New York Times: Zirvenin sonuçları ABD'yi saf dışı bırakacak nitelikte

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz gün Soçi'de gerçekleştirdiği görüşme, dünya basınında da geniş yer buldu. Kritik görüşmeyi mercek altına alan New York Times, zirvenin sonuçlarının ABD’yi saf dışı bırakacak nitelikte olduğuna vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirdikleri zirve, dünya basınında da yankı uyandırdı. Başta Suriye'deki kritik durum olmak üzere, askeri ve enerji alanlarındaki iş birliğine yönelik konuların masada olduğu görüşme, ABD tarafından da yakından takip edildi.

Türkiye'nin Rusya ile yaptığı S-400 hava savunma sistemi anlaşmasından duyduğu rahatsızlığın yanı sıra bölgede tartışılmaz bir güç haline gelen Türkiye'nin komşu devletlerle olan ilişkilerini yakından takip eden ABD medyası, Soçi zirvesinin sonuçlarına ilişkin analizleri yayınlamaya başladı.

ABD'li New York Times, Erdoğan-Putin görüşmesini manşete taşıdı. Görüşmeyle ilgili ayrıntılı bir analiz yayınlayan New York Times, ABD'nin duyduğu rahatsızlığa rağmen Başkan Erdoğan'ın Rusya ile ilişkilerini sıkı tuttuğundan bahsetti.

ERDOĞAN'IN ASKERİ İŞ BİRLİĞİNDEN VAZGEÇMEDİĞİ VURGULANDI

İki liderin sık sık vurguladığı iş birliği mesajlarını tekrarlayan NYT, başta AB olmak üzere Batılı devletlerin itirazlarına rağmen Türkiye'nin Rusya ile sürdürdüğü askeri iş birliğinden vazgeçmediğine yer verdi.

Türkiye ile Rusya'nın, enerji yatırımlarındaki ortaklığını pekiştirdiğinden bahseden NYT, başta Akkuyu Nükleer Santrali olmak üzere iki ülke arasındaki enerji anlaşmalarının Türkiye'yi Avrupa karşısında bağımsız bir konuma eriştirdiğinden bahsetti.

Erdoğan'ın, ABD'nin tüm itirazlarına rağmen Rusya ile olan askeri iş birliğine devam ettiğini söyleyen NYT, ABD Başkanı Joe Biden'ın alarma geçmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Erdoğan'ın S-400 anlaşması konusunda hiçbir şekilde geri adım atmadığını ve son zirvede bunu bir kez daha vurguladığından bahseden gazete, Erdoğan'ın tüm dünyaya açık bir mesaj verdiğini kaydetti.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından, Türkiye'nin Suriye-Afganistan hattındaki etkinliğini giderek artıracağından bahseden NYT, bu durumun ABD'nin dışlanacağı sonucunu doğuracağını söyleyerek uyarıda bulundu.

 

New York Times: Zirvenin sonuçları ABD'yi saf dışı bırakacak nitelikte ile ilgili etiketler Cumhurbaşkanı Erdoğan Vladimir Putin New York Times Joe Biden
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.