Osmanlı'nın uzak doğudaki pek bilinmeyen vilayeti: Açe

Orta Çağ'da Endonezya'da Portekizli ve Hollandalıların baskısı altında kalan Açe isminde küçük bir toprak parçası, Osmanlı İmparatorluğundan yardım istedi. Küçük krallığa yardım gecikmedi. Gönderilen silahların yanında anlaşma imzalanarak topraklar Osmanlı himayesine girdi. Açe Sultanlığı'nın bayrağı da neredeyse Türk bayrağı. Ve Açe'de hala Osmanlı ve Türk kültüründen parçalar bulmak mümkün.

Türk soyundan gelenlerin de bulunduğu uzak diyarlardan bir millet olan Açelerin,  Osmanlı İmparatorluğu ile bir gönül bağı bulunuyor.

OSMANLI HİMAYESİ ALTINDA BİR GÜNEYDOĞU ASYA TOPRAĞI

Açe (Aceh) Endonezya'nın bir bölgesidir. Açe bir sultanlık olarak 1514'te kurulmuştur. Açe'yi sömürgeleştirmeye çalışan ve Sumatra'yı işgal amacında olan Portekizlilerin baskıları sonucu Açeliler 1565'te İstanbul'a bir heyet göndererek Osmanlı'dan yardım istemişlerdir.

Saldırılara karşı işbirliği yapmak amacıyla Osmanlılarla bir antlaşma imzalanmıştır (1567). Antlaşma çerçevesinde Osmanlılarca Açe'ye mühimmat ve silah gönderilmiştir.

Açelerin bayrağı da bu durumu en iyi şekilde yansıtır. 

Osmanlı'nın uzak doğudaki pek bilinmeyen vilayeti: Açe

Ancak Açe'ye Portekizliler değil, Hollandalılar hakim olmuştur. Hollanda 1873'te Açe'ye ültimatom vererek bir takım imtiyazlar ve isteklerde bulunmuştur.

25 Aralık 1873'de, Açe'deki ikinci istilada Hollanda sömürge kuvvetleri, General Van Swieten komutasındaki 15.000 askerle bugün Endonezya'daki Açe Sumatra'yı ikinci kez işgal etti.

Sonuç olarak Açe Sultanlığı 1569'dan 1903'e kadar Güneydoğu Asya'da Osmanlı himayesi altındaki bir topraktı.

 

 

Kaynak: Hermes

Osmanlı'nın uzak doğudaki pek bilinmeyen vilayeti: Açe ile ilgili etiketler Osmanlı A.C.E sultanlığı
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.