O kadar sıcaktı ki beyinleri camlaştı!

2 bin yıl önce faaliyete geçen Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu yok olan Pompei ve Herculaneum şehirlerinde bulunan taşlaşmış cesetlerin kafataslarında yapılan incelemede kurbanların beyinlerinin yüksek sıcaklık yüzünden camlaştığını belirledi.

İtalya’da bulunan Vezüv Yanardağı, MS 79’da faaliyete geçtiğinde hemen eteklerinde bulunan Pompei ve Herculaneum şehirlerinde hayat tüm hızıyla devam ediyordu. 

Her iki kentte yaşayanlar kaçmaya fırsat bulamadan volkandan erimiş kaya, ponza ve sıcak kül yağdı bu iki kentin üstüne.

O kadar sıcaktı ki beyinleri camlaştı!

Yüzlerce insan yüksek sıcaklık, lav akıntıları ve yoğun kül nedeniyle öldü. 

Daha çok Pompei ismi öne çıksa da iki kentte yaşanan facianın izleri hala gözler eninde tüm çıplaklığı ile duruyor.

O kadar sıcaktı ki beyinleri camlaştı! - Resim : 2

ARKEOLOGLAR HERGÜN YENİ BİR ŞEY KEŞFEDİYOR

Yaklaşık 2 bin yıl önce yaşanan facianın yaşandığı iki kent arkeologlar için de bir cazibe merkezi.

Napoli Üniversitesi’nde görevli arkeolog Pierpaolo Petrone ve ekibi, Herculaneum’un kıyı kesimlerinde bulunan evlerden çıkarılan 100 iskelet üzerinde incelemelerini sürdürüyor. 

O kadar sıcaktı ki beyinleri camlaştı! - Resim : 3

Araştırmada, yüksek sıcaklığın kurbanların beyin dokusunu ve vücut sıvılarını buharlaştırdığı tespit edildi.

Petrone ve ekibi, 1960 kazılarında çıkarılan bir kafatasının da analizini tamamladı. Elde edilen en önemli bulgu kurbanın beyninin yüksek sıcaklık nedeniyle cama dönüştüğü oldu...

 

O kadar sıcaktı ki beyinleri camlaştı! ile ilgili etiketler İtalya Yanardağ Vezüv Yanardağı pompei Herculaneum beyin volkan lav
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.