Petrol fiyatlarındaki düşüş bize de yansır mı?

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Hükümet ekonomiyi çökertme operasyonlarını püskürtmede başarılı oldu.

Yedi liranın üzerine çıkan ABD doları şimdi beş buçuk lira seviyelerinde dolaşıyor.  

Petrol fiyatları ise son üç yılın en düşük seviyesine gelmiş. Türkiye’de ise tarihimizin en yüksek noktasında…

Artık şu düşüşler biz gariban tüketicilere de yansısa iyi olacak…

Enflasyonla mücadele için sürekli paketler açıklanıyor. Çarşı pazar, market spekülatörleri ile ilgili tedbirler geliştiriliyor. Başarısı tartışılır.

Fiyatlar cep yakmayı bırakın can yakıyor.

Dolardaki yükselişi gerekçe göstererek fiyatları yükseltenler şimdi düşüşe rağmen zerre-i miskal aşağı çekmiyor.

Hadi bunları anladık da hem dolar hem de dünya petrol piyasasında fiyatlardaki yükseliş dolayısıyla bize katmerli yansıyan benzin ve motorin fiyatları niye inmiyor?

Çok zor günler geçirdik kabul, yine benzer komplolar olabilir buna da kabul. Fedakarlık gerekiyorsa yine yapalım ve yaparız, kabul. Ama dar gelirli ve ücretli kesim bu fahiş fiyatlar karşısında nereye kadar gidebilir?

“Ham petrol fiyatları, yüzde 7'nin üstünde değer kaybederek son 3 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Brent türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 7 değer kaybıyla 65,17 dolara gerileyerek Aralık 2017'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da yüzde 7,8 azalışla 55,23 dolara inerek Kasım 2017'den beri en düşük seviyesine geriledi. Petrol fiyatlarının geçen hafta yaklaşık yüzde 5 değer kaybettikten sonra bu hafta düşüş eğilimini sürdürmesinde Suudi Arabistan, Rusya ve ABD'nin üretimindeki artışın yanı sıra Washington'ın İran yaptırımlarında bazı ülkelere muafiyet tanımasının etkili olduğu belirtiliyor.”

 Pazardaki esnafa hala neden pahalı satıyorsun dediğinizde cevabı açık: “Dolar düştü ama akaryakıt fiyatı düştü mü?” Markettekine sorduğunuz zaman aynı… Sanırsınız her şeyi benzinle üretiyorlar. Ama bulmuşlar geçerli bahaneyi. Dünyada petrol fiyatları da düştü. İşte enflasyonla mücadelede başarılı olmanın tüm şartları neredeyse hazır.

Şimdi sıra hükümette. Petrol fiyatlarındaki düşüşü zaten neredeyse yüzde sekseni vergi olan akaryakıt fiyatlarına yansıtsın ve insanlara biraz nefes aldırsınlar. Bunu haklı olarak bekliyoruz.

 Aksi takdirde öyle her pazar yerinde zabıta dolaştırmakla, marketlerde denetim yapmakla bu işlerde netice almak mümkün değil.

Yerel seçimlerin yaklaştığı şu iklimde enflasyonla mücadeledeki başarı yerel seçimlerin  kaderinde de etkili olacaktır.

Markete, pazara gittiğinde bir dünya para verip bir poşet bile dolduramayan vatandaşa, yedi liranın üzerinde benzin alan insana ekonomi yönetiminin olağanüstü bir çaba ile kurulan bütün kumpasları yüz geri ettiğini ve Türkiye’yi büyük bir badireden kurtardığını kolay kolay anlatamazsınız.  

Kumpas ile ortaya çıkan ve vatandaşı etkileyen her şey sonuçta devam ediyorsa, insanlar kumpas ile girdikleri ekonomik sıkıntılarla hala iç içe ise; elde edilen tüm başarı gölgede kalır, kimse tarafından görülmez, kimseye de anlatılamaz.

Diğer Yazıları