Papa, 215 çocuk için özür dilemedi

Papa Franciscus, Kanada'daki Kamloops Kızılderili Yatılı Kilise Okulu'nun bahçesinde 215 çocuğun kalıntılarının bulunması ile ilgili olayı acıyla takip ettiğini söyledi ancak özür dilemedi. Kanada'daki yerli liderler Papa'ya tepki gösterdi.

Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kanada'da Katolik Kilisesi'ne ait bir okulun bahçesinde 215 çocuğun kalıntısının bulunması haberlerini acı içinde takip ettiğini belirtti ancak özür dilemedi.

Papa Franciscus, Vatikan’da geleneksel Pazar duası sonrasında yaptığı konuşmada, Kanada'nın British Columbia eyaletindeki Kamloops Kızılderili Yatılı Kilise Okulu'nun bahçesinde 215 çocuğun kalıntılarının bulunduğuna dair kamuoyuna yansıyan ön raporlara ve haberlere değindi.

Papa, "215 çocuğun kalıntılarına dair sarsıcı keşifle ilgili Kanada'dan gelen haberleri acıyla takip ediyorum. Kanadalı Psikoposlara ve Kanada'daki tüm Katolik Kilisesi'ne ve Kanada halkına yakınlığımı belirtiyorum. Bu üzücü keşif, geçmişin acıları ve ıstırapları hakkında daha çok farkındalık yaratıyor." dedi. Katoliklerin ruhani lideri, Kanada'nın siyasi ve dini makamlarının konuya açıklık getirmek ve uzlaşı yolunda devam etmeleri gerektiğini söyledi. Hayatını kaybeden çocuklar için dua eden Papa, Kanada kamuoyundan gelen özür taleplerini karşılıksız bırakarak, özür dilemedi.

YERLİ LİDERLER ÖZÜR BEKLİYORDU

Yatılı kilise okullarında istismar edilen çocuklar konusunun ülke gündeminde ilk sıradaki yerini koruduğu Kanada'da, Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un özür dilememesi yerli liderlerin tepkisine neden oldu.

Saskatchewan'daki Egemen Yerli Uluslar Federasyonu Başkanı Bobby Cameron, "Hepimiz acı çekiyoruz ve üzülüyoruz. Bu dünya çapında bir alay konusu. Papa'nın 'kilisemizin yerli halkına ve öğrencilerine o zamanlardaki davranış şekli için çok üzgünüm, özür dileriz, dua ediyoruz' demesi bu kadar zor mu?" diye konuştu.

OKULDAN KURTULAN ESKİ ÖĞRENCİ İSYAN ETTİ

Kamloops Kızılderili Yatılı Kilise Okulu'ndan kurtulan 72 yaşındaki Saa Hiil Thut, okulda geçirdiği yıllar boyunca kendisine yaşatılanlardan ve çektiği acılardan kimsenin sorumlu tutulmadığını söyledi. "Suçlular bir şekilde sorunsuz kurtuluyor" diyen Thut, Vatikan'ın özür dilememesine ise "Papa, 'Kilisemizin işlettiği yatılı okullarda binlerce fiziksel ve cinsel istismar vakası olduğunu duydum' demeyecek. 'Kamloops'ta ve muhtemelen Kanada'daki her yatılı okulda isimsiz bir mezarda 215 çocuk var' demeyecek." ifadeleriyle tepki gösterdi.

Papa, 215 çocuk için özür dilemedi ile ilgili etiketler Kanada papa franciscus yatılı okulda öldürülen çocuklar Kamloops
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.