Nuri Demirağ'ın hayali yıllar sonra gerçek olacak

Havacılık tarihinin duayen isimlerinden Nuri Demirağ'ın gerçekleştiremediği hayali Nu.D.40 uçak projesi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) kolları sıvadı. Nu.D.40, bulunan belgelerdeki aslına bağlı kalarak üretecek.

Türkiye'nin ilk özel uçak fabrikasını kuran Nuri Demirağ'ın gizli uçak projesi Nu.D.40, tarihin tozlu sayfalarından çıkıp yeniden gündeme geldi.

Demirağ'ın gerçekleştiremediği hayali için harekete geçen TUSAŞ, projeyi bulunan belgelerdeki aslına bağlı kalarak üretecek.

"HAYALLERİNİ DE YAŞATACAĞIZ"

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, projenin gerçekleşmesi için çalışacaklarını belirttiği açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Havacılık tarihinde duayen Nuri Demirağ’ın bir hayali vardı. Nu.D.40 projesi hayatına sığdıramadığı hayallerinden birisiydi. Dr. Emir Öngüner’in arşiv belgelerinden çıkartarak hazırladığı bu değerli kitabın önsözünü büyük bir heyecanla yazdım. İnşallah hayallerini de yaşatacağız.”

Nuri Demirağ'ın hayali yıllar sonra gerçek olacak

NURİ DEMİRAĞ KİMDİR?

Nuri Demirağ, Mühürzâde Mehmed Nuri Bey (1886; Divriği, Sivas - 13 Kasım 1957, İstanbul),Türk iş adamı, siyasetçi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerindendir. Türkiye’nin 10.000 kilometrelik demiryolu ağının 1250 km’lik bölümünün inşasını gerçekleştirmiş ve bu nedenle kendisine Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Demirağ” soyadı verilmiştir. Cumhuriyet döneminin sayılı zenginleri arasına girmiş ve hayırseverliği ile tanınmış bir iş adamıdır.


Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kuruluşu, ilk sigara kağıdı üretimi, ilk yerli paraşüt üretimi gibi ilkleri gerçekleştiren, İstanbul Boğazı üzerine köprü yapılması, Keban’a büyük bir baraj yapılması düşüncelerini ilk kez gündeme getiren kişidir. Özellikle havacılık sanayisinde başarıları ile anılır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk muhalefet partisi olan Millî Kalkınma Partisi’nin kurucusudur.

Nuri Demirağ'ın hayali yıllar sonra gerçek olacak ile ilgili etiketler TUSAŞ uçak Temel Kotil nuri demirağ
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.