Nobel Barış Ödülü'nü sürpriz isimler kazandı!

Nobel Barış Ödülü'ne, cinsel şiddeti sona erdirme çabalarından ötürü Denis Mukwege ve Nadia Murad layık görüldü.

2018 Nobel Barış Ödülü'nün sahipleri açıklandı.

Ödül bu yıl iki kişiye verildi.

Ödülün sahibi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden Denis Mukwege ve Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad oldu. 

Mukwege ve Murad, "Silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi için yaptıkları çalışmalar" nedeniyle ödüle layık görüldü.

Nobel Barış Ödülü'nü sürpriz isimler kazandı!

NADİA MURAD KİMDİR?

2014’te DEAŞ militanları tarafından Irak’taki köyünden kaçırılan Ezidi aktivist Nadia Murad, 12 ay süren kabus sonunda Musul’da Irak ordusu tarafından kurtarıldıktan sonra köyüne dönmüş ve törenle karşılanmıştı.

Irak’ın kuzeybatısında kaçırılan 7.000 kadın ve kızdan biri olan Murad, 2014’te Sincar yakınlarındaki Koço’da yaşıyordu.

400 bin Ezidi’nin yaşadığı bölgede kaçırılanlar arasında yer alan Murad, aylarca militanlar tarafından Musul’da tecavüz ve işkenceye maruz kaldı.

Özgürlüğüne kavuştuktan sonra Murad, George Clooney’in eşi Amal Clooney ile BM’de yaşadıklarını anlatmış, bir kitap yazmış ve BM İyi Niyet Elçisi olmuştu.

23 yaşındaki genç kız halen Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne (UNODC) çalışıyor ve insan ticareti mağdurlarının sorunları ile ilgileniyor.

BM, bu görevin ilk kez vahşet mağduru bir kişiye verildiğini açıklamıştı. Nadia ailesiyle birlikte Almanya’ya yerleşti.

Nobel Barış Ödülü'nü sürpriz isimler kazandı! ile ilgili etiketler Denis Mukwege nadia murad nobel barış ödülü
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.