PANDEMİDE İŞTEN AYRILAN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Avukat Devrim Nur Kayabalı, hukuk alanında merak ettiğiniz soruları SuperHaber YouTube kanalında yeni başlayan 'Gündem Hukuk' programında yanıtlıyor. Kayabalı, programın ilk bölümünde pandemi sürecinde işten ayrılan çalışanların haklarını masaya yatırdı.

Y.Gizem Er
Y.Gizem Er

SuperHaber YouTube kanalında yepyeni bir program başlıyor. Hukuk alanında aklınıza takılan sorular, Avukat Devrim Nur Kayabalı’nın açıklamalarıyla cevap buluyor.

Programın ilk bölümünde, pandemi sürecinde işten ayrılan çalışanların hakları, kıdem tazminatı meselesi ve kısa çalışma ödeneği şartları masaya yatırıldı.

Covid-19 pandemisi dolayısıyla iş yerlerinde uzun süreli kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulanması, hem işçiyi hem de işvereni olumsuz yönde etkiledi. Hal böyle olunca kıdem tazminatını alarak işinden ayrılmak isteyenlerin sayısı arttı.

PANDEMİDE İŞTEN AYRILAN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

PANDEMİ DÖNEMİNDE İŞÇİ HAKLARI

Pandemi sürecinde çalışanların iş hukuku kapsamındaki haklarını anlatan Devrim Nur Kayabalı, sunulan hakların işverenler tarafından kötüye kullanıldığının altını çizerek "Covid-19 sebebiyle Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan genelgelerle işverene pandemi sürecini en az zararla atlatabilmek için bir takım haklar verildi. İşverenin bu dönemdeki haklarından bazıları; çalışanları yarım çalışmaya tabi tutmak, ücretsiz izne çıkartmak ve kısa çalışma ödeneği denilen bir teşvik. Öncelikle işçilerin yanlış anladıkları husus buradan başlıyor. Bu seçimlik haklar işverene ait seçimlik haklardır, yani bunun kararını işveren veriyor. Altını tekrar çiziyorum, bunlar işverenin seçimlik hakları. Ancak bazı işverenler durumu kötüye kullandılar. İşçileri istifaya zorladılar, işçilere biz sizi yıllık ücretsiz izne çıkartıyoruz dediler ama evlerinden çalıştırmaya devam ettiler, çalışmayan işçilere ödenek bağlamadılar ve kısa çalışma ödeneği verilen işçilerin ödenekleri çok geç yatırıldı gibi birçok sorunla karşılaştık." sözlerini kullandı.

"İŞVERENİN HAKLI NEDENLE DERHAL FESİH HAKLARI DIŞINDA KALAN BÜTÜN DURUMLARDA ALINABİLİYOR!"

Çalışan işçinin kıdem tazminatı alma şartlarını değerlendiren Kayabalı, “Kıdem tazminatı işçinin işyerinde, çalıştığı süreç boyunca oradaki mesaisinin ve emeğinin karşılığı olarak almaya hak kazandığı tazminat türüdür. Kanunumuzda Covid-19 süreci de dahil haklı nedenle işverenin haklı nedenlerle derhal fesih hakları dışında kalan bütün hallerde alınabiliyor. İşçi şartları taşıyorsa kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. Bu tazminat türü, en az 6 ay boyunca bir iş yerinde belirsiz süreli iş sözleşmesiyle SGK'lı olarak çalışması gerekiyor. Eğer haklı nedenle derhal fesih halinden biri sebebiyle çıkartılmadıysa o zaman işçinin kıdem tazminatı almasını ne pandemi süreci etkiler, ne de başka bir durum.“ dedi.

Pandemi sürecinde işten ayrılan çalışanlar kıdem tazminatı alabilir mi? Çalışanların iş hukuku kapsamındaki hakları neler? Kıdem tazminatı alma şartları neler? Kısa çalışma ödeneğini kimler alabilir? gibi merak edilen sorular ve daha fazlası SuperHaber YouTube Kanalında...

Avukat Devrim Nur Kayabalı’nın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

 

PANDEMİDE İŞTEN AYRILAN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? ile ilgili etiketler kıdem tazminatı Devrim Nur Kayabalı ücretsiz izin kısa çalışma ödeneği

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.