Pazarcılardan düzenleme talebi: Böyle giderse fiyatlar daha da yükselecek!

Tam kapanma dolayısıyla kısıtlama getirilen pazar yerleri ile ilgili İstanbul Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengül kritik açıklamalarda bulundu. Pazarların kısıtlı günlerde açık olmasının fiyatları artıracağını belirten Şengül, pazarlara yönelik düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında pazarların sadece cumartesi günleri kurulacağının açıklanması üzerine İstanbul Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, kararla ilgili vatandaşı da ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. 

DÜZENLEME YAPILMAZA FİYATLAR YÜKSELECEK

Hallere gelen ürün miktarının azaldıkça fiyatların da arttığını belirten Şengül, 2 lira olan domatesin halde satış fiyatının 4.5 lira olduğunu söyledi. Pazarlara yönelik düzenlemenin yapılmazsa fiyatların daha da yükseleceğini belirten Şengül, CNN Türk canlı yayınına katılarak kısıtlamalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

PAZARLARDA KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ ALINIYOR

CNN Türk ekranlarında Fulya Öztürk'ün sorularını yanıtlayan Şengün "Yarın 39 ilçemizde 461 semt pazarımız var. 394 tanesiyle yarın İstanbul halkına hizmet vermeyi planlıyoruz. Her tezgah arasında 3 metre mesafe bırakacağız. Oradaki amaç sosyal mesafeyi bırakıp bulaşı önlemek. Esnaf maske takacak, müşteriler HES koduyla girecek. Hijyen konusunda zabıtalar el hijyeni konusunda ürünleri koyacaklar" dedi.

SALI GÜNÜ VE AREFE GÜNÜ PAZARLAR AÇIK OLMALI

Arefe günü ve onun bir gün öncesi salı olmak üzere bu  gün pazar kurulmasını talep eden Şengül, "Saat 10 ile 17 arasında hizmet verilecek. Bir de önümüzdeki hafta Cumartesi ayın 15'inde de açık olacak. Bayramın 3'ncü gününe denk geliyor. Yalnız esnafımızın talebi var. Bayramın üçüncü günü İstanbul'a mal gelmesi çok zor. Arefe günü, salı ve çarşamba olmak üzere pazar kurulmasını ve yığılmanın engellenesini talep ediyoruz. Üretici bölgelerinden İstanbul'a gelen malın yüzde 75'i pazarcı esnafı tedarik ediyor. Yüzde 25'i market ve zincir marketlerde satılıyor. Pazarlar kapanınca üreticinin elinde mal kaldı, çöpe atıldı. Yeni sezondayız. Bir gün pazar açılmasıyla İstanbul halkına ne ucuza sebze meyve yedirebiliriz ne de üreticinin elindeki malı tüketebiliriz" dedi.

Pazarcılardan düzenleme talebi: Böyle giderse fiyatlar daha da yükselecek!

"FİYATLAR 2 KATINA ÇIKTI"

Kısıtlamanın ürün fiyalarını da artıracağını belirten Şengül, "Maalesef vatandaş ürünü daha pahalıya alacak. Hal borsa gibidir. Mal çoksa fiyat düşer, azsa fiyat artar. Üreticinin malını pazara sokmak için hızlandırmamız lazım. Ürün az girecek ve fiyatlar artacak. Bugün Cuma günü domates halde önceden 2 liraydı şimdi 4.5 lira. Salatalık 2 liraydı o da 4.5 lira. Patlıcan aynı şekilde. Arz talep meselesi. Sınırlı bir günde ne kadar satabilirsiniz? Hal açık ama pazarcı esnafı olmadığı için mal az geliyor ve fiyatlar otomatik 2 katına çıktı. Pazarda en ucuz domates 5-6 lira olacak. İstanbul 20 milyon nüfusuyla üretim bölgelerindeki tüm malı çeken bölge. Sosyal mesafeyi sağladığımızda inanın en sağlıklı yer pazar yerleridir. Pazar yerleri açık olmalıdır. Şimdi kiraz, erik, çilek ve yeni mahsuller zamanı. Yeni mahsulleri pazarlayamazsanız çiftçi de ülke ekonomisi de zarar görecek. Bunu rica ediyorum yetkililer bize müsaade etsinler. Biz 3 gün bütün kurallara uyarak halkımıza ucuz sebze, meyve yedirelim" ifadelerini kullandı.

ÜRÜNLERİN SATILMA GARANTİSİ OLACAK MI?

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Ali Karaca, İçişleri Bakanlığının belirlediği 8 ve 15 Mayıs pazar açılış tarihinin kendileri için uygun olmadığını söyledi. “Cumartesi günü pazara getirdiğimiz ürünün satılma garantisi olacak mı? Elimizde kalan ürünü ertesi gün ne yapacağız? Pazar günü sokağa çıkma yasağı devam ettiğinden esnaf zarar edecek” diyen Ali Karaca, 15 Mayıs’ta, bayramın ikinci günü hallerin de kapalı olduğunu belirtti. Karaca, “Arife ve onun bir gün öncesi yani salı ve çarşamba günleri açılmalı ki hem üretici, hem pazarcı hem de tüketici mağdur olmasın. Aksi halde günlük toplanan milyonlarca ton meyve sebze yine çöpe gidecek” dedi.

Pazarcılardan düzenleme talebi: Böyle giderse fiyatlar daha da yükselecek! ile ilgili etiketler Pazar arefe pazarcı kısıtlama tam kapanma
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.