Periscope neden yasaklandı?

Periskop İletişim ve Prodüksiyon şirketi, Twitter’ın canlı yayın platformu Periscope’a dava açtı. Mahkeme Periskop İletişim ve Prodüksiyon şirketini haklı buldu ve Periscope’nin Türkiye’de yasaklanmasına karar verdi. Peki Periscope neden yasaklandı? Mahkeme niye yasaklama kararı verdi? Detaylar haberimizde...

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında mahkeme Periskop İletişim ve Prodüksiyon şirketini haklı buldu ve ve Periscope’nin Türkiye’de yasaklanmasına karar verdi. Vatandaşlar ise Periscope'un neden yasaklandığını merakla araştırıyorlar. Peki Periscope neden yasaklandı? Mahkeme niye yasaklama kararı verdi? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Periscope neden yasaklandı?

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına davacı Periskop İletişim ve Prodüksiyon şirketi ile davalılar Twitter, Apple ve Google şirketinin avukatları katıldı. Davacı Periskop şirketinin avukatı, “Marka hakkına tecavüz hali nettir. Davalılar tescilli bir markaları olmadan müvekkil şirket markasını sistematik olarak tecavüz halini devam ettirmektedirler. Bu durum bilirkişi raporu ile tespit edilmiştir. Davamızın kabulüne karar verilsin” dedi.

Davalı Google avukatı ise, “Müvekkil şirketin sorumluluğuna yol açacak mahiyette hukuka uygun bir bildirim yapılmamıştır. Ayrıca müvekkil Google marka ihlalini bilebilecek ya da bu konuda kendi başına kanaat getirebilecek bir pozisyonda değildir. Davanın reddine karar verilsin” diye konuştu. Davalı Twitter şirketinin avukatı da, “Twitter dünya çapında faaliyet gösteren ve milyonlarca kullanıcısı olan bir platformdur. Üçüncü kişilerin marka haklarına itina gösteren bir firmadır. ABD’de faaliyet gösteren bir firmanın Türkiye’deki markanın varlığından haberdar olması gibi bir yükümlülüğü yoktur. Ayrıca müvekkil Twitter’ın Periscope uygulaması üzerinden yapmış olduğu faaliyet ile davacının faaliyeti tamamen birbirinden farklıdır. Periscope uygulaması, Twitter’ın canlı video uygulamasıdır. Oysa davacının faaliyeti bambaşka bir alandır. Uyuşmazlıkta marka ihlali olduğunu düşünmüyoruz. Periscope teriminin arama motorunda çıkmasını sonlandırmak teknik olarak ve fiilen mümkün değildir. Dava reddedilsin” diye konuştu.

Diğer davalı Apple şirketinin avukatı da, müvekkilinin hiçbir şekilde sorumlu olmadığını belirterek davanın reddini istedi.


TÜRKİYE’DE PERİSCOPE.TV’YE ERİŞİM ENGELLENECEK

Mahkeme 3 yıllık yargılamanın sonunda davayı karara bağlayarak, Türkiye’de faaliyet gösteren davacı Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri Ltd. şirketini haklı buldu. Mahkeme, davalılar Twitter, Apple ve Google’ın, davacı Periscope şirketinin TPE nezdinde tescilli “Periscope” ibareli marka hakkına tecavüzün tespiti ve tecavüzün durdurulmasına karar verildi. Mahkeme, Türkiye sınırları içerisinde tecavüz oluşturan Periscope adı altındaki her türlü reklam ve tanıtım faaliyetlerinin durdurulmasını hükmetti. Mahkeme, ayrıca Periscope ibaresini, davalıların tanıtım sayfalarında içerikte adres bağlantılarında kullanımlarının durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, mümkün olmadığı taktirde tecavüz oluşturan davalıların mobil periscope uygulaması “periscopeco” isimli twitter hesabı ve “www.periscope.tv” adlı internet sitesinin Türkiye’den erişimin engellenmesini hükmetti.

PERISCOPE SCOPE OLMUŞTU

Geçen yıl sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın sahibi olduğu “Periscope” uygulaması Türkiye’deki bir şirketle isim benzerliği çıkınca adını değiştirmek zorunda kalmış, Scope ismiyle Türkiye'deki yayın hayatına devam etmeye başlamıştı. Web üzerinden periscope.tv alan adıyla yoluna devam eden Periscope, aynı zamanda pscp.tv alan adında da faaliyet gösteriyordu. Mahkemenin bu son kararıyla birlikte periscope.tv kullanıma kapatıldı. Ancak Periscope, pscp.tv olarak yayın hayatına devam edecek.

