Oyun dünyası bu skandalla çalkalanıyor: Activision Blizzard'da neler oldu?

Bünyesinde Call of Duty ve World of Warcraft gibi birçok büyük oyunu barındıran dev şirket Activision Blizzard, 2019 yılından bu yana cinsel taciz ve suistimal iddialarıyla çalkalanıyor. Dev şirkete geçtiğimiz temmuz ayında ABD'de dava açıldı. İşte Activision Blizzard'da çalışanların ortaya attığı inanılmaz iddialar ve yaşananlar...

ABD'li dev oyun şirketi Activision Blizzard'da 2019 yılında birçok kadın çalışanın cinsel tacize uğradığı ve kadınların aynı işi yaptığı erkek çalışanlardan daha az ücret aldığı iddiaları ortalığı karıştırdı. Yürütülen soruşturma kapsamında, Kaliforniya Adil İstihdam ve Konut Departmanı, şirket aleyhine dava açtı. Açılan davada kan donduran iddialar yer alıyor.

Davada, Activision Blizzard'ın birçok stüdyosunda kadınların cinsel tacize maruz kaldığı iddia edildi. Kadınların psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalmasına rağmen şirket yönetiminin bu konuda çok az çalışma yaptığı belirtiliyor.

Oyun dünyası bu skandalla çalkalanıyor: Activision Blizzard'da  neler oldu?

HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE TACİZ ETTİ

Ortaya çıkan taciz iddialarında en çok gündeme gelen isim ise World of Warcraft'ın kreatif direktörü Alex Afrasiabi... Afrasiabi'nin kadın çalışanları taciz ettiğinin açıkça bilindiği ve bir şirket etkinliğinde müşterilerin gözü önünde kadın çalışanları taciz ettiği öne sürüldü. Çalışanlar arasında Afrasiabi'nin ofisi “Crosby Suite” olarak biliniyor. Bu lakap, daha önce cinsel taciz iddialarıyla gündeme gelen efsane oyuncu Bill Cosby'den esinlenerek bulunmuş.

Taciz iddiaları sonrasında Alex Afrasiabi 2020 yılında görevinden ayrılmasına rağmen şirketle bağı devam ediyor.

Oyun dünyası bu skandalla çalkalanıyor: Activision Blizzard'da  neler oldu? - Resim : 2

İNTİHAR EDENLER VAR

Kaliforniya'da açılan davada bazı çalışanların cinsel tacize maruz kalmasının ardından intihar ettiği iddiaları gündeme geldi. Kaliforniya Adil İstihdam ve Konut Departmanı konuyla ilgili "Bu şikayetler sonucunda kadın çalışanlar, projelerde görevden alınma, isteksizce farklı birimlere aktarılma ve işten çıkarmalar dahil, bunlarla sınırlı olmamak üzere misillemeye maruz kaldı" ifadelerine yer verdi. Öte yandan, kadınların yüksek saatler çalışmasına rağmen erkeklerden daha az maaş aldıkları öğrenildi.

ACTİVİSİON BLİZZARD İDDİALARA YANIT VERDİ ÇALIŞANLAR AYAKLANDI

20 Temmuz'da açılan davayla ilgili Activision Blizzard'ın yaptığı açıklama çalışanları isyan ettirdi. Açıklamada davanın 'Sorumsuz bürokratların işi' olduğu iddia edilerek, davaya konu olan iddiaların çarpıtılmış açıklamalardan oluştuğu savunuldu.

Oyun dünyası bu skandalla çalkalanıyor: Activision Blizzard'da  neler oldu? - Resim : 3

ABD'li şirketin açıklaması sonrası 2 bin çalışanın imzasıyla yönetime açık bir mektup yayınlandı. Mektupta çalışanlar, tacize maruz kalan arkadaşlarının yanında olduğunu belirterek, yönetimin davaya verdiği yanıtı kabul edilemez ve tiksindirici olduğunun altını çizdi.

Söz konusu mektupta özetle şu ifadeler yer aldı:

"Şirket yöneticilerimiz, bizi korumak için önlem alınacağını iddia ettiler, ancak yasal işlem ve ardından gelen rahatsız edici resmi yanıtlar karşısında, liderlerimizin çalışan güvenliğini kendi çıkarlarının önüne koyacağına artık güvenmiyoruz. Mevcut ve eski birçok çalışanın taciz ve istismarla ilgili kendi deneyimlerini dile getirdiğini görürken bunun “gerçekten değersiz ve sorumsuz bir dava” olduğunu iddia etmek kesinlikle kabul edilemez."

Oyun dünyası bu skandalla çalkalanıyor: Activision Blizzard'da  neler oldu? - Resim : 4

DELİLLERİ KARARTMAKLA SUÇLANDI

Kaliforniye mahkemesi, Activision Blizzard hakkında açılan davadan bir süre sonra soruşturmayı genişletti. Soruşturma konusu olan yeni gelişme dev şirket delilleri karartmaya teşebbüs etmekle suçlanıyor. Şirketin işbirliği yapacağı yönündeki açıklamasının tersi yönde hareket ettiği ve çalışanlara adli makamlarla görüşmeden önce yöneticilerle iletişime geçmelerini zorunlu kıldığı iddia ediliyor. Öte yandan Activision Blizzard'ın delil niteliği taşıyan bazı belgeleri ise yok ettiği iddia ediliyor.

OYUN DÜNYASI AYAĞA KALKTI

Dev şirkette patlak veren skandal sonrası oyun dünyası ayağa kalktı. Taciz iddiaları sonrası şiddetin hisselerinde düşüş yaşanırken birçok oyun sever ve oyun yayıncısı Activision Blizzad'ı boykot çağrısı yaptı. 

Oyun dünyası bu skandalla çalkalanıyor: Activision Blizzard'da neler oldu? ile ilgili etiketler cinsel taciz dava ABD activision blizzad Kaliforniya
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.