Parçalı ay tutulması saat kaçta olacak? Türkiye'den nereden izlenebilecek? Ay tutulması ne zaman?

17 Temmuz'da gerçekleşecek olan parçalı ay tutulması herkes tarafından merak ediliyor. Kısa bir süre kala vatandaşlar parçalı ay tutulmasının detaylarını araştırıyor. Merak edilen sorular arasında Türkiye'den nereden izlenebileceği ve saat kaçta olacağı araştırılıyor. Peki parçalı ay tutulması saat kaçta olacak? Türkiye'den nereden izlenebilecek? Detaylar haberimizde...

Parçalı ay tutulması saat kaçta olacak? Az rastlanan doğa olaylarından biri olan parçalı ay tutulması gündemde merak edilen konular arasında yer alıyor. Vatandaşlar ise ne zaman olacağını merak ediyor. Aynı zamanda Türkiye'den nereden izlenebileceği herkes tarafından araştırılıyor. Peki parçalı ay tutulması saat kaçta olacak? Türkiye'den nereden izlenebilecek? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

17 Temmuz 2019 akşamı gerçekleşecek olan “Parçalı Ay Tutulması” tüm Türkiye’den takip edilebilecek. Tamamı gözlemlenebilecek bu tutulma Türkiye saati ile 21.43-03.18 saatlerinde gerçekleşecek. Saat 00.31’de tutulma ortasında ayın yaklaşık yüzde 65’i dünyanın gölgesinde kalacak.

PARÇALI AY TUTULMASI NEDİR?

Ay ve Güneş tutulmaları çok eskiden beri bilinen gök olaylarıdır. Yer ve Ay, diğer gezegenler gibi Güneş’ten aldıkları ışınları yansıtarak kendilerini gösterirler. Ay, Yer çevresinde; Yer, Ay ile birlikte Güneş çevresinde yörünge hareketlerini yaparken Güneş’e dönük yüzleri aydınlık, öbür yüzleri karanlıktır ve karanlık tarafta uzayda birer gölge konisi oluştururlar. Ay, Yer’in gölge konisine girdiğinde Ay tutulması meydana gelir. Ay tutulması sadece Ay dolunay evresindeyken gerçekleşir. Dünya, Ay ile Güneş arasındayken gelen ışınları engeller ve arkasında bir gölge alanı oluşturur. Bu alan içiçe geçmiş iki koni şeklindedir. "Yarı gölge konisi (Penumbra)" olarak adlandırılan alanda Dünya, Güneş ışığını tamamen engelleyemez. "Tam gölge konisi (Umbral)" nde ise Güneş ışığı tamamen engellenir. Tutulmanın gerçekleşmesi için Ay’ın, Dünya’nın gölge alanlarından geçmesi gerekir. Bir Ay tutulması, Yer’in yuvarlak olduğunun gözlemsel bir tespitidir. Çünkü Ay’ı örten Yer’in gölgesi olup gölgenin biçiminden hareketle gölgeyi oluşturan cismin (Yer) şekli belirlenebilir.

DEPREM VE BU TUTULMALAR ARASINDA BİR BAĞLANTI VAR MI?

17 Temmuz 2019 akşamı parçalı ay tutulması yaşanacak. Ay, bakır rengine bürünecek. Ancak her güneş ve ay tutulması, akıllara “Deprem mi olacak?” sorusunu getiriyor. Daha ay tutulması olmadan Türkiye'de irili ufaklı depremler yaşanmakta. Erzurum’un Oltu ilçesinde Richter ölçeğine göre peş peşe depremler meydana geldi. Ölçeğe göre sabah saat 07.20'de 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. bundan önce ilçede gece saat 03.15'te 4,3 büyüklüğünde bir deprem daha olmuştu.

Nitekim 10 Ağustos 1999’da güneş tutulması oldu, bir hafta sonra Marmara Bölgesi’ni yıkan 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos depremi yaşandı. Türkiye’nin birçok yerinden de gözlemlenen ay tutulmasının ardından dün Bodrum’da 4,9, Çin’de 7,0, Yunanistan’ın Kos Adası’nda 5,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Peki deprem ve bu tutulmalar arasında bir bağlantı var mı? İşte detayları.

1999 DEPREMİNDE GÜNEŞ TUTULMASI YAŞANMIŞTI

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Prof. Dr. Tansel Ak bu soruyu şöyle cevapladı: Deprem ile güneş tutulmaları arasında bir irtibat bulunup bulunmadığı meselesi hep merak konusu olmuştur. Keşke bu tür bir doğa olayı ile depremleri önceden bilebilsek. Fakat bu mümkün değil. 1999 depreminde güneş tutulması yaşanmıştı. 2006 yılında da bir tutulma oldu. O dönem bir araştırma yaptık. Ay’ın evrelerine baktık. Tutulmaları karşılaştırdık. Gerçek astronomik ölçümler yaptık ve teorik olarak deprem ile tutulmalar arasında bağlantı bulamadık. Deprem dediğiniz şey, yıl içinde sürekli olur.

Parçalı ay tutulması saat kaçta olacak? Türkiye'den nereden izlenebilecek? Ay tutulması ne zaman? ile ilgili etiketler Türkiye deprem
GÜNÜN VİDEOSU

Tesla karşıtları Berlin'de Tesla fabrikasına saldırı başlattı!

Tesla karşıtları Almanya'daki Tesla fabrikası Giga Factory'ye saldırı başlattı.