Periscope neden yasaklandı? - Resim : 2

PERİSCOPE

Periscope fikri kurucuların 2013 yılında yurt dışında gezide olduğu sırada ortaya çıktı.O yıl Beykpour, Taksim olayları sırasında İstanbul'da bulunuyordu.Gezi parkı protestoları merak etmesi ile fikir ortaya çıkmış oldu.Kendi ifadesiyle gelişmeleri Twitter'dan okuyordu, ama neler yaşandığını göremiyordu."O anda aklıma geldi.Orada çok fazla akıllı telefon vardı ve neden oradakilerin yaşananları bana aktaracağı bir yol yoktu?".

Nisan 2014 yılında Bounty adı ile şirketi kurdular.Founder Collective, Scott Belsky, Maveron, Google Ventures, Menlo Ventures, Bessemer, Stanford - StartX ve Sam Shank'dan 1.5 milyon dolarlık kaynak sağladılar..

Ancak, uygulama yayın hayatına başlamadan 2015 yılında Twitter tarafından satın alındı.Satış ücretiyle ilgili resmi bir açıklama olmadığından birçok farklı miktar ortaya atıldı.Bazılarına göre bu satın alma işlemi Twitter'a 50 milyon dolara, kimilerine göre 75 ile 100 milyon dolar arasından bir miktara maal oldu.Bazıları ise bu miktarın daha düşük olduğunu ileri sürdü.

Satın alma duyurusu Periscope'un resmi Twitter hesabından 13 Mart 2015 tarihinde bir tweet ile duyuruldu ve aynı zamanda Twitter CEO'u Dick Costolo tarafından retweet edildi ve rakip video aktarım uygulaması olan Meerkat'ın 2015 (13-17 Mart) tarihlerinde South by Southwest'de patlak vermesinin ardından Twitter CEO'su Dick Costolo tarafından retweet edildi. Meerkat kısmen Twitter'un Meerkat'ı festivalin başladığı sırada sosyal grafikten koparması nedeniyle kısmen SXSW'nun konuşması haline geldi.

Periscope neden yasaklandı? - Resim : 3
PERİSCOPE YAYIM

Periscope yayın hayatına 26 Mart 2015 tarihinde iOS ile başladı. 2 ay sonra 26 Mayıs'da Android uygulaması da ortaya çıktı.Daha sonra, 26 Mayıs 2015'te Periscope, Android için serbest bırakıldı.

Yayın hayatına başladıktan 4 ay sonra 12 Agustos 2015 tarihinde, Periscope 10 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştığını duyurdu.Aynı zamanda video izleme süresinin her gün için 40 yıllık bir orana ulaştığını da duyurdu.Periscope, 9 Aralık 2015 tarihinde Apple tafından "Yılın iPhone Uygulaması" olarak seçildi.26 Ocak 2016 tarihinde uygulamaya gelen yeni bir güncelleme ile kullanıcıların artık GoPro ile canlı yayın yapmalarına izin verildi.Aynı zamanda şirket izlenen video miktarının "günde 40 yıl" seviyesine geldiğini belirtti. 26 Ocak 2016'da şirket, kullanıcıların GoPro'dan canlı yayın yapmalarını sağlayan bir güncelleme yayınladı. NFL, Nisan 2016'da, seçilen Perşembe Gece Futbol oyunlarını akıtmak için Twitter ile daha geniş bir ortaklığın bir parçası olarak Periscope'un bu oyunların sahne içeriğinin arkasında yardımcı bir yardımcı niteliği olacağını açıkladı.

Haziran 2016'da, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisinin Demokratik üyeleri, silah kontrollü bir tasarı hakkında oyların yokluğunu protesto etmek için Ev katında bir oturma eylemi düzenlediler. Konuşmacı profilli Ted Poe, House'un oyalanacağını ilan etti ve daha sonra House'un C-SPAN video yayını kapatıldı. Bununla birlikte kısa süreli bir kesintiden sonra, C-SPAN oturumu yayınlayabildi, çünkü Scott Peters temsilcisi aktiviteyi ve konuşmacıları Periskop hesabını kullanarak aktı.

Aralık 2016'da, Periscope'un bazı özellikleri ana Twitter uygulamasına entegre edildi.

 

Periscope neden yasaklandı? ile ilgili etiketler periscope neden yasaklandı
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.