'Önlem alınmazsa 2021'de istila olur'

2020 yılına damga vuran koronavirüsün ardından yeni yıl için gözlemleme uyarısı geldi. Türkiye'de farklı şehirlerde görülen çekirge istilasının bu sene de yaşanmaması adına önlem alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Satar, çekirgelerin yumurtalarını toprağın birkaç santimetre altına bıraktığını çıkan yavruların büyük istilalara yol açabileceğini ifade etti.

Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, tarlalara bırakılan çekirge yumurtalarının daha büyük istilalara neden olabileceğini belirtirken 2021 yılına dikkat çekti! Çekirgelerin tür sayısında da artış gözlendiği an mutlaka ilaçlama yapılması gerektiğini ifade eden uzman isim, tarlalardaki çekirge istilası hakkında bilgilendirmelerde bulundu. DHA mikrofonlarına son dakika açıklamalarında bulunan uzman ismin tarlalardaki tehlikeye dikkat çekti.

"ÇIKACAK YAVRULAR YİNE İSTİLAYA YOL AÇABİLİR"

Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, bu yıl Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanan çekirge istilalarının 2021'de yaşanmaması için uyarılarda bulundu. Çekirgelerin yumurtalarını tarla kenarlarına bıraktığına dikkat çeken Satar, "Yumurtalarını toprağın birkaç santimetre altına bırakıyorlar, çıkacak yavrular yine istilaya yol açabilir. Şimdiden oraların basit bir şekilde sürülmesi ve o bölgelerin gözlemlenmesi lazım" dedi.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanan çekirge istilaları nedeniyle bu yıl tarım sektöründe ciddi zararlar oluştu. Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, çekirgelerin yumurtalarını tarlalara bıraktığına dikkat çekerek, istilaların 2021'de de yaşanmaması için alınması gereken önlemleri anlattı. Çekirgelerin yumurtalarını toprağın birkaç santimetre altına bıraktığını, çıkacak yavruların yeniden istilaya yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Satar, ekim zamanı gelmeden tarla kenarlarının sürülmesi gerektiğini söyledi.

"DİKKATLİ OLMAMIZ LAZIM"

Çekirgelerin yumurtalarını bıraktığı bölgelerin şimdiden gözlemlenmesinin önemli olduğunu ifade eden Satar, "Geçen yıl ülkemizin birçok yerinde çekirge istilaları oldu. İlaçlamalarla bunlar bertaraf edildi. Bazı çekirgeler kışı ergin halde geçiriyor. Bu yüzden bunların gözlemlenmesi lazım. Şu andan itibaren artık yavaş yavaş ekim zamanına girmeden bunların takibine başlanması lazım. Erken olduğu düşünülebilir ama dikkatli olmamız lazım. Bazı çekirgeler, örneğin mısır çekirgesi kışı ergin geçiriyor. Bizim bölgemizde şu ana kadar bir istilaya sebep olmadı bu çekirge ama Elazığ yakınlarında bir İtalyan çekirgesi istilası gördük. Ben bunun daha da artabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

'Önlem alınmazsa 2021'de istila olur' ile ilgili etiketler çekirge çekirge istilası Ali Satar
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.