Onlar yasakladıkça Türkiye yerlisini üretiyor!

Kanada yönetimi, geçen yıl askıya aldığı "Türkiye’ye yönelik askeri ihracat izinlerini" iptal etme kararı aldı. Karara gerekçe olarak ise Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ'da kullanılması gösterildi.

Azerbaycan ordusunun işgalci Ermenistan ordusuna karşı operasyonlarında Türkiye'nin Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) büyük rol oynamış, Dağlık Karabağ 44 günde geri alınmıştı.

Geçtiğimiz yıl Kanada basınında yer alan haberlerde, Dağlık Karabağ'daki gelişmeler üzerine endişeye kapılan Kanada'daki Ermeni toplumunun, Türkiye'ye askeri İHA teknolojisi ihracatının yasaklanması için harekete geçtiği belirtilmişti.

KANADA'NIN SİHA KARARI

Türkiye'nin NATO müttefiki Kanada, yüzde 93 yerlilik oranıyla üretilen SİHA'larla ilgili aldığı kararı açıkladı.

Kanada yönetimi, Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ'da kullanılmasını gerekçe göstererek, geçen yıl askıya aldığı "Türkiye’ye yönelik askeri ihracat izinlerini" iptal ettiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Marc Garneau, ülkesinin Türkiye'ye yönelik askeri ihracat izinleriyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

"ASKIYA ALINAN İZİNLERİN İPTALİNİ DUYURUYORUM"

Garneau, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ savaşında Kanada teknolojisinin kullanıldığı iddialarına yönelik soruşturma açıldığını ve bu soruşturma sonuçlanana kadar Türkiye'ye askeri mal ve teknoloji ihracat izinlerinin geçen yıl sonbaharda askıya alındığını hatırlattı.

Bakan Garneau, "Bakanlığımız, Milli Savunma Bakanlığı ile istişare içinde, Türkiye'ye gönderilen tüm askeri mallar ve teknolojiler için askıya alınmış ve geçerli tüm ihracat izinlerini kapsamlı bir şekilde gözden geçirdi. Türkiye'ye ihraç edilen Kanada teknolojisinin Dağlık Karabağ'da kullanıldığına dair güvenilir kanıtlara ulaşan bu incelemenin ardından, 2020 sonbaharında askıya alınan izinlerin bugün iptalini duyuruyorum.’’ ifadelerini kullandı.

Onlar yasakladıkça Türkiye yerlisini üretiyor!

KAMERA SATMADILAR, YERLİSİ ÜRETİLDİ

Dağlık Karabağ'daki gelişmeler üzerine daha önce SİHA'larla ilgili Kanada'nın kamera satışının iptal edilmesinin ardından Aselsan tarafından geliştirilen elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi (CATS) devreye alınmıştı.

Yerli olarak üretilen sistem, ilk test atışını başarıyla yapmıştı. Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L (Mini Akıllı Mühimmat) cansız mühimmatlarıyla havalanan Bayraktar TB2, belirlenen hedefi milli kamera sistemi CATS tarafından yapılan lazer işaretleme ile yüksek irtifa ve uzak mesafeden tam isabetle vurmuştu.

Onlar yasakladıkça Türkiye yerlisini üretiyor! ile ilgili etiketler Türkiye Kanada SİHA yasak ambargo
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.