Pekcan: Patates soğan ihracatına kısıtlama yok!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan patates-soğan ihracatının izne bağlanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Dünyadaki patates ve soğan talebinin, Türkiye'nin iç fiyat dengelerini ve ihtiyacını olumsuz etkileyebileceği ihtimaline karşılık ihracat için Tarım ve Orman Bakanlığından ön izin belgesi alınması şartı getirdiklerini söyleyen Pekcan, ihracat için bir kısıtlamanın söz konusu olmadığı söyledi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Resmi Gazete'de bugün patates ve soğan ihracatına ön izin getirilmesine yönelik yayımlanan tebliğle ilgili bir soru üzerine konunun ihracatın kısıtlanması ile ilgili olmadığını ifade etti.

Pekcan, Bakanlık olarak ihracatın artırılması için çalışma yürüttüklerinin altını çizerek, dolayısıyla ihracatı kısıtlamanın söz konusu olmadığını vurguladı.

Bu yıl dünyada patates, soğan rekoltesi ve üretiminin çok düşük olduğunu, bunun da Türkiye'ye olan talebi aşırı artırdığını ifade eden Pekcan, "Biz bunu özellikle geçtiğimiz ay, çok yoğun bir şekilde gördük ve hissettik. Şu ana kadar piyasada biz yeterince hissetmedik ama bu talebin Türkiye'nin iç fiyat dengelerini ve ihtiyacını olumsuz etkileyebileceği ihtimaline karşılık Tarım ve Orman Bakanlığından ön izin belgesi alınması şartı getirdik. İhracatçılarımız bu konuda artık Tarım ve Orman Bakanlığından izin alacak." diye konuştu.

Başka ürünlerin ihracatı için ise şu anda böyle bir kararın söz konusu olmadığına işaret eden Bakan Pekcan, "Talepte çok yüksek oranda bir artış vardı. Bir ayda fırlama oldu. Bakanlık olarak anomali tespitlerini de yapıyoruz, hangi ürünün ihracatında ve ithalatında anlık yüksek değişmeler var, o doğrultuda da vatandaşlarımızın menfaatini güderek tedbir almaya gayret ediyoruz." dedi.

Bu kararın süresinin ne kadar olduğunun sorulması üzerine Bakan Ruhsar Pekcan, "Bir süre vermedik, iç piyasa dengelerine ve talebine bağlı" diye konuştu. Pekcan, patates-soğan ihracatının kısıtlanmasının söz konusu olmadığının, sadece ön izin getirildiğinin altını bir kez daha çizdi.

Pekcan: Patates soğan ihracatına kısıtlama yok! ile ilgili etiketler Ticaret Bakanlığı Ruhsar Pekcan patates soğan İhracat
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.