Ortalığı karıştıran çevre felaketi iddiası

ABD'de petrol üretiminin büyük bir kısmını oluşturan kaya petrolünün büyük bir çevre felaketine neden olduğu iddiası ortalığı karıştırdı. Ortaya çıkan haberlere göre, felaketle mücadele için yüz milyarlarca dolarlık kaynak gerekiyor.

ABD’nin güney eyaletlerindeki kaya petrolü üretiminin, sonuçları ortadan kaldırılması için yüz milyarlarca dolar gerekebilecek bir çevre felaketine dönüştüğü öğrenildi.

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan haberde, Teksas ve New Mexico eyaletlerinde yer alan Permiyen Havzası’nda yapılan kaya petrolü üretiminin, sonuçları ortadan kaldırılması için yüz milyarlarca dolar gerekebilecek bir çevre felaketine dönüştüğü belirtildi.

Söz konusu bölge ABD’nin petrol endüstrisinin merkezi olarak kabul ediliyor ve son yıllarda kaya petrolü yatakları geliştiriliyor.

Habere göre, kaya petrolünün üretimi, sürecin teknolojik zorluğu nedeniyle klasik petrol türlerine göre daha maliyetli ve bu nedenle orada yapılan iş, ancak dünya fiyatları yüksek olduğu zaman kar getirebiliyor. Fiyatların uzun süre boyunca düşük kaldığı ortamda ise birçok üretici firma iflas ederek, petrol bölgelerindeki kuyuları kaderine terk ediyor.

Yasalara göre petrol çalışanları, kullanılmayan kuyuları ve kuleleri çevreye zarar vermemesi için koruma altına almalı (konservasyon), zira kuyularda kalan petrol ve başta metan olmak üzere yan maddeler toprağa sızabilir. Ancak fiilen birçok şirket koruma işlemi ile ilgili yeterince sorumlu davranmıyor.

Teksas’ta 7S Oil and Gas şirketinin bir sahayı satın aldığını ve işletmeye başladığı, ancak birkaç yıl sonra iflas ederek, sahada onlarca iyi korunmamış petrol kuyusu bıraktığı belirtilen yazıda, uzmanlara göre terk edilen kuyuların yeterince korunmadığı için petrol ve yan maddelerin toprağa sızdığı, sonuçların giderilmesi içinse 168 milyon ila 117 milyar dolar gerekeceği vurgulanıyor.

 

Ortalığı karıştıran çevre felaketi iddiası ile ilgili etiketler ABD Petrol çevre felaketi kaya petrolü
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.