Nipah virüsü nedir? Nasıl bulaşır?

Nipah virüsü nedir, nasıl bulaşır son zamanlarda merak ediliyor. Birçok kişinin ölümüne neden olmakta olan Nipah virüsü nedir, nasıl bulaşır sizler için derledik. İşte, Nipah virüsü nedir….

Nipah Virüsü nedir, nasıl bulaşır gündem oldu. Çok sayıda ölüme neden olan Nipah Virüsü 2018 yılından beri varlığını sürdürmekte ve bu haftalığın herhangi bir ilacı bulunmamaktadır. Sizler için Nipah virüsü nedir, nasıl bulaşır ve nasıl ortaya çıktığını araştırdık.

Nipah virüsü nedir?  

Nipah virüsü hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüstür. Enfekte kişilerde, Nipah virüsü, çeşitli enfeksiyon,  akut solunum yolu hastalığına ve ölümcül ensefalite kadar çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.

Kısaca NiV olarak bilinen bu virüs, domuz gibi hayvanlarda da ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Çiftçilik ile uğraşan kişiler için büyük çaplı ekonomik kayıplara neden olabilmektedir.

Nipah virüsünün, Hendra virüsü ile yakından ilişkisi vardır. Her ikisi de Paramyxoviridae ailesinden olan yeni bir virüs sınıfı olan Henipavirus cinsinin üyeleri olarak bilinir.

Malezya ve Singapur'daki ilk salgınlar sırasında insanların hasta domuzlarla ya da bunların kontamine olmuş dokularıyla direk temas etmesi nedeni ile ortaya çıkmıştır. Bulaşma yolu olarak, solunum damlacıkları, domuzların boğaz veya burun salgılarıyla temas edilmesi veya hasta bir hayvanın dokusuyla temas edilmesiyle meydana geldiği tahmin edilmektedir.

Bangladeş ve Hindistan salgınları sürecinde, enfekte olmuş meyve, yarasalarının idrarı veya tükürükleriyle kontamine olmuş meyve veya meyve ürünlerinin (ör. Ham hurma suyu) tüketimi en çok görülen enfeksiyon kaynakları arasına girmiştir.

Nipah virüsü nedir? Nasıl bulaşır?

Niphal Virüsünün belirtileri nelerdir?

İnsanlarda oluşan enfeksiyonları asemptomatik enfeksiyon, akut solunum yolu enfeksiyonu (hafif, şiddetli) ve ölümcül ensefalit olarak sıralayabiliriz. İnsanlarda enfekte olduktan sonra başlangıçta ateş, baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri semptomlar görülmektedir. Bunu baş dönmesi, uyuşukluk, bilinç değişikliği ve akut ensefalitiye işaret eden nörolojik belirtiler takip edebilmektedir. Nadir olsa da bazı kişilerde akut solunum sıkıntısı da dahil olmak üzere atipik pnömoni ve ciddi solunum problemleri görülebilmektedir. Ciddileşen hastalarda, 24 ila 48 saat içinde komaya dönüşen Ensefalit ve nöbetler ortaya çıkmaktadır.

Niphal Virüsün tedavisi var mı?

Henüz insanlar ya da hayvanlar için herhangi bir tedavi ya da aşı mevcut bulunmamaktadır. İnsanlar için en önemli ve birincil tedavi destekleyici iyi bir bakımdır.

Nipah virüsü nedir? Nasıl bulaşır? ile ilgili etiketler nipah virüsü nedir nasıl bulaşır belirtileri
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.