Parlamenter sisteme dönüş vaadeden CHP'de "partili cumhurbaşkanı" arayışı başladı

6'lı masada Cumhurbaşkanı adayı belirsizliğini korurken kulislere yansıyan son iddia tartışmalara neden oldu. Parlamenter sisteme dönüşü vaadeden CHP'de "partili cumhurbaşkanı" arayışının başladığı öğrenildi. Halk TV yazarı İsmail Saymaz CHP içinde Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi durumunda "partili cumhurbaşkanı" uygulamasının devam etmesi gerektiği yönünde görüşlerin olduğunu yazdı.

6'lı masada Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı belirsizliğini korurken CHP kulislerinden yeni iddialar geliyor. Parlamenter sisteme dönüşü vaadeden CHP'de Kılıçdaroğlu'nun olası Cumhurbaşkanlığında "partili cumhurbaşkanı" modelinin devamı gündeme geldi.

Gazeteci İsmail Saymaz Halk TV'deki köşe yazısında CHP içindeki yeni arayışa dikkat çekerek parlameter sisteme rağmen gündeme gelen arayışın CHP içinde 'çelişki' olduğunun kabul edildiğinin altını çizdi.

İsmail Saymaz'ın "CHP'de 'partili cumhurbaşkanı' arayışı" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

Arayış.

Sosyal demokratları en iyi ifade eden sözcük, budur diye düşünüyorum. Çünkü CHP’lilerin hem ülkede hem de parti içinde iktidar olma arayışları asla tükenmiyor.

Şu günlerde CHP’nin kulislerinde yeni bir arayıştan daha söz ediliyor.

“Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçilirse rozetini çıkarmasın, CHP’yi yönetsin” arayışı.

Ne zamana kadar?

Güçlendirilmiş parlamenter demokratik sisteme geçilene kadar.

İNME GARANTİSİ

Bu arayışı savunan Kılıçdaroğlu’na yakın bir milletvekiline göre…

İyi Parti lideri Akşener, başbakan olacağını açıkladığı için cumhurbaşkanı adayının CHP’li olması gerekiyor. En güvenilecek kişi, bu görüşe göre Kılıçdaroğlu.

Çünkü görev süresinin bitmesini beklemez ve yetkilerinin tümünü kullanmaz diye düşünüyor. Mansur Yavaş’ın ya da Ekrem İmamoğlu’nun ‘inme garantisi' olmadığını savunuyor.

Ayrıca cumhurbaşkanının Altılı Masa’da ağırlığının olması gerektiğini düşünüyor.

"LAFIMIZI YUTMUŞ OLACAĞIZ AMA..."

CHP’li milletvekiline “Bu arayış partili cumhurbaşkanlığına karşı çıkan ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan CHP için çelişki olmayacak mı?” diye sordum.

“Doğru, haklısınız” diye tasdik ediyor.

“Lafımızı yutmuş olacağız siyaseten, farkındayım” diyor. Fakat şöyle devam ediyor:

“Şu an Anayasamız partili cumhurbaşkanlığını öngörüyor.

Partili cumhurbaşkanlığını anayasa değişikliğine kadar sürdürmekte hukuki bir sorun var mı? Yok. Kemal Bey’in, parlamenter sisteme dönene kadar partiye hakim olabilmesi için tepede kalması lazım.”

Aksi halde?

“Kongre kavgaları çok yıpratır. Hem Kılıçdaroğlu’nu, hem de partiyi. Kaç genel başkan adayı var, bir düşünsenize.”

Kılıçdaroğlu sonrası için üç isim geçiyor:

- Grup Başkanvekili Özgür Özel

- Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu

CHP’li milletvekili, partili cumhurbaşkanlığının en çok iki yıl süreceğini, iki yıl sonra AK Parti’nin parlementer sisteme dönmeyi destekleyeceğini savunuyor. TBMM’de yapılacak anayasa değişikliğiyle Kılıçdaroğlu, partisiz hale gelecek.

Arayıştan Kılıçdaroğlu’nun haberi var mı?

Anladığım kadarıyla var.

Çünkü “Bırakmayın” diyorlar.

O ne diyor?

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Parlamenter sisteme dönüş vaadeden CHP'de "partili cumhurbaşkanı" arayışı başladı ile ilgili etiketler CHP Kemal Kılıçdaroğlu İsmail Saymaz partili cumhurbaşkanı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.