OYAK, Sagra ile Tadelle ve Sarelle'yi alıyor

Atıştırmalık pazarına girmeye hazırlanan OYAK, Sanset Gıda ile Sagra ve 3 önemli markası olan Tadelle, Sarelle ve Gol'ü almak için anlaşma imzaladı. OYAK, anlaşmayı imzaladıktan sonra bünyesine katmak istediği şirket ve markaları Rekabet Kurumu'na bildirdi. Rekabet Kurumu satışa izin verdiğinde atıştırmalık sektörü karşılarında ekonominin birçok alanında şirketleri bulunan dev bir rakip daha bulacak.

OYAK, gıda sektörüne girme kararını hayata geçirmek için önemli bir anlaşmaya imza attı. Şirket, Sanset Gıda ile satın alma anlaşması imzalayarak, 1936 yılında Ordu’da kurulan ve fındığı çuvaldan çıkararak sanayi ürünü haline getiren Sagra ile birlikte Tadelle, Sarelle ve Gol markalarını OYAK Grup Şirketleri bünyesine aldı.

SALGININ EN AZ ETKİLEDİĞİ SEKTÖR GIDA OLDU

Gıdanın pandemiden en az etkilenen pazar olduğunun altını çizen OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Covid-19 salgını ile dünyada tarım ve gıda sektörünün önemi daha da arttı. Döngüsel olmayan bu sektörlerin kriz dönemlerinde etkilenmediğini görmüş olduk. Tarım sektöründe ciddi yatırımlarımız bulunuyor. 2018’de Dünya Gıda Örgütü (FAO)’un verilerine göre dünya fındık üretim alanlarının %75’i Türkiye’de bulunurken, yine aynı raporda fındık üretiminin ancak %60’ını Türkiye karşılamakta olduğunu görüyoruz. Bu alanda Ar-Ge gücümüzü kullanarak verimliliği artırmayı ve bu sektörü büyütmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

ATIŞTIRMALIK PAZARI STRATEJİK ÖNEMDE

OYAK’ın Sagra ile girdiği gıda sektörü sadece Türkiye'de değil dünya genelinde stratejik sektörlerin başında bulunuyor.

Dünya gıda devleri, sektörün potansiyelinin gelecekte şu anda telafuz edilen rakamların birkaç katı olacağı tahmini doğrultusunda yatırımlarını geliştiriyor.

Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında tarım ve gıda ihracatı 40 milyar lira ile başat konumunda.

Tarım ve gıda sektörü iç içe geçmiş birbirinin tamamlayıcısı olsa da Türkiye’de sadece gıda sektörü, 2020’de yüzde 25 büyüdü ve tam 122,7 milyar liralık bir hacme ulaştı.

Gıda sektöründe de içecekler en fazla payı alırken, onu atıştırmalıklar takip ediyor. OYAK grubu da Sagra’daki ürün gamını tüm atıştırmalık pazarına yaymayı planlıyor. Türkiye’de şu anda 27,5 milyar lira büyüklüğü ulaşmış olan atıştırmalık pazarının hem ihracat hem de iç pazarda büyüme potansiyelinin yüksekliğine dikkat çekiliyor.

TÜRKİYE, FINDIK ÜRETİMİ VE İHRACATINDA DÜNYANIN ZİRVESİNDE

Sagra’nın çuvaldan çıkararak işlediği fındıkta Türkiye, dünya pazarının lideri konumunda. Dünya Gıda Örgütü (FAO)’un 2018 yılı verilerine göre dünyada fındık üretimi 1 milyon tona ulaşırken, bu üretimin yüzde 60’ını karşılaşan ve ilk sırada yer alan Türkiye’yi, yüzde 15 ile İtalya ve yüzde 6 ile Azerbaycan takip ediyor.

Türkiye üretimde olduğu gibi ihracatta da dünya lideri durumunda. FAO verilerine göre 2019’da dünya fındık ihracatının yüzde 68’ini Türkiye yaptı. 2020’de de pandemiye rağmen Türkiye’nin fındık ihracatı 1,9 milyar doları buldu. Öte yandan, Türkiye’de fındık üretimi yapılan 39 il arasında 217 bin ton ile Sagra’nın da fabrikasının bulunduğu Ordu ilk sırada bulunuyor.

OYAK, Sagra ile Tadelle ve Sarelle'yi alıyor ile ilgili etiketler OYAK gol sanset sagra tadelle sarelle
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.