Özel okullar tavan zammı aştı: Veliler isyanda!

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, velilerin merakla beklediği özel okullarda tavan puanını belirlediklerini açıklamıştı. Zam oranı yüzde 65 oranı belirlenmesi üzerine özel okullar, zammı aşarak velilere yüzde 150 zam uyguladı. Veliler bu duruma isyan etti. İşte detaylar...

Geçtiğimiz aylarda henüz erken kayıt başlamadan özel okullar, velilere yüzde 100 ve 200 oranında zam uygulamasıyla gündeme gelmişti. Bu duruma karşı çıkan veliler, belirtilen fiyatta yemek, kıyafet ve servis ücretlerinin dahi olmaması durumuna oldukça isyan etmişlerdi. Milli Eğitim Bakanlığı henız ömzel okullarla ilgili bir tavan puan uygulamadan böyle bir karar alınması basının gündemine de oturmuştu.

Özel okullar tavan zammı aştı: Veliler isyanda!

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakan Mahmut Özer'in bu konu hakkında bir açıklama ve sınırlama getirmesi ile veliler rahatlamıştı. Ama ne yazık ki bazı özel okullar belirlenen yüzde 65 zam oranını aşarak yüzde 150'ye varan zam uygulamaya başladılar. Velileri çileden çıkaran nokta ise bu fiyatın içerisinde yemek, kıyafet gibi fiyatların dahil olmaması.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın getirdiği yüzde 65'lik zam tavanını 1, 5 ve 9. sınıflar için uygulamayan özel okullar, ara sınıflara fahiş zam yapmanın formülünü de yan kalemlerde buldu. Bazı okullar yemek ve kırtasiye ücretlerine önceki yıla göre yüzde 150'yi aşan zamlar yaptı. Öyle ki zamlı tarife sonrası yüzde 100 burslu okuyan öğrenci bile 55 bin liralık faturayla karşı karşıya kaldı.

"Yüzde 100 burslu okuyan çocuğuma yıllık 55 bin TL ek ücret ödüyorum"

Şaşırılan bir diğer durum ise, 100 burslu okuyan bir öğrenciye 55 bin TL'lik ek ücret faturası çıkarıldı. Halkalı'daki bir kolejde yüzde 100 burslu eğitim gören bir öğrencinin velisi A.Ç "Okul burslu, ama geçen yıl 12 bin 500 TL olan yemek ücretini 30 bine çıkardılar. Kitap ücreti 2 bin 800 TL'den 9 bin 600'e yükseldi. Geçen yıl bir tişörte 150 öderken bu yıl 400 TL ödüyoruz. 3 km'lik yolun servis maliyeti 8 bin TL'den 15 bin TL'ye çıktı. Yani yüzde 100 burslu okuyan çocuğuma yıllık 55 bin TL ek ücret ödüyorum" dedi.

Çocuğu burslu eğitim gören birçok velinin kolej ücretlerini ödeyemez duruma geldiğini vurgulayan A.Ç, "Geçen yıl bizim sınıftan 2 veli çocuğunu özel okuldan alıp devlet okuluna yazdırdı. Bu yıl bu sayı artacaktır" diye konuştu.

Özel okullarda bu şekilde mağdur olan veliler, Twitter'da kurdukları "Özel Okul Velileri Platformu" üzerinden tepkilerini dile getiriyor. İşte Twitter üzerinde tepkilerini dile getiren veliler:

@Murat Hocaolu12: Özel okullar yemek, kitap, kıyafet, genel giderlere yüzde 200'ün üzerinde zamlar yaparak bu tavanı deliyor.

@Doaselmc: Yemek 27 bin TL. Üstelik her ay 2 bin TL artarak 43 bin TL olacak. Üstelik zorunlu olmadığı halde kabul etmeyen öğrencilerin kaydını yapmıyorlar.

@eyyupgedik: Bugün okul müdürüyle yüzde 65 zam konusunu görüştüm. "Evet biz de o civarda zam yaptık sorun yok" dedi. Geçen yıl eğitim=22.500 TL. Yemek= 8.500 TL idi. Bu yıl eğitim: 36.500 TL, Yemek=28.000 TL dediler. Resmen bizimle dalga geçiyorlar.

Konuyu değerlendiren Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, "Biz özel okullara bir ana yemek, yanına pilav ve ya makarna, yanına çorba ve tatlı ya da meyveden oluşan 4 çeşit tabloya 55-60 TL'ye veriyoruz. Çocuklar okula 158 gün gidiyor. Dolayısıyla bir veliye yemeğin en fazla 10 bin TL'ye satılması gerekiyor. bunun üzerindeki fark fark okula gidiyordur" dedi.

MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda özel okullarda ara sınıflara yapılacak zam oranına ilişkin yönetmeliğin 53'üncü maddesi "yapılacak artış oranı, yıl sonu TÜFE oranı dikkate alınarak, Bakanlıkça belirlenen oranı aşmayacak şekilde tespit edilir" şeklinde değiştirildi.

Özel okullar tavan zammı aştı: Veliler isyanda! ile ilgili etiketler zam
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.