Özel okulların son hamlesine veliler isyan etti: Tahsil ettikleri yemek ücretine ek ücret istediler

Özel okullar yüzde 36.72'lik zam sınırını az bulunca yeni bir hamleye imza attı. Bazı özel okullar önceden tahsil ettikleri yemek, kırtasiye ve servis gibi hizmet ve ücretleri için ek ücret talep etmeye başladı. Veliler ek ücretlere isyan ederek fiyatların 2 katına çıktığına dikkat çekti. Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bazı okulların zammı kabul etmeyen velilerin çocuklarını kayıt etmediğini söyledi.

Özel okul ücretlerine bu yıl için getirilen yüzde 36.72’lik artış sınırını az bulan bazı okullar, öğrencilerin velilerinden yemek, kırtasiye, kıyafet ve servis gibi hizmet ve ürünlerden ek ücret talep etmeye başladı. Bazı okullar peşin aldıkları yemek fiyatını okulların açılmasına sayılı günler kala 2 katına çıkardı. Veliler bu durumda tepki gösterirken Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bazı okullar zammı kabul etmeyen velinin çocuğunu kayıt etmiyorlar. Bunlara hakları yok" dedi.

VELİLERİN TELEFONLARINA MESAJ

Posta'dan Murat Gülderen'in haberine göre bir okul yönetimi velilerin cep telefonlarına bilgilendirme mesajı atarak, gıda ve enerji fiyatlarının hızla yükselmesini gerekçe gösterdi. Mesajın devamında ise ‘2022-2023 eğitim döneminde toplam yemek ücretimiz 18 bin 674 lira olarak güncellenmiştir’ denildi. Söz konusu bu okulda, velilerden haziran ayında 10 bin 800 lira tahsil edilmişti. Bir başka deyişle gıda ve enerji enflasyonundaki artış ortadayken 2 ay sonra 8 bin liralık (yüzde 74) zam yapılmıştı.

"BÖYLE BİR RAKAM LÜKS RESTORANLARDA OLUR"

Mesajı gören Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu Başkanı Hüseyin Bozdağ da "Bu kesinlikle büyük bir fırsatçılıktır" dedi.18 bin 674 liralık yemek ücretinin okulun açık olduğu gün sayısı yani 148 gün hesap edildiğinde öğün başına 126 liraya denk geldiğini ifade eden Bozdağ, “Böyle bir rakam lüks restoranlarda olur. Maliyetlere yüzde 100 zam geldiği doğru ancak geçen yılki personel yemeği 20 liraydı bu sene 40 ile 42 liraya çıkardık. Yani veliler, işyerlerinde bu fiyata yemek yerken öğrencinin 126 liraya yemesi normal değil. Federasyon olarak bu özel okullara 50 liradan en iyi yemeği vermeye hazırız” dedi.

Devletin, bu yılki kişi başı 4 çeşit yemek maliyetinin 52.8 lira olmasının kabul edilebilir bir masraf olarak onayladığını da vurgulayan Hüseyin Bozdağ, şöyle devam etti:

“Bu rakama rağmen biz ortalama yüzde 8 kârlarla satışımızı yapıyoruz. Yani 40 ile 42 bandındayız. O rakamdan satabilecek olmamıza rağmen bunu bile fırsata çevirmedik. Bu kadar enflasyona rağmen özel okullar böyle bir fiyat koymamalı.”

"BUNLARA HAKLARI YOK"

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da özel okullar yönetmeliğine göre, yemek ücreti zamlarının velinin onayına bağlı olduğunu belirterek, “Bazı okullar zammı kabul etmeyen velinin çocuğunu kayıt etmiyorlar. Bunlara hakları yok. 6502 sayılı yasa, ‘tüketicilerle akdedilen sözleşmeler, tüketici aleyhine değiştirilemez’ diyor. Okuldan sonuç
alamayan veliler derhal Tüketici Mahkemesi’ne başvurmalı ve tazminat talep etmeli. Öğrenci müşteri gibi görülemez” diye konuştu.

Özel okulların son hamlesine veliler isyan etti: Tahsil ettikleri yemek ücretine ek ücret istediler ile ilgili etiketler zam özel okul ek ücret kırtasiye servis
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.