Pepsi'nin Kendall Jenner'lı reklamı bize ne anlatıyor? / VİDEO

Ülker'in 1 Nisan temalı reklam kampanyasındaki mesajlar kamuyounda tedirginliğe neden olmuş ve çok tartışılmıştı. Benzer bir reklam skandalına Pepsi imza attı

Ülker, "yeni darbe teşebbüsü" söylentilerinin sosyal medyada yaygınlaştığı bir dönemde "1 Nisan şakası" konsepti ile bir kampanya başlatmıştı.

Reklam bazı kişiler tarafından "gizli mesajlar" taşıdığı ve "darbeye destek verdiği" gerekçesiyle eleştirilmişti. Ülker ise yanlış anlamalara neden oldukları gerekçesiyle özür dilemiş ve reklamı yayından kaldırmıştı.

Yıldız Holding de reklamı hazırlayan ajans ile yollarını ayırma kararı vermişti.

Benzer bir reklam krizi bu kez ABD'de yaşandı.

Meşrubat firması Pepsi "protesto gösterisi" konulu reklamında Kardashian Ailesi’nin manken kızlarından Kendall Jenner rol aldı.

vkjverver

Reklamda Jenner bir protesto göstersine katılarak bir polis memuruna Pepsi kola ikram etti.

Bu reklam da ABD'de, Ülker'in Türkiye'deki reklamının uyandırdığı tepkileri uyandırdı. Pepsi kısa süre sonra reklamı yayından çekmek zorunda kaldı.

Konuyla ilgili bugün dikkat çeken bir köşe yazısı kaleme alan Habertürk yazarı Oray Eğin, dev firmaların PR stratejilerini eleştirdi.

Eğin, "Galiba milyarlarca dolarların döndüğü bu şirketleri yönetenleri, karar mercilerini gözümüzde fazla büyütüyoruz. Komplo teorilerine falan gerek yok, beceriksizlik bir virüs gibi her yeri sarmış adeta." diye yazdı.

İşte o köşe yazısı;

* Bisküvi darbesine karşı kutu kola

Düşünüyorum, düşünüyorum, bir türlü aklıma Ülker’in şu tartışma yaratan 1 Nisan reklamı kadar zekâdan yoksun hazırlanan bir başka örnek gelmiyor. Eminim vardır, ama bu reklam, saçmalığı ve zekâsızlığı adeta yeniden tanımladı.

Subliminal mesajı, darbe çağrısı iddiaları bir yana, düpedüz kötü bir reklam bu. Beceriksiz reklam ajansı adeta müşteriyi kazıklamış. Ajansın kapısına kilit vurulsa yeridir. Bu reklamı görüp de hangi müşteri onlarla çalışmaya devam eder?

Acil servis müdahalesini andıran çözümlerle apar topar kriz yönetimi başladı. Bu saçmalığa imza atan reklamcı ajansından istifa etmiş; Ülker de bu reklama onay veren ekiple yollarını ayırmış.

Ülker’in ekibi de bu korkunç reklamın daha ilk izleyişte nereye çekileceğini nasıl anlamaz? Hadi art niyetleri yoktu, sadece kapasiteleri anlamaya yetmedi diyelim. E bu da hafifletici neden değil ki! Hiçbir mesajı okumasalar reklamı sırf kötü diye reddetmeleri gerekirdi.

PEPSI’NİN YAPTIĞI

Tam Ülker reklamından daha kötüsü olamaz diye düşünürken geçen hafta ABD’de Pepsi’nin yeni reklamı gösterime girdi. Girdiği gibi ertesi gün hemen geri çekildi ve tarihin çöp tenekesine atıldı.

Kardashian Ailesi’nin manken kızlarından Kendall Jenner’ın oynadığı reklam birbirinden farklı insanlardan oluşan kalabalık bir topluluğun sokak protestosuyla başlıyor. Özellikle masum siyahları öldüren polislere yönelik protestolar son yıllarda ülkenin gündeminde önemli bir yer edindi ya, Pepsi de bu rüzgârdan faydalanmak istemiş.

Film icabı taktığı sarı peruğuyla fotoğraf çekimine hazırlanan Kendall Jenner da bu protestolardan etkileniyor, kendini sokağa atıyor ve topluluğun arasında yürüyüşe katılıyor. Tabii peruğunu çıkarıp asistanına teslim ettikten hemen sonra.

Protestocular emniyet görevlilerinin engeliyle karşılaşınca Jenner bir polis memuruna kutu Pepsi uzatıyor, polis içeceği kabul ediyor ve bir anda her şey düzeliyor, bütün dertler bitiyor; hem protestocuların hem de polislerin yüzünde güller açıyor.

Aptallığın ve duyarsızlığın reklamı daha iyi çekilemezdi. Nitekim hayatını siyahların özgürlük mücadelesine adamış Martin Luther King, Jr.’ın kızı da “Keşke babam da Pepsi’nin gücünü bilseydi” diye dalga geçti reklamla.

GAZETE OKUYAN BİRİ

İki reklam arka arkaya gelince gerçekten büyük holdinglerin nasıl yönetildiğine dair bir kuşku oluştu içimde. Karar mekanizmasında ülkelerin dinamiklerini, hassasiyetlerini, siyasi gelişmeleri, jargonu, günlük tartışmaları ve mesajın nasıl yorumlanacağını bilen bir kişi bile yok mu diye merak ediyorum. Doktora sahibi bir analistten bahsetmiyorum, sadece basını takip eden biri bile yeter.

Galiba milyarlarca dolarların döndüğü bu şirketleri yönetenleri, karar mercilerini gözümüzde fazla büyütüyoruz.

Komplo teorilerine falan gerek yok, beceriksizlik bir virüs gibi her yeri sarmış adeta.

Pepsi'nin Kendall Jenner'lı reklamı bize ne anlatıyor? / VİDEO ile ilgili etiketler Ülker Reklam pepsi kendal jenner
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.