Orta Doğu'da nükleer kriz kızışıyor

İsrail'de bir nükleer tesin bulunduğu kente yapılan füze saldırısı sonrası nükleer kriz yeniden kızıştı. İsrail, İran ve Suriye üçgeninde olayın bir savaşa doğru gidip gitmeyeceği merak konusu oldu.

Orta Doğu'da İsrail, İran ve Suriye üçgeninde çıkan nükleer kriz bölgede güvenliği tehlikeye atıyor. İran'ın uranyum zenginleştirme hamleleri sonrası tırmanan krizde son gelişme ise dün gece İsrail'de gerçekleşti. İsrail'de Şimon Perez Nükleer Tesisi'nin bulunduğu Dimona kentine Suriye'den füzeler atıldığı öğrenildi. Atılan füzeler nükleer tesise isabet etmezken, İsrail ise füzelerin atıldığı bataryayı vurduğunu açıkladı.

İsrail, sonrasında ise misilleme olarak Suriye'ye karşı saldırı düzenledi. İsrail'den Şam yakınlarına atılan füzeler sonucunda Esed rejimine bağlı bir subayın öldüğü 3 askerin ise yaralandığı öğrenildi.

İRAN'DA NÜKLEER TESİSTE KAZA

Orta Doğu'da nükleer gerilimi arttıran gelişmeler İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini hızlandırmasıyla başladı. ABD'nin nükleer anlaşma müzakerelerine başlamasına rağmen İran'ın tavrı dikkat çekerken İsfahan kentindeki nükleer tesiste meydana gelen bir kaza sonrası ortalık ayağa kalkmıştı.

Söz konusu tesiste dün Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 146 adetten oluşan IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.

Geçen hafta gerçekleşen olayı İran tarafı bir terör saldırısı olarak nitelerken İsrail ise bu iddiaları reddetmişti.

ABD YAPTIRIMLARI HAFİFLETMEK İSTİYOR

ABD'nin eski başkan Trump döneminde nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesi sonrası Biden yönetimi ise yeniden müzakere sürecine başlamıştı. ABD basınında çıkan iddialara göre, Biden yönetimi İran'a yönelik yaptırımları hafifletmeyi amaçlıyor.

Wall Street Journal’ın konuya aşina kişilere dayandırdığı haberine göre, ABD'nin, İran Merkez Bankasına, ulusal petrol ve tanker şirketlerine, çelik, alüminyum da dahil olmak üzere diğer birkaç önemli ekonomik sektöre yönelik terör yaptırımlarını kaldırmaya açık olduğu kaydedilmişti.

Haberde, üst düzey bir Avrupalı yetkilinin de Washington'un ayrıca tekstil, otomobil, nakliye ve sigorta gibi sektörler için potansiyel yaptırımların hafifletilmesine yeşil ışık yaktığı değerlendirilmesine yer verilmişti.

Orta Doğu'da nükleer kriz kızışıyor ile ilgili etiketler İran nükleer İsrail Suriye Orta Doğu kriz
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.