Paleografi bilimi neyi inceler? Paleografya ne anlama gelir?

Eski yazı anlamına gelen Paleografya hakkında bilgi edinmek isteyenler için, paleografya bilimi neyi inceler, Paleografya ne demek, Paleografyayı kim bulmuştur gibi bu bilime dair ayrıntıları derledik.

Paleografya nedir, ne anlama geliyor; Paleografya bilimini kim bulmuştur soruları, bu bilim dalına ilgi duyanların merakla araştırdığı sorulardan. Yunanca “palaios graphe” anlamına gelen Paleografya hakkında ayrıntılar haberimizde.

PALEOGRAFYA NEDİR?

Eski yazı anlamına gelir. Toplumların dil hafızasının araştırılmasına yönelik çalışmalara verilen isim olan Paleografya geçmiş dönemlerde kullanılmış alfabeleri inceler. Böylece geçmişte olan yazıya dökülmüş tarihi olayların aydınlatılmasına katkı sağlar.

NEYİ İNCELER?

Eski toplumların dilini bilmek tek başına tarihi araştırmak da yeterli değildir. Kullanılan yazının bilinmesi gerekir, paleografya bilimi de eski toplumların kullanmış oldukları yazıları inceler.

PALEOGRAFYA'NIN ÖNEMİ NEDİR?

Paleografya tarihsel süreç boyunca varlığını korumyı başarmıştır. Eski yazıtlar, eski madenler, eski taşlar üzerinde yazan her türlü kültürel anlam taşıyan değerin anlaşılmasını sağlamıştır. Bu bilim sayesinde geçmiş tarihte yaşayan insanların bir taş bir kaya üzerine yazdıkları alfabeler, çizdikleri imgeler ne anlama geliyor öğrenebiliyoruz. Bu anlamda paleografya tarihsel önem taşıyan bir bilimdir.

Paleografi bilimi ile ilgilenen araştırmacılar kendilerini bu eski alfabeleri anlayabilmek için geliştirirler. Çoğu eski alfabenin birden çok kullanım şekli vardır. Bu yönden bakarsak çalışması oldukça zor bir alandır. Paleografya bilimi sayesinde artık o alfabeleri ve yazım dillerini bilen kullanan kimse olmadığı halde, eski toplumları, kültürleri ve sosyal yapıyı anlayabiliyoruz. Geçmişe dair bir ışık olması bakımından çok önemli bir bilimdir.

Paleografi bilimi neyi inceler? Paleografya ne anlama gelir? ile ilgili etiketler Türk Tarih Kurumu paleografya nedir
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.