Pentagon resmen açıkladı: Taliban'ın elinde ne kadar ABD silahı var bilinmiyor

Afganistan'ın kontrolünü 10 günde fiilen eline alan Taliban'ın bu sırada ABD yapımı silahları da ele geçirdiğinin ortaya çıkması tedirginliği daha da arttırdı. Washington yönetimi ise Taliban'ı elinde ne kadar silah olduğunun bilinmediğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Sorunun çözümüne yönelik bir politikamız bulunmuyor" dedi.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararı sonrası Taliban'ın sadece 10 günde ülkede kontrolü fiilen ele geçirmesi gündemin en üst sıralarında yer almaya devam ediyor. Başkent Kabil olmak üzere birçok kenti tek bir kurşun sıkmadan ele geçiren Taliban'ın ordudaki ABD yapımı silahları aldığı ortaya çıktı. Bu durum büyük tedirginliğe neden olurken Pentagon'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Pentagon'dan gelen son açıklamaya göre Washington yönetimi Talibanın ne kadar ABD yapımı silahı ele geçirdiğini hâlâ bilmiyor. Pentagon Sözcüsü John Kirby düzenlediği basın toplantısında Taliban'ın elindeki silahların envanterini bilemediklerini belirterek, konuyla ilgili bir çözümlerinin de bulunmadığını söyledi.

John Kirby, Savunma Bakanlığı'nın Taliban'ın elindeki ne kadar silah olduğunu bilip bilmediği konusunda sorulan soruya şöyle yanıt verdi:

Pentagon resmen açıkladı: Taliban'ın elinde ne kadar ABD silahı var bilinmiyor

"Afganların elinde olan ve risk altında olan ekipmanların tam bir envanterine sahip değilim. Tabi ki silahlarımı çıkarlarımızı tehlikeye atacak kişilerin elinde görmek istemeyiz."

Öte yandan Kirby sorunla ilgili bir çözümlerinin de bulunmadığını söylerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

ABD'nin Afganistan'dan çekilme planı sonrası 10 günde hızlı bir şekilde ilerleyen Taliban, bir çok kenti çatışma bile yaşanmadan ele geçirerek 15 Ağustos'ta Kabil'e girdi. Taliban'ın Kabil'in önüne gelmesi sonrası Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk ederek Birleşik Arap Emirlikleri'ne sığındı.

Taliban'ın Kabil'e girmesi sonrası ülkede büyük kaos yaşanırken binlerce Afgan ve batılı ülkelerin çalışanları Afganistan'dan ayrılmak için havalimanına akın etti. Öte yandan ABD yapımı silahların Taliban'ın eline geçtiğinin ortaya çıkması tedirginliği daha da arttırdı.

Pentagon resmen açıkladı: Taliban'ın elinde ne kadar ABD silahı var bilinmiyor ile ilgili etiketler Taliban Afganistan silah ABD Pentagon
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.