Obezite ve kalp hastalıklarında yükseliş korkutuyor

Dünya genelinde 25 milyon kişinin yakalandığı, milyarların ise salgından korunmak için sosyal hayatındaki birçok faaliyetten vazgeçmesi sonrası bilim insanlarını yeni bir endişe sardı. Uzmanlar pandemi sırasında spor yapılmamasına bağlı olarak obezite ve kalp hastalıklarında yükseliş yaşanmasından korkuyor. Uzmanlar bu hastalıklar Kovid-19'un ağır seyretmesine yol açtığına da dikkat çekiyor.

Dünya Bankası'nın 26 Ağustos'ta yayımladığı küresel veriler üzerinden yapılan analize göre obezite Covid-19 yüzünden ölüm ihtimalini yüzde 50 oranında artırıyor.

Aynı araştırmaya göre obezitenin koronavirüse karşı geliştirilen aşının etkisini azaltma ihtimali de yok değil.

GÜNLÜK ADIM SAYISI ÖNEMLİ

Hareket seviyesini takip eden bir uygulama olan Fitbit, mart ve haziran aylarında 4 milyon kullanıcısının davranışlarını inceleyerek bu konuda şimdiye kadar yapılan en kapsamlı araştırmayı gerçekleştirmiş oldu.

Araştırmada dünya çapında bir kişinin attığı günlük adım sayısının 2019'un aynı dönemine göre ciddi oranda düştüğü gözlendi.

Haziran ayındaki verilere göre sokağa çıkma kısıtlamalarının azaldığı yerlerde bile bir önceki yılın hareket seviyesine ulaşılamadı.

Obezite ve kalp hastalıklarında yükseliş korkutuyor

EN HAREKETSİZ OLANLAR GENÇ NÜFUS

Üstelik sanılanın aksine hareketi en düşük olan kesim yaşlılar değil. Bütün yaş grupları arasında 18-29 arasındaki kişilerin en düşük hareket seviyesine sahip olduğu tespit edildi.

Yaşam tarzına ilişkin olarak ortaya çıkan hastalıklarla mücadele etmek için kurulan British Society of Lifestyle Medicine'den doktor Punam Krishan, "Yüksek seviyede olan stres bizim uyku düzeyimizi etkileyebilir, bu da daha sersem ve yorgun hissetmemize yol açar. Bu da enerji seviyemizin düşmesine ve daha az spor yapmamıza neden olur. Spor yapmadığımızda da yemekle ilgili daha kötü kararlar veririz, bu da bizi sonunda sağlımızla ilgili negatif bir döngünün içine atar" ifadesini kullanıyor.

Obezite ve kalp hastalıklarında yükseliş korkutuyor - Resim : 2

KİLO ALIMI TÜM ÜLKELERİN SORUNU

Farklı ülkelerde yapılan araştırmalar da nüfusun kilo aldığını işaret ediyor

Brezilya'nın önde gelen üniversitelerinden olan UFMG (Minas Gerais Federal Üniversitesi) 10 kişiden dördünün kilo aldığını tespit eden bir araştırmaya imza attı.

İtalya, Fransa, İngiltere ve İsrail de vatandaşlarının kilo aldığını belirten ülkelerden..

Bu durumun sağlık açısından kaygı oluşturduğunu aktaran Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de insanları evlerinde egzersiz yapmaları için teşvik eden kampanyalara başladı.

Fitbit verilerine göre dünya çapında adım sayısı en çok düşen ülkelerin başında Haziran 2020'de atılan adımların bir önceki yıla göre yüzde 20 azaldığı Meksika bulunuyor.

Meksika, koronavirüs yüzünden ölüm yaşanan ülkeler sıralamasında ise Hindistan'ın ardından dördüncü sırada. 29 Ağustos itibarıyla bu rakam 63 bin 149 oldu.

Hayatını kaybedenlerin yüzde 70'inden fazlası ise yüksek tansiyon, diyabet ya da obezite gibi sağlık sorunu yaşayanlar.

