Otomobil fiyatları dövizin etkisiyle düşecek mi?

Pazartesi akşamı Türk Lirası mevduat hesaplarının kur korumalı olacağının açıklanmasının ardından bazı otomotiv firmaları internet sitelerindeki fiyatları daha az bir ücretlendirme ile güncelledi. Sektör temsilcileri, fiyat azalışları hakkında iki üç gün içinde daha sağlıklı yorum yapılacabilecği görüşünü paylaştı.

Pazartesi günü gerçekleşen kabine toplantısının takiben açıklanan ekonomik tedbirlerin etkisiyle döviz kurlarındaki hızlı azalış, otomotiv fiyatlarına kısmen etki göstermeye başladı.

Otomotiv firmalarından bazıları internet sitelerindeki fiyatlarda indirime giderken, bazı firmalar yüksek kurdan dolayı planladıkları fiyat artışlarını askıya aldı.

Renault Mais'de genel müdürlük görevini yürüten Berk Çağdaş, konu hakkındaki değerlendirmesinde "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ve Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın detaylarını aktardığı yeni bir finansal alternatif olan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat, vatandaşlarımızın tasarrufları için kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermesi açısından büyük önem taşıyor. Nitekim piyasalar tarafından olumlu karşılanan karar, döviz kurlarında ciddi oranda bir gevşeme sağladı. Bu kararın önümüzdeki dönemde yurt içi dolarizasyonu yavaşlatacağını düşünüyoruz. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ile birlikte ihracat ve vergilere yönelik alınan yeni kararların ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz." görüşünü aktardı.

ORTALAMA YÜZDE 20 İNDİRİM

Ücretlendirmelerde ortalama yüzde 20 civarında bir indirim olmasının muhtemel olduğunu aktaran Çağdaş, "Renault Mais olarak, piyasa koşulları çerçevesinde tüketici faydasını gözeten fiyat politikalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda gevşeyen döviz kurlarıyla birlikte fiyat listelerimizde güncelleme çalışmalarına başladık. Kurda stabilizasyonun sağlanmasıyla Renault ve Dacia markalarımızda ortalama yüzde 20 indirim gerçekleştirmeyi planladığımız güncel fiyat listemizi en kısa sürede paylaşmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hyundai ise internet sitesindeki fiyatlarda güncellemeye gidildiğini ve Aralık başında uygulanan fiyatların tekrar yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Citroen araç sınıflarında değişkenlik göstermek üzere ortalama yüzde 10 oranında indirim olduğunu aktardı. Peugeot için de güncelleme çalışmaları henüz sürüyor.

GÜNCELLEMELER İKİ ÜÇ GÜN DAHA SÜREBİLİR

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) başkanlığını yapan Turgay Mersin, döviz kurlarında azalışın fiyatlara nasıl yansıyacağını değerlendirmek için şu an erken olduğunu belirtirken, sektörün kur farkını yansıtmasının iki üç gün daha sürebileceğini ifade etti.

İkinci elde ise ücretlerin sıfır araçlara göre oranlandığını aktaran Mersin, "Birinci elde bir gevşeme olursa ikinci el fiyatlarına da yansır. Ama fiyatlar düşecek beklentisi satışlarda durgunluğa da sebep olabilir." ifadelerini kullandı.

Konu hakkında yorum yapanOtomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ise her firmanın bağımsız karar alıp ve model sınıfı bazında dahil farklı zam ve fiyat politikaları ile hareket ettiğini vurguladı.

Otomotiv piyasasında son haftalardaki döviz kurunun aşırı yükselmes dolayısıyla aynı oranlarda fiyat yükselişi olmadığını aktaran Bilaloğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hatta hiçbir marka bunu yapmadı dersem herhalde doğru bir şey söylüyor olurum. Yani avro ve dolar kurundaki artışlara paralel olarak bir fiyat artışını zaten birebir kimse yansıtmadı. Çünkü o, fiyatı neredeyse iki katına çıkarmak demek olurdu. O yüzden tabii ki kurun düşmesinden dolayı da direkt hemen hiç kimse fiyat indirmeyecektir. Burada her marka, yine kendi pazar ve stok durumuna göre bir politika çizecektir ve hatta bir tek marka değil, yine model bazında bile bu farklılık arz edecektir diye düşünüyorum."

Yeni fiyatlandırmaların ikinci el satışlarına yansımasına da değinen Bilaloğlu, "İkinci eldeki fiyatları tabii ki belirleyen önemli konulardan bir tanesi birinci el fiyatları. İkincisi ise birinci eldeki arz durumu. Arz durumunda çok bir değişiklik yok. Yani halen Türkiye'deki kurlardan bağımsız zaten dünyada çip krizinden ve ham madde sıkıntısından dolayı ciddi bir sıkıntı var. O devam ediyor. Birinci el fiyatlarının düşmesi ikinci el fiyatları üzerinde etkisi olur. Ama yapısal olarak ikinci el-birinci el arasında kapanmış olan fiyat makasının açılmasını şu an beklemiyorum." görüşlerini aktardı.

Otomobil fiyatları dövizin etkisiyle düşecek mi? ile ilgili etiketler Otomotiv sektörü ikinci el döviz kuru
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.