitlesel etkinlik düzenlenmesini yasaklayan, kolluk kuvvetlerine belirli mekan ve bölgelerde belirli saatlerde bulunmayı yasaklama yetkisi veren ve söz konusu bölgelere yalnızca burada yaşayan ya da çalışan vatandaşların girişine izin veren OHAL uygulaması, geçtiğimiz ekim ayı başında 60 gün süreyle yeniden uzatılmıştı.

BÖLGEDE 12 BİN ASKER GÖREV YAPIYOR

Polonya ayrıca, Belarus ordusu ve güvenlik güçlerinin kontrolünde büyük bir göçmen grubunun Polonya'nın doğusundaki Kuznica sınırına akın ettiğini belirtmiş, bölgede görev yapan asker sayısını 12 bine çıkarıldığını aktarmıştı.

 

Polonya - Belarus sınırında yaşananlar Lukaşenko'nun 'sessiz intikamı' ile ilgili etiketler Belarus Polonya Irak kriz ab sessiz intikam lukaşenko
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.