Papua Yeni Gine'de 'cadı avı': 1 kişi hayatını kaybetti!

Bir Okyanusya ülkesi olan Papua Yeni Gine'de büyücülük iddiaları artıyor. Yerel din adamları ve uluslararası örgütler 'büyücülük sebepli cinayetlerin özellikle kadınlar için Papua Yeni Gine'de ölümcül bir bir risk oluşturduğunu ve önlem alınması gerektiğini söyledi.

Papua Yeni Gine’de, pandeminin bir yan etkisi olarak cadı avı yaşanmaya başladı.

Papua Yeni Gine'de 'cadı avı': 1 kişi hayatını kaybetti!

PANDEMİDE BÜYÜCÜLÜK SUÇLAMASIYLA İŞLENEN CİNAYETLER DE ARTTI

Papua Yeni Gine’de din adamları ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, kadınların ‘büyücülük’le suçlanıp şiddete uğradığına, hatta öldürüldüğüne dikkat çekerek önlem alınmasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, batıl inançtan kaynaklanan ‘büyü’ suçlamalarının genelde ani bir ölüm veya hastalık sonrasında yapıldığını, dolayısıyla da özellikle salgın sürecinde saldırıların arttığını ve vakaların sayısı yükselirse cinayetlerin daha da artabileceğini açıkladı.

Papua Yeni Gine'de 'cadı avı': 1 kişi hayatını kaybetti! - Resim : 2

 HEDEFTE DAHA ÇOK KADINLAR VAR

Açıklamaya göre saldırıların odağında daha çok kadınlar var. Kadınlar ağırlıkla büyücülükle suçlanan kesim.

Mart ayından beri en az beş kadın ‘büyü yaptı’ğı iddiasıyla şiddet gördü; çoğu hastanelik olana kadar dövüldü. Biri ise hayatını kaybetti.

ELLERİNİ VE AYAKLARINI BAĞLAYIP DİRİ DİRİ YAKTILAR 

Hayatını kaybeden kadının adı Mary Kopari. Kopari'nin yaşadığı köyde bir genç mayıs ayında hayatını kaybetti. Ölen gencin ölümünden ise nedensiz yere köy halkı tarafından 'büyü yaptığı' gerekçesiyle Kopary'i sorumlu tuttular.

Köylüler, yakaladıkları Kopari'yi elleri ve ayakları bağlı şekilde diri diri yakarak katlettiler.

Olayın görüntüleri ise TV’de yayınlandı.

Mart ayında yaşanan başka bir olayda ise 45 yaşındaki bir kadın; 19 yaşındaki kızıyla, kocasını öldürmekle suçlandı, ölüm nedeni Covid-19 olan adamın akrabaları ikiliyi demir çubuklarla dövdü, polis ellerinden zor kurtardı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ: PAPUA YENİ GİNE POLİSİ SALDIRGANLARI KORUYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü, polisin saldırganların kimliğini bilmesine rağmen kimseyi tutuklamamasının kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

İnsan Hakları Örgütü'nün Asya’dan sorumlu yöneticisi Stephanie McLennan yaptığı açıklamada,  “Papua Yeni Gine büyü iddiasıyla işlenen tüm suçları, yaralanmaları, ölümleri derhal inceletmeli. Artık caydırıcı önlem almanın zamanı. Durdurmak için çok az şey yapılıyor. Bu olayların altında özellikle sağlık alanıdaki bilgisizlik yatıyor. Büyüye inanma gibi yanlış düşüncelerle mücadele edilmeli. Toplum Covid-19’la ilgili daha ayrıntılı ve doğru bilgilendirilmeli. Ayrıca cinsiyet ayrımcılığı da çok büyük bir sorun. Kadınalrın şiddet eylemlerinin, saldırıların hedefi olduğu açık. Bunun da önüne geçilmesi şart.” ifadelerine yer verdi.

Papua Yeni Gine'de 'cadı avı': 1 kişi hayatını kaybetti! ile ilgili etiketler Koronavirüs Kadın cinayet papua yeni gine pandemi büyücü cadı cadı avı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.