Plazma bağışı nasıl yapılır? İmmün plazma tedavisi nedir?

Plazma bağışı nasıl yapılır? Ölümcül virüslerden biri olan koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına alması ile dünya çapında birçok kişi hayatını kaybetti. Virüsün Türkiye'de de görülmesi sağlık önlemlerini arttırdı. Türkiye'de uygulanmaya başlayan İmmün plazma tedavisinin ne olduğu merakla arama motorlarından araştırılmaya devam ediliyor. Peki, Plazma bağışı nasıl yapılır? İmmün plazma tedavisi nedir? Detaylar haberimizde...

Plazma bağışı nasıl yapılır? Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüsü kısa zamanda dünyaya yayılarak birçok kişinin ölümüne sebep oldu. COVID-19 virüsünün Türkiye'de de görülmesi ile 1.890 kişi hayatını kaybetti. Devlet tarafından sağlık önlemleri alınmaya devam edilirken vatandaşların sağlık açısından evden çıkmamaları konusunda uyarılar yapıldı. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı getirildi. Geçen haftalarda Türkiye'de uygulanmaya başlayan İmmün plazma tedavisinin ne olduğu ve nasıl bağış yapıldığı merakla araştırılmaya devam ediliyor. Peki, Plazma bağışı nasıl yapılır? İmmün plazma tedavisi nedir? Detaylar haberimizde...

Türkiye'de koronavirüsü kalıcı olarak temizleyen endüstriyel ürün ...

PLAZMA NEDİR?

Plazma hücreleri, plazma B hücreleri ya da plazmositler; organizmanın sıvısal dirençliliğinde çok önemli rol oynayan, antikorları salgılayan immün sistem hücreleridir.

Poligonal, oval veya yuvarlak şekilli, 10-20 mikron büyüklüğünde, koyu bazofilik sitoplazmalı hücrelerdir. Çekirdekleri küreseldir, çekirdekteki kromatin dağılımı tipiktir. Merkezden çevreye doğru yayılan kalın ökromatin bölge plazmosite özgü çekirdek görünümünü kazandırır.

Çekirdeğin yanında büyük bir golgi kompleksi bulunur. Sitoplazmanın geri kalanı granüllü endoplazmik retikulum ile kaplıdır. Bu durum sitoplazmaya bazofilik özellik kazandırır.

Doğuştan çok fazla veya çok az sayıda olabilirler. Hiperglobulinemia, kişilerin dokularında fazla sayıda plazma hücresi ve kanlarında yoğun antikor bulunmasına; agammaglobulinemia, kişilerin antijene karşı hiç antikor üretememesi, yani plazma hücrelerinin vücutta hiç bulunmamasına denir.

Dünyada coronavirus (koronavirüs) paniği! - Haberler | Sağlık ...

NASIL UYGULANIR?

Plazma bağışı için "Kovid-19 tanısı alındıktan sonra uygulanan tedavi ile iyileşen ve taburcu olan 18-65 yaş aralığında olup kan verme özelliklerini taşıyan, kan vermeye engel teşkil eden hepatit, HIV, spilis gibi hastalıkları bulunmayan" kişi şartları aranırken süreç şu şekilde işleyecek:

1- Kişinin koronavirüsle enfekte olduğu yapılan testlerle belirlenecek.
2- Hastaya tedavi süreçleri uygulanacak.
3- Tedavi süreçleri sonrası iyileşen kişi kan bağışından önce 14 gün bekleme sürecine girecek.
4- Plazma bağışından önce tekrar test yapılacak.
5- Negatif sonucu gösteren raporla bağışçı Kızılay'ın aferez bağış noktalarına gidecek.
6- Bağışçının kan vermesinde sakınca olup olmadığı tespiti yapılacak ve beyanı ile onam formu alınacak.
7- Kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan plazma, aferez cihazında ayrıştırılacak ve diğer bileşenler kan bağışçısına geri verilecek.
8- Alınan plazma için standart testler uygulanacak.
9- Testleri tamamlanan plazma, tedavi bekleyen uygun hastalar için ilgili hastanelere ulaştırılacak.

KİMLER BAĞIŞ YAPABİLİR?

-18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış ve arası) bağışçılar.

- Erkek ya da gebe kalmamış, düşük yapmamış, kürtaj olmamış kadın bağışçılar.

- Daha önce kan transfüzyonu yapılmamış bağışçılar.

- COVID-19 virüs enfeksiyonuna yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş bireyler.

- Bağışçı adayının COVID-19 enfeksiyonu tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olanlar.

- Hastanede yatarak tedavi gördüyse en az 24 saat ara ile yapılmış 2 nazofarenks sürüntü örneğinin moleküler test sonuçları negatif olanlar.

- Klinik olarak iyileşmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiş olanlar.

COVID-19 tanısı almış ancak tedavisini evde karantina altında tamamlayan, klinik olarak iyileşmelerinin üzerinden en az 28 gün geçen ve bağış öncesinde nazofarenks sürüntü örneğinden çalışılmış SARS-CoV-2 moleküler test sonucu negatif olanlar.

Plazma bağışı nasıl yapılır? İmmün plazma tedavisi nedir? ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona tedavi 2020 bağış Koronavirüsü plazma plazma tedavisi immün plazma temini plazma ne demek bağış nasıl yapılır
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.