Otomotiv devleri evleniyor! Yemekte buluşup anlaştılar...

Otomotiv sektöründe dev evliliğe doğru ilk adım atıldı. Agneli ve Peugeot aileleri birlikle yedikleri yemekte evliliğin temelini attı. Peugeot, Citroen ve Opel'i bünyesinde bulunduran PSA ile İtalyan devi FIAT Chrysler'in yüzde 50'şer payla ittifak kuracağı açıklandı.

Otomotiv dünyasında geçtiğimiz haftaya damga vuran olay kuşkusuz Peugeot, Citroen ve Opel’i bünyesinde barındıran PSA Grubu ile Fiat Chrysler Automobiles (FCA) şirketlerinin yüzde 50’şer payla ittifak oluşturacaklarını açıklamalarıydı.

Milliyet'ten Levent Köprülü'nün haberine göre bu gelişme, her ne kadar ani bir karar gibi görünse de, geçmişinin mayıs ayına kadar uzandığı ve temellerinin o dönemde yenilen bir akşam yemeğinde atıldığı ortaya çıktı.

Gelişmelere yakın olan kaynakların bildirdiğine göre, Renault ile görüşmelerde bulunan FCA Grubu’nun Başkanı ve Agnelli ailesinin temsilcisi John Elkann, çok uzun zamandır tanıdığı Peugeot ailesinin temsilcisi Robert Peugeot ile Paris’te bir akşam yemeğinde buluştu.

Her ne kadar o sıralar FCA Renault ile görüşmeler yürütse de, bu ilişkinin pek de “evliliğe uygun olmadığı” dillendiriliyordu. Bunu konuşanlardan birinin de, bizzat Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire olduğu ifade edilmişti. Nitekim anlatılanlara göre Le Maire, Yunanistan’da tatilde bulunmasına karşın iki şirketle de telefon diplomasisi yürütüyordu.

CARLOS TAVARES FAKTÖRÜ

Tabii bu birleşmeyi en çok isteyen kişinin de, Peugeot’nun başında bulunan Carlos Tavares olduğu belirtiliyor. Bunu uzun süredir kollayan Tavares, Elkann’ın Renault ile görüşmelerin fişini çekmesinin ardından hiç vakit kaybetmedi ve hemen çalışmalarını artırdı. O da, tıpkı FCA’nın efsane yöneticisi merhum Sergio Marchionne gibi küresel ittifakların, üretim verimliliği ve maliyetler açısından büyük gereklilik haline geldiğine inanıyordu.

Ağustosta iletişim ve görüşme trafiği hızlanırken, ortada çok fazla çözülmesi gereken problem ve stratejik farklılık vardı. Fransa Maliye Bakanı, İtalyanların pazarlık taktiklerini bildiğini söylüyordu. Ona göre İtalyanlar, “anlaşmaya varılsa bile pazarlık etmeye devam” ediyordu. Tavares ise FCA Ceo’su Mike Manley ile görüşmelere başlamıştı. Birbirlerini çok iyi tanıyan iki mühendis, son olarak Eylül ayında Frankfurt Otomobil Fuarı sırasında bir araya geldi.

İki tarafın da bu birleşmeye ihtiyacı vardı. FCA tarafında Yunanca “yenilik” anlamına gelen “Neos”, PSA tarafında ise “Stella” diye adlandırılan proje, Ekim ayında Paris’te yapılan 4 saatlik Tavares-Elkann görüşmesi sonrasında gerçeğe dönüşmeye başladı.

Zira bu görüşmenin bir hafta sonrasında anlaşmaya varıldığı haberleri sızdırıldı, ardından da iki şirketten “Olay tamam” açıklamaları geldi.

Otomotiv devleri evleniyor! Yemekte buluşup anlaştılar... ile ilgili etiketler Fiat Renault Peugeot
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.