Özellikle de çocuklar arasında vakaların ve ölümlerin görülmesi büyük endişe oluşturuyor.

Meksika Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 12 Nisan ve 8 Haziran arasında çocuklar arasındaki koronavirüs vakaları 84'ten 2 bin 600'e tırmandı.

GENÇLER SPORU BIRAKTI

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 13-30 yaş arasındaki 8 bin genç ile yaptığı araştırma bu gençlerin yarısının pandemi sırasında spor yapmayı bıraktığını ortaya koydu.

Uzmanlar, obezitenin pandemiden önce de gençler arasında bir sorun olduğunu, koronavirüs ile bu durumun daha da ciddileşebileceğini işaret ediyorlar.

YAŞLI NÜFUS DA BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA

Fitbit verilerine göre Haziran 2020'de bir önceki yıla göre adım sayısında yüzde 11 düşüş yaşanan Japonya'da insanların rutinlerine devam etmeyi güvenli bulmadığı tespit edildi.

Bunun da yaşlı nüfus üzerinde olumsuz bir etkisinin olmasından endişe duyuluyor.

Tokyo'daki Tsukuba Üniversitesi, 65 yaş üstündeki yaşlıların fiziksel aktivitesinin yüzde 28 azaldığını belirledi

Bunun da ileride bedensel engellerin meydana gelmesine yol açabileceği ifade ediliyor.

DİYABET HASTALARI DA EGZERSİZİ KESTİ

Hindistan'da ise haziran ayında adım sayısının yüzde 11 azaldığı belirlendi. 70 milyon diyabet hastasının olduğu ülkede 100 diyabet hastasını takip eden doktorlar, yüzde 42'sinde hem egzersiz düzeyinin azaldığını hem de daha fazla karbonhidrat tüketildiğini tespit etti.

Pandeminin halihazırda hareketsizlik sorunu yaşayan Hindistan'ı bu açıdan olumsuz etkilediğini kaydeden doktorlar, koronavirüsten önce de vatandaşların yüzde 35'inin hareketsiz olduğunu ifade etti.

İngiltere'de 20 yaş üzeri 5.800 yetişkin ile yapılan bir araştırmada, katılımcıların yüzde 60'ı egzersiz seviyesini koruduğunu kaydederken yüzde 25'i düşürdüğünü söyledi.

Üstelik egzersizi azaltanların çoğunluğu ise Covid-19'a karşı kendilerini daha kırılgan yapan hastalıklara sahip olan kişiler.

'BİRBİRİMİZE DESTEK OLMALIYIZ'

Öte yandan uzmanlar böyle dönemlerde spora geri dönmenin zor olduğunu da kabul ediyor.

BBC'ye konuşan spor hocası Abueng Sekgwelea, insanların böyle zamanlarda spor yapmak için motivasyonlarını kaybettiklerini söylüyor.

Duygusal olarak insanların iyi olmadığını vurgulayan Sekgwelea, bazı müşterilerinin egzersize ulaşmadan önce yeterli yiyeceğe ulaşmakta zorluk çektiğini belirtiyor.

"Yine de böyle zamanlarda birbirimize destek olmalıyız" diyen Sekgwelea, düzenli olarak egzersiz yapmayan bir arkadaşının felç geçirdiğini, ancak iyileşme sürecinde beraber çalışmalarının ardından 10 kilo verdiğini anlattı.

İngiltere'ye pandemiden hemen önce taşınan avukat Shar Reid de koronavirüsle beraber günlük adım sayısının 2 bine düştüğünü itiraf ediyor.

Hem arkadaşlarından ve ailesinden uzakta kalan hem de astımı olduğu için daha çok eve çekilen Reid, pandemiyle beraber hareketsiz kalan kişiler arasında. 

 

Obezite ve kalp hastalıklarında yükseliş korkutuyor ile ilgili etiketler Obezite kalp hastalıkları egzersiz
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.