Ölen kişinin ayakkabıları neden kapın önüne konulur? Ölen kişinin ayakkabısı neden kapıya konur?

Ölen kişinin ayakkabıları neden kapının önüne konulur? Ölen kişinin ayakkabısı neden kapıya konur? Anadolu'da bir gelenek olan ölünün ayakkabısı kapının önüne niye konur sorularının yanıtı haberimizde.

Ölen kişinin ayakkabıları neden kapının önüne konulur? Ölen kişinin ayakkabısı neden kapıya konur? İşte yanıtı..

ÖLEN KİŞİNİN AYAKKABILARI NEDEN KAPININ ÖNÜNE KONULUR?

Anadolu'da uzun yıllardır bir gelenek olan ölünün ayakkabıları neden kapı önüne konulur? Kapınına önüne ölünün ayakkabılarının koymanın İslam'da yeri var mı? Ne anlama geliyor?

Ölen kişinin ayakkabıları genellikle kapının önüne, ayakkabıların ucu dışa doğru bakacak şekilde düzgün bir şekilde bırakılır.

Bazı inançlara göre, "ölüm evden uzak olsun, evden gitsin" niyetiyle ayakkabılar bu şekilde kapıya bırakılır.

Bazılarına göre ise dışarıdan gelen birinin evde ölü var, yas var anlamını taşıması için bu şekilde bir uygulama yapılır.

Peki, İslam dininde bunun yeri var mı?

Bu soruya ünlü İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu bir soru üzerine cevap vermişti.

İşte Nihat Hatipoğlu'nun, "Ölünün ayakkabıları neden kapı önüne konulur?" sorusuna cevabı:

Hani ayakkabıyı koyuyorlar ya dışarıya bir de ters koyuyorlar; yani dışarıya doğru. Ölü içeriye gelmesin diye. Gelmez zaten.

Onun için ölünün ayakkabısıyla eşyasıyla hiç ilginiz olmaz. Yani ölüyle ilgisi olmaz.

Bilakis eğer ayakkabısı terliği çorabı yani elbiseleri yararlanılacak türdense lütfen onları veriniz, dağıtınız. İnsanlar yararlansınlar ona dua etsinler.

Ama hatıra olarak babanıza annenize ait bir eşya eve koyarsınız. Onu hani görünce hatırlarsınız. Bir hatıradır o, olabilir. Sakıncası yok onun.

Fakat dediğim gibi çoğunu almanın bir anlamı yok.

Ölen kişinin ayakkabıları neden kapın önüne konulur? Ölen kişinin ayakkabısı neden kapıya konur? ile ilgili etiketler ölüm ölünün ayakkabısı neden kapın önünde
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.