Oryxspienkop: Türk SİHA’ları Orta Asya’yı fethediyor!

Oryxspienkop'da 'Türk SİHA'ları' Orta Asya'yı fethediyor' başlığıyla yayımlanan bir makalede beş Orta Asya ülkesinden üçünün Türk SİHA'ları kullandığı yazıldı. Üstelik Bayraktar TB2'lerin Çin SİHA'larının pabucunu dama attığı ve onlardan üstün oldukları iletildi. İşte o analizin çevirisi:

Ekim 2021’in sonlarında Kırgızistan’ın Baykar’dan üç Türk Bayraktar TB2 insansız savaş hava aracı siparişi verdiği açıklanmıştı. Anlaşma haberi, sadece Kırgızistan’ın daha önce SİHA’lara ihtiyaç duymadığı sanıldığı için değil, aynı zamanda Kırgızistan’ın her şeyden önce bir hava kuvvetine sahip olmadığı için de sürpriz oldu.

ÜLKEDE HİZMETE GİREN İLK HAVA ARACI BAYRAKTAR TB2 OLDU

Kırgız Hava Kuvvetleri sabit kanatlı uçakları operasyonel olarak konuşlandırmaya 2018’de başladı ve bu da aslında söz konusu iki An-26 nakliye uçağının Rusya tarafından bağışlanmış olmasının sonucuydu.

18 Aralık 2021’de merakla beklenen TB2’ler, Kırgız Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı’nda hizmete girdi. Bayraktar TB2’ler, Devlet Sınır Muhafızları bünyesinde hizmete girdiği bilinen ilk hava araçları oldu.

MAM-L VE MAM-C FÜZESİ KIRGIZİSTAN’A YENİ YETENEKLER KAZANDIRIYOR

Bayraktar TB2’nin keşif yetenekleri Devlet Sınır Muhafızları tarafından büyük olasılıkla takdir edilecek olsa da, MAM-L ve MAM-C hassas güdümlü mühimmatların tanıtımı tamamen yeni yeteneklere izin veriyor.

TB2, helikopterden atılan bombaların aksine hedeflerini yüksek hassasiyetle vurabilen dört adede kadar MAM mühimmatı ile silahlandırılabilir. MAM serisine INS/GPS’in eklenmesi, bu arada mühimmatın menzilini 7 km’den 14 km’ye çıkararak, TB2’yi Kırgızistan’ın hedeflerin yerini tespit edebilen ve ardından onları kendi mühimmatıyla veya yönlendirme yoluyla hedef alabilen en saygın askeri varlığı kıldı.

Düşman hedeflerini sinyal istihbaratı veya FLIR aracılığıyla tespit ettikten sonra, bu hedefler daha sonra Kırgızistan’ın 122mm BM-21 ve BM cephaneliği tarafından devreye alınabilir. -21V çoklu roketatarlar (MRL’ler), 122mm 2S1 Gvozdika kundak motorlu toplar (KMT’ler) ve 120mm 2S9 Nona kundak motorlu havan topları (SPM’ler) ve çekilen toplar…

Bu sistemlerin tümü, düşman pozisyonlarını veya birlik konsantrasyonlarını hedeflemek için ileri gözlemcilere veya havadan keşiflere güvenir. Ülkenin ordusunun küçük boyutu nedeniyle, silahlı kuvvetlerin diğer kollarıyla sinerji potansiyeli sınırlıdır.

CELAL-ABAD HAVALİMANINDAN TÜM ÜLKEYE ULAŞABİLİYOR

Kırgızistan’ın TB2’leri, WESCAM MX-15D veya ARGOS-II HDT yerine, Aselsan CATS FLIR ile donatılmıştır. TB2’nin modülerliği, muhtemelen SİHA’nın ticari başarısına daha da fazla katkıda bulunan bir özellik olan birkaç farklı FLIR sisteminin takılmasını sağlar.

Türkmenistan tarafından alınan TB2’ler gibi, Kırgızistan’daki örnekler de drone’nun önceki sürümlerine göre bir dizi iyileştirme içeriyor; bunlara gece operasyonları için ikinci bir kuyruğa monte kamera ve gövdenin üzerinde bir sıkışma önleyici cihaz da dahil.

Bayraktar TB2’ler, ülkenin batısındaki Celal-Abad havaalanında yeni inşa edilen bir tesisten faaliyet gösterecek. Bu tesis, SİHA’ların tesliminden kısa bir süre önce Kasım 2021’de inşa edildi. Kırgızistan’ın dağlık arazisi ve büyük nüfus merkezlerinin olmaması nedeniyle, ülke genelinde sadece birkaç havaalanı bulunmakta. Bununla birlikte, TB2’ler, Celal-Abad’dan havalanarak çalışırken ülkenin neredeyse tamamını kapsayacak kadar büyük bir menzile sahip.

BAYRAKTAR TB2, ÇİN SİHALARININ PABUCUNU DAMA ATTI

Bayraktar TB2, Kırgızistan’ın satın aldığı ilk SİHA tipi değil.

Ağustos 2021’in sonlarında Kırgızistan’ın Çin’den WJ-100 keşif İHA’ları tedarik ettiği ortaya çıktı. WJ-100 bir FLIR tareti ile donatılmıştır, ancak Bayraktar TB2’nin aksine silahlandırılamaz ve yalnızca üç saatlik bir dayanıklılığa sahiptir (TB2’nin 27 saatine kıyasla).

İlk bakışta Kırgızistan’ın üç Bayraktar TB2’yi satın alması, Ukrayna ve Fas gibi ülkelerin TB2’leri satın almasından daha az gösterişli görünebilir. Fakat TB2’nin faydaları Kırgızistan’da da fazlasıyla görülecek.

TÜRK SİHA’LARI ORTA ASYA’YI FETHEDİYOR

On yıllardır, kaynak ve uzmanlık eksikliği nedeniyle silahlı sabit kanatlı uçaklar kullanmamış olan Kırgızistan için TB2, tartışmasız, etkili sonuçları güvenilirlik ve düşük satın alma ve işletme maliyetleriyle birleştiren ilk askeri unsur olarak kendini gösteriyor.

GÖZLER ÖZBEKİSTAN VE TACİKİSTAN’DA

Beş Orta Asya ülkesinden üçü şu anda Türk SİHA’ları kullanıyor ve Türk SİHA’ları hızla SİHA pazarı fethederken tüm gözler Özbekistan ve Tacikistan’ın TB2 alıp almayacağına yönelmiş durumda.

 

 

Kaynak: M5

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

 

Oryxspienkop: Türk SİHA’ları Orta Asya’yı fethediyor! ile ilgili etiketler Türk SİHA Türkiye Kırgızistan Oryxspienkop sihaları orta asya fethediyor
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.