Piyasadaki 'denge' artık bozuluyor.... Kiraya fahiş zam yapan ev sahipleri şimdi yandı!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, TOKİ Sosyal Konut Projesi'nin yansımalarını ve piyasadaki kira ile ev fiyatlarındaki son durumu SuperHaber YouTube kanalında masaya yatırdı...

Y.Gizem Er
Y.Gizem Er

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, SuperHaber editörü Zeynep Gizem Er ile gerçekleştirdiği yayında, Cumhuriyet tarihin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını ve ev ile kira fiyatlarına yansımalarını SuperHaber YouTube kanalında anlattı.

Tüm Avrupa'yı kıskandırcak dev TOKİ Sosyal Konut Projesi'nin şartlarını değerlendiren Aşa, piyasadaki dengenin artık bozulduğuna vurgu yaparak, ''Proje piyasadaki mevcut talebi azaltacak. Talep düştüğünde satılıklarda da gevşeme olacak'' şeklinde konuştu.

Kira fiyatlarındaki yüzde 10 düşüşü tahmin eden Nizameddin Aşa yeni öngörülerini SuperHaber'de açıkladı. ''Eylül, ekim ve kasım aylarında yoğun beklenen yükselme olmadı. Yılbaşından sonra ev kiralarında yüzde 25-30 gibi bir düşüş bekliyorum'' şeklinde konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı, yıl sonunda ve 2023'ün ilk yarısında düşme beklediğini duyurdu.

Nizameddin Aşa'nın açıklamaları:

''TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİ, PİYASADAKİ MEVCUT TALEBİ AZALTACAK''

Bugüne kadar tek seferde yapılan en büyük sosyal konut projesidir. Sadece sosyal konut projesi gözüyle bakmıyoruz, detaya indiğimizde çok daha fazlası var. Ekonomi ve iktisadi olay mevcut. 5 yıl boyunca 500 bin konutu sadece devlet yapacak. Bunun yanında arsalarını tahsis edecek. Daha önceden açılan paket dolayısıyla, özel sektörde inşaat firmaları da bu bölgelerde desteklenerek projeye onlar da katılacak. Tahminimiz 500 binle kalmayacak 1 milyonu bulacak. Hem piyasadaki mevcut talebi azaltacak. Talebin azalması fiyatın düşmesi anlamına gelir. 1 milyona yakına bir talebi azaltacak. Aynı zamanda da ekonomiye 3 trilyonluk bir iktisadi can suyu olacak. Pandemi ve ekonomi krizler dolayısıyla 3 yıldır bir dönemde inşaat piyasası durağan bir hale gelmişti. Önümüzdeki 5 yılda inşaat sektörünün ivme kazanmasına sebep olacak. Bu işten geçim sağlayacak 5-10 milyon kişiyi etkileyecek. Ortada sadece sosyal konut olayı yok, ekonomi ve iktisadi yönü geliştiren bir proje söz konusu.

''DEVLET KONUTUN SADECE İNŞAAT MALİYETİNİ 240 AY VADE İLE VATANDAŞA TAHSİS EDECEK''

3+1 ev 850 bin TL'den 240 ay vade ile faizsiz bir şekilde tahsis edilecek. 3+1'in brütü 100 metrekareden aşağı değil. Bunun bugünkü inşaat maliyeti 850-900 binden aşağı değil. Devlet sadece inşaat aaliyetini 240 ay vade ile vatandaşa tahsis etmiş oluyor. Devlet arsa bedeli de almıyor. Şu anda arsa fiyatları inşaat maliyetinin çok üstünde. Buzdağının gözükmeyen kısmı arsa fiyatı. İnşaat maliyetini de faizsiz şekilde ödemenizi sağlıyor. Sadece maalyet fiyatını sizden ve 20 yıl oyunca vadeli almış oluyor. Çok önemli bir proje. Devlet, sosyal devlet görevini yerine getiriyor. Gençler, engelliler, şehit ve gazi aileleri ve emekliler için ek kontenjan yaptı.

''SOSYAL KONUT PROJESİ TÜM DÜNYAYI KISKANDIRACAK''

Sosyal konut projesi talebi azaltacak. Piyasanın yükselmesinin sebebi talebin çok, arzın az olması. Talebi azalttığınız anda arz sunuluyor. Bu otomatik olarak piyasadaki talebin azalıp, arzı çoğaltacak. Bu da fiyatları düşürecek. Piyasadan bir anda 1 milyon talep çekilecek. Fiyatlara yansıyacak. Hem devletin sosyal devlet özelliğini uygulaması hem de alt gelir grubuna hitaben kesime projelerin yapılması ve piyasadaki arz-talep ilişkisine bakıldığında bu proje Avrupa'yı ve dünyayı kıskandıracak bir atılım. Talep azaltılacak. Piyasayı yükselten etkenlerin başında talebin çokluğu, arzın yokluğu gelir. Yeni evler piyasaya çıkacak. Arz çoğalıyor. Bu da fiyatları gevşetecek, düşürecek. Toplum psikolojisi daha normal gelecek. Hem iktisadı hem de psikolojik yönden bu proje piyasayı rahatlatacak. Fiyatları belli bir seviyeye düşürecek.

''YIL SONUNDA VE 2023'ÜN İLK YARISINDA DÜŞME BEKLİYORUZ''

Kira fiyatlarında yüzde 10 gibi bir düşüş yaşadık. Öğrenci akımı esnası sırsında eylül, ekim ve kasım ayında yoğun talep ouşacağı için bir yükselme olur demiştik. Beklediğim gibi bir yükselme olmadı. Büyük bir yükselme tespit edemedik. Yılbaşından sonra kiralık fiyatlarında yüzde 25-30 gibi bir düşüş bekliyorum. Şu geçici öğrenci döneminden sonra yıl sonunda ve 2023'ün ilk yarısında bir gevşeme ve düşme bekliyoruz. Konut projesinin hızlı şekilde hayata geçmesi ve piyasadaki talebin azaltılmasıyla satılıklarda da gevşeme olacak.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa’nın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalından izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

Piyasadaki 'denge' artık bozuluyor.... Kiraya fahiş zam yapan ev sahipleri şimdi yandı! ile ilgili etiketler TOKİ sosyal konut projesii nizameddin aşa ev fiyatları kira

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.