Böyle başbakan görülmedi: Playboy fazla ama bir aziz de değil!

Demet Cengiz

Demet Cengiz

Bir siyasi lider düşünün, dünya jet sosyetesine girmiş, üç evlilik yapmış, adı pek çok aşk skandalına karışmış…

Zamanında “Benim için playboy demek abartı olur ama bir aziz olduğum da söylenemez” demiş bulunsun.

İlk çocuğu evlilik dışı doğmuş ve bu çocuğu uzun yıllar reddettikten sonra mecbur kalmış kabullenmeye.

Böyle başbakan görülmedi: Playboy fazla ama bir aziz de değil!

Dünyanın en zengin ailelerinden birine damat olmuş. Eski eşinin yeni sevgilisinin eski sevgilisini ülkesinde ağırlamış.

Çok mu karışık oldu? Baştan anlatayım o zaman.

Geçtiğimiz haftalarda Pakistan’da seçimi kazanan, Dünya Cricket Şampiyonu İmran Khan, neden ilgilimi çekti bilmiyorum.

Önce biraz Pakistan’ı anlamaya çalıştım ancak ülkenin içinden çıkamadım.

Askeri darbenin ardından yapılan 25 Temmuz seçimini kimi kaynaklar ‘ilk demokratik seçim’ olarak nitelendiriyor. Kimi kaynaklar ise sansürün hüküm sürdüğü, ordu ve bazı dini grupların desteğiyle zafer ilan eden İmran Khan’ın ülkenin felaketi olacağını… Burası benim boyumu aşar deyip Pakistan Başbakanı olacak İmran Khan’ın binbir yüzünü anlatayım ben.

OXFORD MEZUNU CRİCKET OYUNCUSU

1952’de Lahor Pakistan’da mühendis bir baba ve ev hanımı bir annenin oğlu olarak doğan İmran Khan Niazi, Oxford mezunu. 1970’lerde cricket dünyasında dikkat çekmeye başladı. İlk ve tek Dünya Cricket şampiyonluğunu ise 1992’de kazandı.

Böyle başbakan görülmedi: Playboy fazla ama bir aziz de değil! - Resim : 2

ÜÇ EVLİLİK, İKİ BOŞANMA

Yaşamının 42 yılını bekâr geçiren İmran Khan, son 23 yılda ise 3 kez evlendi. İngiltere’nin tanınmış simalarından Bollywood ve Hollywood yıldızlarına kadar pek sevilisi olan İmran Khan, dünya jet sosyetesinde ‘çapkın’ olarak anılmanın hakkını verdi.

Bir röportajında ‘playboy’ yakıştırmasını abartılı bulsa da bir aziz olmadığını da söylemişti.

80’lerin sonunda Sita White ile ilişkisinden bir kızı oldu ve bunu uzun süre reddetti. Sonra isteksizce doğruluğunu kabul etti.

1995’te 42 yaşındayken ilk evliliğini 21 yaşındaki Jemima Goldsmith ile yaparak, dünyanın en zengin ailelerinden birine damat oldu. Jemima’nın Müslüman olduğu açıklandı. İki erkek çocuğu dünyaya gelen İmran Khan, siyasete de o günlerde girdi.

2004 yılında ilk evliliği noktalanan İmran Khan, 2015’te mutluluğu BBC’de hava durumu sunan Reham Khan’da buldu. Ancak bir reklam arası uzunluğunda süren evliliği İmran Khan, “Hayatımın en büyük hatası” sözleriyle anıyor.

Sanırım “Allah’ın hakkı üçtür” diyerek, geçtiğimiz Şubat ayında, gerdeğe kadar yüzünü bile görmediği, Sufi inancında ruhsal rehberi olarak andığı Büşra Maneka ile evlendi.  

İngiliz aktris Elizabeth Hurley, 2006 yılında Pakistan’ı ziyaret ederken yanında İmran Khan vardı. İkiliyle ilgili aşk dedikoduları da ayyuka çıkmıştı.

Böyle başbakan görülmedi: Playboy fazla ama bir aziz de değil! - Resim : 3

Gel gör ki İmran Khan’ın ilk eşi Jemima, Elizabeth Hurley’nin eski sevgilisi Hugh Grant’ın yavuklusu oldu. Milletin ağzı torba değil ki büzesin. Khan’ın yuvasını İngiliz aktörün yıktığı haberleri de az yapılmadı.

Şimdilerde takva sahibi, cricket şampiyonu, çiçeği burnunda başbakan imajı çizen İmran Khan’ı geçmiş aşk hayatı bakalım nasıl etkileyecek?

RADİKAL SEMPATİZANI

Elinde tespih, helikopterle Pakistan semalarında süzülen İmran Khan’ın radikal dincilere göz kırpan açıklamaları ise endişeye yol açıyor. Militanlarla diyalog çağrısı ve Taliban’ın babası kabul edilen Sami ul Haq ile ittifakı da eleştirilerin odağında. El Kadie’yle bağlantısı olan Harkat-ul-Mujahideen’in İmran Khan’ın partisini destekleyeceğini açıklaması da şüpheleri artırmıştı.

HAYIRSEVER KANAAT ÖNDERİ

Dört yıl oluşturduğu fonla para toplayıp, 1992’de annesinin anısına Pakistan’da kanser hastanesi açtı.

2008’de açılan teknik üniversite Namal Kolej’de etkin rol oynadı.

İmran Khan Vakfı ise ülkede ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye çalışıyor. Vakıf, sel mağdurlarına desteğiyle takdir toplamıştı.

KAYBEDEN BİR POLİTİKACI

Siyasete atılması 1996 yılını buldu. Birkaç koltuktan fazlasını kazanamadı. 2011 yılında Pakistan’ın en büyük siyasi mitinglerinden birini yaptı. Kimi kaynaklar 100 bin kimi kaynaklar 200 bin kişinin katıldığını açıkladı. Ancak kuru kalabalık, seçim sonuçlarında kendini gösteremedi.

Böyle başbakan görülmedi: Playboy fazla ama bir aziz de değil! - Resim : 4

Az değil, tam 22 yıl, sabrederek 25 Temmuz 2018’de  Pakistan’da seçimin galibi olarak halkı selamladı. Askeri darbelerin ve suikastlerin eksik olmadığı Pakistan’da bakalım neler olacak?

Radikallere sempatisi endişe yaratan eski playboy, cricket şampiyonu İmran Khan’ın en büyük vaatlerinden biri yolsuzlukla mücadele. Hadi bakalım.

Diğer Yazıları