Orta Doğu'da çok sayıda kişiyi hastanelik eden toz fırtınası Avrupa'ya sıçrayabilir

Orta Doğu'daki bazı ülkelerde gökyüzünü turuncuya boyayan toz bulutu nedeniyle çok sayıda kişi hastanelik olurken Bağdat'ta uçuşlar askıya alındı. Toz fırtınasının Avrupa'ya sıçrayabileceği iddia ediliyor. İklim değişikliğinin etkileri nedeniyle ortaya çıkan toz fırtınasıyla ilgili yetkililer "Sadece gökyüzüne bakmak bizi bekleyen kıyameti anlamaya yeter" dedi.

Orta Doğu'daki bazı ülkelerde, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava koşulları nedeniyle gökyüzünün rengi turuncuya dönmüş ve ağır toz fırtınaları yaşanmıştı. Binlerce kişiyi hastanelere akın ettiren ve 4 kişinin ölümüne neden olan bu toz fırtınasının önümüzdeki hafta Avrupa'yı vurabileceği iddia edildi.

Çeşitli Orta Doğu bölgeleri, şiddetli kuraklıklar, artan sıcaklıklar ve küresel ısınma nedeniyle azalan yağışlar nedeniyle Mart ayından bu yana aşırı hava koşulları ile mücadele ediyordu. Mayıs ayının ortalarında Irak, Suriye ve İran'da kum fırtınaları başlamıştı. Birçok kişiyi hasta eden ve dört kişinin ölümüne sebep olan bu kum fırtınasının ilerleyeceği ve Avrupa'ya taşınacağı öngörülüyor.

Orta Doğu'da çok sayıda kişiyi hastanelik eden toz fırtınası Avrupa'ya sıçrayabilir

Mynet'te yer alan habere göre, Irak Sağlık ve Elektrik Bakanlıkları, ülkeyi vuran şiddetli toz bulutları nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Bölgelerde, hastaneler nefes alma güçlüğü çeken hastalarla dolup taştı. Bağdat Havalimanı'ndaki uçuşlar askıya alınırken, Irak makamları çeşitli bölgelerde devlet dairelerinin kapatılmasını emretti. Irak ve Suriye'de atmosferdeki pus nedeniyle en az dört kişinin öldüğü bildirildi.

İran'da bir iklim danışmanlık şirketinden Nasim Hossein Hamzeh Guardian'a "Toz fırtınalarının sıklığının artması daha fazla sorun, daha fazla can ve mal kaybı ve daha fazla yıkım anlamına geliyor. " dedi.

"BU BİRİLERİNİN DEĞİL HERKESİN SORUNU"

Nevada Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Dekanı Müge Akpınar-Elçi, toz fırtınalarının belirli bir yeri etkilemeyeceğini ve küresel olarak geniş kapsamlı sorunlara yol açabileceğini hatırlattı. "Toz fırtınalarının etkisi bölgesel ve kıtasal sınırları aşıyor. Yani bu birilerinin sorunu değil, herkesin sorunu." dedi.

Orta Doğu'da çok sayıda kişiyi hastanelik eden toz fırtınası Avrupa'ya sıçrayabilir - Resim : 2

Yerel yönetimler hasarı hafifletmeye ve halkı korumaya çalışıyor ancak uzmanlar son kum fırtınasının önümüzdeki günlerde Avrupa'yı da etkisi altına alabileceğini öngörüyor. AccuWeather, Birleşik Krallık'ın bir bölümünün 18 Haziran'dan itibaren UV ışınlarının 'sağlıksız' bir seviyeye ulaşacağını tahmin ediyor.

"SADECE GÖKYÜZÜNE BAKMANIZ YETERLİ"

Fırtınanın İngiltere'yi tekrar vurup vurmayacağı henüz net olmasa da, Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde yarattığı etki büyük. Orta Doğu Enstitüsü iklim ve su programı direktörü Muhammed Mahmoud, iklim değişikliği devam ettikçe durumun daha da kötüleşeceğini belirtti. “Sadece gökyüzüne bakmak bizi bekleyen kıyameti anlamaya yeter'' diye uyardı.

Orta Doğu'da çok sayıda kişiyi hastanelik eden toz fırtınası Avrupa'ya sıçrayabilir ile ilgili etiketler Orta Doğu Avrupa toz fırtınası
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.