PKK'yı bitirmek için ant içen Türkiye, sınırda neler yapıyor?

SuperHaber, geçmişe ve günümüze ait uydu görüntülerini kullanarak Kuzey Irak sınırındaki karakolları inceledi. Bakın nereden nereye geldik… SUPERHABER-ÖZEL

SuperHaber, çeşitli açık kaynaklardan uydu görüntülerini kullanarak İran sınırından Suriye sınırına kadar olan tüm Irak sınırı boyunca uzanan Kuzey Irak sınır hattının en uç noktalarına, kelimenin tam anlamıyla sınırı oluşturan sıradağların sarp yamaçlarının üzerindeki zirvelere yan yana konuşlanmış Türk ordusuna ait karakolları inceledi.

(Karakolların tam konumları ve diğer hassas bilgiler güvenlik gerekçesiyle videoda yer almıyor; haber boyunca da paylaşılmayacak.)

Bu incelemelerde elde edilen görüntüler analiz edildiğinde üç nokta dikkat çekiyor.

1. 15 TEMMUZ'DAN SONRA TÜRKİYE PKK'YI BİTİRMEYE YEMİN ETMİŞ

Birincisi, ve belki de en önemlisi incelenen ve sözü edilen neredeyse tüm hudut karakollarının çok yakın dönemde inşa edilmiş olması.

SuperHaber, geçmiş yıllara ait uydu görüntüleri ile bu yıla ait görüntülerini karşılaştırdığında; Türkiye'nin Kuzey Irak sınırında şu anda mevcut birçok hudut karakolunun 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından inşa edildiği fark etti.

Aşağıda Maxar uydu şirketinin fotoğraflarında iki örneğinin verildiği gibi; 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi öncesinde, şu anda gelişmiş karakolların olduğu zirvelerde bırakın karakolu bir çalı bile yok.

PKK'yı bitirmek için ant içen Türkiye, sınırda neler yapıyor?

PKK'yı bitirmek için ant içen Türkiye, sınırda neler yapıyor? - Resim : 2

FETÖ'cülerin kritik kademelerden temizlenmesinin ülkeye olan pozitif etkisi, kelimenin tam anlamıyla, uzaydan bile görünüyor.

2. İNŞA EDİLEN KARAKOLLARIN GELİŞMİŞLİĞİ GÖZ DOLDURUYOR

İkinci dikkat çeken olgu ise, aşırı dağlık olması sebebiyle gerçek yüz ölçümü bakımından inanılmaz büyüklükteki bir alanı, ekstrem koşullarda savunan askerlerimizin yaşam ve savunma standartları.

Sentinel-2 ve Copernicus uydularının geçmiş uydu görüntüleri mukayese edildiğinde, nadiren de olsa bu tarihten önce var olan eski karakolların küçük ve kiremit çatılı basit barınaklardan öteye geçmediği görülüyor. 2016'dan sonra bu eski karakollar da yenilenerek modern ve güvenli hale getiriliyor.

PKK'yı bitirmek için ant içen Türkiye, sınırda neler yapıyor? - Resim : 3

Diğer birçok önemli teknolojinin yanısıra artık askerlerimiz kalorifer sistemi, helikopter pistleri, havadurumu ve baz istasyonları ile donatılmış güvenli binalarda vatani görevlerini yapıyorlar.

3. SINIR HATTI BOYUNCA EN ULAŞILMAZ VE HAKİM ZİRVELERE İNŞA EDİLMİŞLER

Vatan toprağının adeta buruştuğu, binlerce metre yüksekliğindeki dağların hüküm sürdüğü Irak sınır hattındaki coğrafyanın ne kadar zor olduğu, 3 boyutlu uydu görüntülerine bakıldığında daha iyi anlaşılabiliyor.

PKK'yı bitirmek için ant içen Türkiye, sınırda neler yapıyor? - Resim : 4

2 boyutlu haritada gösterildiğinde göze 'kolay' gelen bu bölge, aslında kuşların bile uçamadığı dağ zirveleri, bulutları yukarıdan delen uçurumlar ve dik vadilerden oluşuyor.

Dağcıların bile tırmanmaya çekineceği bu dağların zirvelerinde büyük ve teknolojik binalar; altyapı; helikopter pistleri ve birçok başka şeyin bu kadar kısa sürede inşa edilmesi, öncelikle Türkiye'nin terörle mücadeledeki azmini ve aynı zamanda inşaat ve lojistik sektöründeki gelişmişliğini de ortaya koyuyor.

PKK'yı bitirmek için ant içen Türkiye, sınırda neler yapıyor? - Resim : 5

SONUÇ

Uydu görüntüleri incelendiğinde Kuzey Irak sınırının 'kuş dahi uçmayacak' seviyeye gelmesi için yapılan üs ve karakol inşaatlarının çoğunun 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra yapıldığı görülüyor.

Ayrıca öyle görünüyor ki Türkiye, Pençe Kilit operasyonuna sanılandan çok daha uzun zamandır hazırlanıyor ve 'PKK'yı bitirme planına' adeta kendisini FETÖ'den temizlendiği gün ant içmiş.

Bir zamanlar PKK'lı teröristlerin elini kolunu sallayarak gezdiği ve ülkemize girdiği dağlar; terörle mücadelede uzun süredir taviz vermeyen AK Parti hükümetinin girişimleri sayesinde artık tüm zirvelere yerleşmiş olan kahraman Türk ordusu tarafından 'Hudut namustur' anlayışıyla çok sıkı ve güvenli bir şekilde korunuyor.

Bu yeni şartlar altında PKK terör örgütü, kanlı tarihinin sonuna nihayet gelmiş -veya kısa süre içinde şanlı Türk ordusu tarafından zorla getirilecek gibi görünüyor.

 

SuperHaber | Cengiz Büyükuncu

Kaynak: Maxar Technologies, SentinelHub, Google Earth 

Müzik: The Hu - Yuve Yuve Yu (Moğolistan)

 

PKK'yı bitirmek için ant içen Türkiye, sınırda neler yapıyor? ile ilgili etiketler Uydu Kuzey Irak asker Ordu 15 Temmuz Darbe FETÖ analiz sınır hattı karakol askeri birlik girişimi
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.