Demirtaş: Öz yönetim ve özerklik konusunda politika değişikliği yok!

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı için yarışan altı adaydan biri de HDP'nin eski eş genel başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş. Seçim çalışmalarını tutuklu olduğu için cezaevinden yürüten Demirtaş, DW Türkçe'den Banu Güven'in sorularını avukatı aracılığı ile yazılı olarak yanıtladı.

Seçim yarışının adil olmayan koşullarda yapıldığını savunan Demirtaş, HDP'nin barajın altında kalmayacağını ve 7 Haziran'daki oy oranını geride bırakabileceğini belirtti.

Demirtaş, "Bu seçim bildirgesinde 2015'deki öz yönetim ve özerklik değil, yerel demokrasi ve demokratik yerinden yönetim kavramları kullanıldı. Bir politika değişikliği mi söz konusu?" sorusuna da "Hayır, politik bir değişiklik yok. Önerdiğimiz modeli daha anlaşılır kavramlarla ifade etmeyi tercih ettik sadece." yanıtını verdi.

Demirtaş: Öz yönetim ve özerklik konusunda politika değişikliği yok!

İşte o röportajın önemli kısımları;

DW Türkçe: Bir üst mahkeme de tahliyenizin reddine yapılan itirazı geri çevirdi. Şimdi AYM aşamasındasınız. Hukukçu ve cezaevinde bir cumhurbaşkanı adayı olarak beklentiniz nedir? Serbest bırakılmanızın hangi koşullara bağlı olduğunu düşünüyorsunuz?

Selahattin Demirtaş: Tutuklanmam tamamen siyasi bir karardır, hukuk uygulanır ve yargı bağımsız davranırsa bırakılırım. Ama şu aşamada öyle bir atmosfer yok. Yargı yoğun bir siyasi vesayet altında. Ancak bizi burada tutma gerekçeleri o kadar zayıf ki, bir noktadan sonra yargı üzerindeki baskı bile bizi burada tutmaya yetmeyebilir. Bu noktada da halkın kendi özgürlüğü için vereceği demokrasi mücadelesi belirleyici olacaktır. Yargı ancak o zaman bağımsız ve adil hareket edebilir.

DW Türkçe: Adaylığınızla ilgili haber vermeyen kanallara attığınız Tweet'ler dikkat çekti. Bu seçim yarışını Edirne'de bir cezaevinde TV'den ve gazetelerden izlerken nasıl bir hisse kapılıyorsunuz? TRT'de hakkınız olan seçim konuşması ne olacak?

Demirtaş: TRT ve ana akım medyaya baktığınızda, birkaç istisna dışında, HDP ve ben seçimlere girmiyormuşuz gibi bir intiba ediniyorsunuz. Maalesef medyanın durumu içler acısı, toplumun bir kesiminin temsilcisi yokmuş gibi davranmaları, diğer muhaliflere de üvey evlat muamelesi yapmaları utanç verici. Baskı altında olmalarını anlıyorum, ama geleceğimiz için böylesine önemli zamanlarda üç maymunu oynamalarının, hatta çoğu zaman iktidarın stepnesi gibi davranmalarının bir açıklaması olamaz. TRT'deki seçim konuşması hakkımı kullanmak için çeşitli yazışmalar yapıyoruz. Ama miting yapma, seçmenlerime yüz yüze propaganda yapma, sesimi duyurma hakkımın şu ana kadar göz ardı edilmiş olması, TRT konusunda farklı bir şey ortaya çıkar mı sorusunu sorduruyor.

DW Türkçe: Bu seçim bildirgesinde 2015'deki öz yönetim ve özerklik değil, yerel demokrasi ve demokratik yerinden yönetim kavramları kullanıldı. Bir politika değişikliği mi söz konusu?

Demirtaş: Hayır, politik bir değişiklik yok. Önerdiğimiz modeli daha anlaşılır kavramlarla ifade etmeyi tercih ettik sadece.

 

 

 

Demirtaş: Öz yönetim ve özerklik konusunda politika değişikliği yok! ile ilgili etiketler PKK demirtaş
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.