Patlıcanın kralı, sofraların baştacı karnıyarık!

Sofraların olmazsa olmazı, pilavın sevgilisi, cacığın en yakın arkadaşı, anneden her daim istenen karnıyarık hazırlıyoruz. Patlıcanları kızartmak istemeyen fırınını önceden ısıtsın. Karnıyarık tarifinde başrol malzememiz her zaman olduğu gibi yaz aylarının en çok kıskanılan sebzesi patlıcan. Kendisi malumunuz üzerine binlerce yazıda en çok sevilen sebze olarak yer almıştır. Yine karnıyarık tarifinde öne çıkan bir diğer malzeme ise, karnıyarığı imam bayıldıdan ayıran kıyma. Kendisi karnıyarık tarifini de lezzet getiriyor. Karnıyarık nasıl yapılır? Yaz aylarında hangi sebzeler tüketilmeli? Vejetaryen karnıyarık olan imam bayıldı gibi hikayelere konuk olmasa da kendisi başlı başına bir hikaye karnıyarığın. İnanmayan pilava, cacığa, yanında kırılan soğana sorsun. Hepsi karnıyarığa olan aşkını anlatacaktır. Mevsimsel olarak ne yenmeli? Katlıcanın yanında ne yenmeli? Karnıyarık nasıl yapılır?

Yemek haberlerimizi siz SuperHaber okuyucularımızın istekleri üzerine devam ediyoruz. Bugün sofraların olmazsa olmazı, pilavın sevgilisi, cacığın en yakın arkadaşı, anneden her daim istenen karnıyarık hazırlıyoruz. Patlıcanları kızartmak istemeyen fırınını önceden ısıtsın.

Karnıyarık tarifinde başrol malzememiz her zaman olduğu gibi yaz aylarının en çok kıskanılan sebzesi patlıcan. Kendisi malumunuz üzerine binlerce yazıda en çok sevilen sebze olarak yer almıştır. Yine karnıyarık tarifinde öne çıkan bir diğer malzeme ise, karnıyarığı imam bayıldıdan ayıran kıyma. Kendisi karnıyarık tarifini de lezzet getiriyor. Karnıyarık nasıl yapılır? Yaz aylarında hangi sebzeler tüketilmeli?

karniyarik3

Vejeteryan karnıyarık olan imam bayıldı gibi hikayelere konuk olmasa da kendisi başlı başına bir hikaye karnıyarığın. İnanmayan pilava, cacığa, yanında kırılan soğana sorsun. Hepsi karnıyarığa olan aşkını anlatacaktır. Mevsimsel olarak ne yenmeli? Patlıcanın yanında ne yenmeli? Karnıyarık nasıl yapılır?

Kaç kişilik
4 adet

Hazırlama süresi
30 dakika

Pişirme süresi
50 dakika

Malzemeler
4 adet
orta boy patlıcan
3 yemek kaşığı
zeytinyağı
1 adet
büyük boy kuru soğan
3 diş
sarımsak
300 gram
kıyma
1 adet
büyük boy domates
2 adet
orta boy yeşil sivri biber
1/4 demet
maydanoz
1 çay kaşığı
tuz
1/2 çay kaşığı
karabiber
1/4 çay kaşığı
yenibahar
Kızartmak için:1 su bardağı
ayçiçek yağı
Sosu için:1 yemek kaşığı
domates salçası
1 tatlı kaşığı
biber salçası
1 su bardağı
sıcak su

Püf Noktası
Patlıcanları kararmaması ve acısının çıkması için tuzlu suda bekletebilir iyice kuruladıktan sonra kızartabilirsiniz. Patlıcanları kızarttıktan sonra ortasını yarıp, şekerle ovarsanız karnıyarığınız daha lezzetli olacaktır.

Pişirme Önerisi
Patlıcanlar kızardığı zaman lezzeti artan (kabul etmek gerek) karnıyarığı, daha sağlıklı bir şekilde hazırlamak isterseniz patlıcanları, üzerine zeytinyağı sürüp fırında közledikten sonra pişirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
Bol suda yıkadığınız patlıcanları, sap ve uç kısımlarını kestikten sonra alacalı bir şekilde soyun.
Keskin bir bıçak yardımıyla orta kısımlarına çizik attığınız patlıcanları derin bir tavada kızdırdığınız ayçiçek yağında kızartın. Fazla yağlarını bırakması için kağıt havlu serili bir tabağa aldığınız patlıcanları bekletin.

Kıymalı harcını hazırlamak için; kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Sarımsağı ince ince kesin.
Kabuğunu soyduğunuz domatesi küp şeklinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız sivri biberleri ince ince dilimleyin.
Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun.

Lezzet vermesi adına tercih edebileceğiniz orta yağlı kıymayı tavaya aktarın. Kavrulmakta olan soğanlarla birlikte renk alıp, suyunu çekene kadar pişirin.
Aralarda karıştırıp pişirme işlemine devam ederek sırasıyla; doğranmış sivri biber ve domatesleri ilave edin. Tuz, karabiber ve yenibaharı katın.

Ocaktan aldığınız kıymalı iç harca ince ince kıydığınız maydanozu ekleyip, karıştırın. Kızarttığınız patlıcanları, yarık kısımları üstte kalacak şekilde fırın tepsisine alın. Orta kısımlarını bir kaşık yardımıyla açıp, hazırladığınız iç harçtan bol bol ekleyin.
Arzuya göre patlıcanların üzerine domates ve biber dilimleri ekleyin. Sosu için; domates salçası, biber salçası ve sıcak suyu küçük bir kapta karıştırdıktan sonra patlıcanların üzerine değdirmeden fırın tepsisine aktarın.

Karnıyarıkları önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak olarak arzuya göre üzerine sosundan gezdirerek servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Afiyet olsun!

Patlıcanın kralı, sofraların baştacı karnıyarık! ile ilgili etiketler sebze patlıcan karnıyarık vejeteryan
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.