Pakistan: CIA'e Afganistan operasyonları için üs vermeyeceğiz!

Afganistan'da yaşanan 'NATO çekilmesi' sürecinde Afganistan ve etrafındaki coğrafyada kartlar yeniden diziliyor. Türkiye'nin NATO kimliğiyle Kabil Havalimanı'nın güvenliğini üstlenmesine kesin gözüyle bakılırken, Afganistan'ın komşusu ve Türkiye'nin müttefiği Pakistan'dan CIA'in üs talebini reddettiğine dair açıklama geldi.

NATO ülkeleri ABD öncülüğünde bir anda girdikleri Aganistan'dan, yine ABD öncülüğünde ve henüz hiçbir barış anlaşması imzalanmadan büyük bi aceleyle çekiliyorlar. 'Batan bir gemiden kaçar gibi' asker çektikleri yorumları yapılan Afganistan'da kalacak tek NATO ülkesi ise Türkiye Cumhuriyeti. 

KABİL HAVALİMANI'NIN ÖNEMİ

Yapılan son görüşmelerde, herkes ülkeyi terk ettikten sonra Türkiye'nin Afganistan'ın başkenti Kabil'deki uluslararası havalimanının güvenliğini üstlenecek olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Afganistan dağlık bir kara ülkesi ve ülkede sadece bir adet uluslararası havalimanı bulunuyor. Kabil Havalimanı, insani yardımlar ve acil müdahale gerektirecek durumlarda önümüzdeki aylarda Taliban ile mücadelede çok kritik bir öneme sahip olacak.  

TALİBAN'DAN TÜRKİYE'NİN KARARINA SERT YANIT

Taliban'ın Türkiye'ye sert tepki göstererek bu karara karşı çıktığını açıkladığı coğrafyanın yaın bir komşusu ise Pakistan. Türkiye, Pakistan ile özellikle savunma ve teknoloji transferi alanında son zamanlarda giderek yakınlaşan iş birliklerine imza atıyor ve müttefikler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. 

TÜRKİYE'NİN MÜTTEFİĞİ PAKİSTAN İSE TALİBAN'I GÖRMEZLİKTEN GELİYOR

Pakistan ise sınırlarında Taliban yapılanmalarına en azından göz yummak ile suçlanıyor. ABD'dense her zaman Rusya'ya yakın olduğu bilinen Pakistan ise müttefiği Türkiye'nin NATO kimliğiyle Taliban'a karşı güvenliği sağlamak için Afganistan'da kalacak olması konusunda sessizliğini koruyor. 

PAKİSTAN'DAN CIA'E NET YANIT GELDİ

Buna karşın, Pakistan Başbakanı İmran Han, ABD’nin askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Washington yönetiminin bu ülkedeki operasyonları için ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) kesinlikle üs vermeyeceklerini söyledi.

Başbakan Han, HBO’daki “Axios on HBO” programı için verdiği röportajda Pakistan’ın askeri üslerin kullanımı konusundaki duruşunun altını çizdi.

Pakistan topraklarından Afganistan’a yönelik herhangi bir eyleme veya askeri üsse izin vermelerinin imkanı olmadığını belirten Han, ABD’nin askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Washington yönetiminin bu ülkedeki operasyonları için CIA’ye kesinlikle üs vermeyeceklerini kaydetti.

İMRAN HAN, CIA'İN PAKİSTAN'DAKİ SALDIRILARINI DURDURDU

Başbakan olmadan önce de gerek ABD’nin Afganistan operasyonları için Pakistan topraklarını kullanmasına ve gerekse Pakistan’da drone saldırıları gerçekleştirmesine karşı geçmiş hükümetleri eleştiren Han’ın, 2018’de iktidara gelmesinin ardından ülkesinde kayıtlı, ABD’ye ait herhangi bir drone saldırısı gerçekleşmedi.

CIA, Pakistan topraklarındaki son drone saldırısını Han’ın seçimi kazandığı 2018 Temmuz’da gerçekleştirmişti.

CIA, Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından Afganistan’da muhtemel operasyon kabiliyetini devam ettirmek için yeni yollar arıyor.

CIA DİREKTÖRÜNÜN TALEBİNİ REDDETTİLER

CIA Direktörü William Burns, mayıs ayında üs meselesi sebebiyle Pakistan’a gelmişti. Üs konusuyla ilgili Başbakan Han ile görüşmek isteyen Burns’un bu talebi Pakistan tarafından reddedilmişti.

 

Pakistan: CIA'e Afganistan operasyonları için üs vermeyeceğiz! ile ilgili etiketler Pakistan İmran Han Afganistan CIA üs
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.