Pasifik'te tansiyon yüksek! Çin mi Tayvan mı? İşte iki ülkenin askeri güçleri...

Çin'in tehditlerine rağmen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi ile Pasifik'te tansiyon yükseldi. Dünya Çin ve Tayvan'a kilitlenirken iki ülkenin askeri güçleri merak konusu oldu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a resmi ziyarette bulunması Pasifik'i karıştırdı.

Çin ise Pelosi'nin Tayvan ziyaretine sert tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar" denildi.

PASİFİK'TE GERİLİM TIRMANIYOR

Çin ordusu bölgede savaş uçakları ve füzeleriyle savaş tatbikatı başlatırken, Tayvan kanadı geri adım atılmayacağını duyurdu. Tayvan'ın yanında olacaklarını yineleyen ABD yetkilileri ise Pasifik'te Çin'e karşı Endonezya ile ortak tatbikat başlattı. Bölge yangın yerine dönerken tüm dünya olası bir savaş durumunu konuşmaya başladı. Çin ve Tayvan arasında çıkabilecek bir savaşta orduların son durumu da merak konusu oldu. İki ülkenin ordu güçleri karşılaştırıldığında Çin'in daha güçlü bir konumda bulunduğunu söylemek mümkün.

 

Pasifik'te tansiyon yüksek! Çin mi Tayvan mı? İşte iki ülkenin askeri güçleri...

TAYVAN'IN ASKERİ GÜCÜ

Bir Doğu Asya ada ülkesi olarak bilinen Tayvan'ın nüfusu yaklaşık 24 milyon civarında. Çin Halk Cumhuriyeti tarafından tanınmayan Tayvan'da etkin personel sayısı 290 bin. Tayvan'da rezerv personel sayısı ise 2 milyon 800 bin kişi olarak biliniyor.

Olası seferberlik sırasında askere alınması mümkün 18-40 yaş aralığındaki kişi sayısı ise 5 milyon 883 bin olarak belirlendi. Ancak bu sayı ve ülke nüfusu uzun vadede elbette Çin'e karşı koyabilecek durumda değil. Envanter açısından sıkıntı yaşayan Tayvan, bu noktadaki açığını silah anlaşması yaptığı ABD üzerinden kapatma amacında. Öte yandan Tayvan ordusuna ait 1.180 tank, 2 bin zırhlı savaş aracı, 744 hava kuvvetlerine ait uçak, 210 helikopter, 22 fırkateyn, 10 mayın gemisi, 4 denizaltı bulunuyor. ABD son olarak Tayvan'ın 90 adet F-16 uçağı için Tayvan'la anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Sevkiyatların 2026 yılına kadar tamamlanacağı açıklandı.

 

Pasifik'te tansiyon yüksek! Çin mi Tayvan mı? İşte iki ülkenin askeri güçleri... - Resim : 2

ÇİN, DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ORDULARI SIRALAMASINDA 3. SIRADA

Dünyanın en güçlü orduları sıralamasında 3. sırada bulunan Çin, ordusuna epey yatırım yapıyor. Savunma bütçesine 224 milyar dolar ayıran Çin'in toplam askeri personel sayısı 2.6 milyon, toplam hava gücü 3,187, savaş uçağı 1,222, muharebe tankı 13,050, deniz donanma gücü 714 olarak belirtilmişti.

Pasifik'te tansiyon yüksek! Çin mi Tayvan mı? İşte iki ülkenin askeri güçleri... ile ilgili etiketler Çin Savaş pelosi tayvan ülke askeri
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.