Pera Palas'ta o gün neler yaşandı?

Mustafa Kemal Atatürk'ün işgal dönemindeki hatıratları kendisinin o dönemdeki ruh hâline dair birçok ayrıntı sunuyor. Atatürk'ün kendisiyle kahve içmek isteyen İngiliz generallerine verdiği yanıt ise 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 96. yıl dönümünde en çok paylaşılan gönderiler arasında yer aldı.

Araştırmacı ve yazar yönünü Twitter'da yazdığı yazılar ile sosyal medyadakilere ulaştıran Tolga Gerger, Atatürk'ün Pera Palas'ta işgal günlerindeki bir anısını sosyal medya hesabından anlattı. Bu anı Twitterde binlerce kullanıcı tarafından paylaşıldı.

Ahmet Hidayet Reel'in aktardığı hatırat şu şekilde:

PERA PALAS'TA BİR GÜN

İngiliz İşgal Komutanı General Harrington bir gün Pera Palas'ta kahve içerken bakışlarını bir noktaya çevirir. İlerideki masalarda oturan sarışın subay ona hiç de yabancı gelmemiştir. Birazcık hafızayı zorladıktan sonra masada oturan kişinin Çanakkale'den hatırladığı Mustafa Kemal olduğunu anlar. General Harrington, kendilerine Çanakkale'de zor anlar yaşatan bu generali tanımak ister ve kahve içmek için masasına davet eder.

'BİZDE KAHVEYİ EV SAHİPLERİ ISMARLAR'

Mustafa Kemal'e doğru yollanan tercüman Harrington'ın isteğini anlattıktan sonra Mustafa Kemal'in yüzü asılır ve ''Kahve içmek istiyorlarsa, kendileri lütfen benim masama buyursunlar'' karşılığını verir. Mustafa Kemal sözlerini işgali kabul etmeyen ve işgalin ileride biteceğini vurgulayan şu sözleri söyler: ''Ne de olsa onlar burada misafir. Bizde âdettir; kahveyi ev sahipleri ısmarlar, misafirler değil.''

Pera Palas'ta o gün neler yaşandı? ile ilgili etiketler Atatürk pera palas anı ingiliz subay
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.