Pasaport nasıl alınır? İşte tüm detaylar!

Bazı ülkeler dışında yabancı bir ülkeye gitmek için pasaport alınması şart. Bu sebeple yurt dışına gitmek isyan kişiler pasaportun nasıl alınabileceğini ve pasaport başvurusu için gerekli belgelerin neler olduğunu merak ediyor. Pasaport işlemleriyle ilgili bir diğer önemli soru ise pasaportun nereden alınacağı. Pasaport işlemleri ve pasaport ile ilgili yeni yılda getirilen düzenlemelerin tamamı haberimizde...

Pasaport çıkartmak için vatandaşlar artık nüfus idaresine gidecekler. Vatandaşlar için bürokratik işlemlerle vakit kaybını önlemek istediklerini belirten Bakan Süleyman Soylu, "Artık pasaport ve ehliyetler nüfus idaresi tarafından verilecek" dedi. Buna göre eskiden pasaport almak için İlçe Emniyet Müdürlük'lerine gitmek gerekirken şimdi nüfus idaresine gitmek gerekecek.

KİMLER PASAPORT ALABİLİR?

Bir tür kimlik olan ve yurt dışı çıkışlarda gerek duyulan pasaport çıkartmak için vatandaşların izlemesi gereken birkaç işlem var. Bunun için kimlerin pasaport alabileceği de önem taşıyor. Eğer bir pasaport sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki maddeleri sağlıyor olmanız gerekiyor.
-Mahkemeler tarafından hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulmuş kimseler pasaport alamaz. Bu kişilerin yeniden pasaport alabilmeleri için mahkemece bu kararın kaldırılması gerekmektedir. Harici olarak yurt dışı çıkış yasağı bulunan kişi daha önceden bir pasaport sahibi olsa da yine de yurt dışına çıkamaz.

-Haklarında çeşitli sebeplerden dolayı arama veya yakalama kararı olan kimseler pasaport alamamaktadır.

-Boşanma davası süren kişiler de pasaport alamamaktadır. Bu kararın alınmasındaki sebep, boşanmak isteyen kişilerin çocuklarını yurt dışına kaçırmalarını önlemektir. Boşanma davasının bitmesinin ardından yine pasaport verilebilir.

-16 yaşından küçük kimselerin pasaport almaları için doldurması gereken belgelerin yanında muvafakatname belgesine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belge anne ve baba tarafından pasaport başvuru ofisine gidilerek doldurulabilir.

-Mahkumlar da tutukluluk süreçleri boyunca pasaport alamazlar. Tutuksuz yargılanmalarına rağmen tedbir amaçlı yurt dışına çıkış yasağı konulan kimseler de pasaport alamazlar.

PASAPORT ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Pasaport almak için sahip olunması gereken birkaç evrak bulunuyor. Bu kapsamda aşağıdaki belgelerin eksiksiz olarak toplanması gerekiyor.

PASAPORT HARÇLARI

Pasaport harçları 2021 yılında süresi 6 ay olanlar için 227,20 TL, 1 yıl olanlar için 332,10 TL, 2 yıl olanlar için 542,20 TL, 3 yıl olanlar için 770,20 TL ve 3 yıldan fazla süreli olanlar için de 1085,40 TL olarak alınacak.

 

 

Pasaport nasıl alınır? İşte tüm detaylar! ile ilgili etiketler pasaport pasaport harçları yurtdışı
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.