PKK ve Haşdi Şabi Sincar'dan çıkartılacak

Irak merkezi yönetimi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında imzalanan Sincar anlaşmasının detayları ortaya çıktı. Anlaşmaya göre, Musul'un Sincar ilçesi ve çevresindeki bölgelerdeki PKK varlığı sonlandırılacak. PKK ve bağlı yapılarının bölgede hiçbir rolü bulunmayacak.

Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar'la ilgili merkezi yönetim ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında imzalanan ve PKK'nın bölgeden çıkartılmasını öngören anlaşmanın detayları belli oldu. 

Anadolu Ajansı muhabirinin ulaştığı anlaşma metnine göre, Sincar’da ilçe kaymakamı ve diğer idari birimlere yeni atamalar yapılacak.

Sincar içindeki güvenliğin sağlanması ise Sincar polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından IKBY güçleriyle koordinasyonu altında gerçekleştirilecek. 

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını öngören anlaşma uyarınca, IKBY ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru atanacak.

"SİNCAR'DA PKK’NIN VARLIĞI SONLANDIRILACAK"

Anlaşmada, "PKK’nın Sincar ve çevresindeki bölgelerde varlığı sonlandırılacak. PKK ve ona bağlı tüm yapıların bölgede hiçbir rolü olmayacak." maddesi de bulunuyor.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Sincar’ın güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Bağdat ve IKBY arasında ortak komite kurulması da öngörülüyor.

PKK gibi, Sincar’da varlık gösteren İran'a yakınlığı ile bilinen Haşdi Şabi milislerinin de ilçe dışına çıkarılacağı ifade ediliyor. Şii milis yapıya bağlı Asayib Ehlilhak Hareketi lideri Kays Hazali, anlaşmanın kendileri ile ilgili bu maddesine tepki göstererek, Haşdi Şabi’nin Sincar’dan çıkarılmasını eleştirdi.

Bağdat ve Erbil arasında statüsü tartışmalı bölgelerden biri olarak bilinen ve terör örgütü PKK’nın da varlık gösterdiği Sincar’daki sorunların çözümüyle ilgili dün başkent Bağdat'ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin liderliğinde yapılan toplantıda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, IKBY heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri hazır bulunmuştu.

Irak Başbakanlık Sözcüsü Ahmed Molla Talal, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Başbakan Kazımi'nin himayesinde, Sincar'da hükümetin kontrolünü güçlendirmek ve dışarıdan gelen grupların (terör örgütü PKK) gücünü kırmak için idari ve güvenlik açısından tarihi bir anlaşma yapıldı." demişti.

PKK ve Haşdi Şabi Sincar'dan çıkartılacak ile ilgili etiketler PKK sincar Irka IKBY Haşdi Şai
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.