Negatif kalorili besinler nedir? Negatif kalorili besinler büyük bir hurafe mi?

Diyet kültürünün son zamanlarda popülerliğinin artmasıyla birçok doğruluğu olmayan bilgi de ortaya çıkmaya başladı. Peki, negatif kalorili besinler nelerdir? Negatif kalorili besinler gerçek midir? Metabolizmamız nasıl çalışır? En sağlıklı şekilde kilo nasıl verilir? İşte bütün bu sorularınızın cevabı haberimizin devamında.

Popülerleşen diyet kültürüyle birlikte internetteki bilgi kirliliği de artmaya başladı. Bilimsel açıdan doğru olmayan hatta insan sağlığına oldukça zararlı olan hurafelerden biri ise negatif kalorili besinlerle kilo vermek.

NEGATİF KALORİLİ BESİN NE DEMEKTİR?

Son zamanlarda hızlı kilo vermek isteyenlerin gözdesi olmuş olan negatif kalorili besinler, ortaya atılan iddiaya göre kalorileri çok düşük olduğu için yenildiği zaman kilo aldırmak yerine, sindiriliyorken verdiğinden daha fazla enerji harcanmasına sebep olduğu için kilo verdirir. Fakat bu tamamen yanlıştır ve sadece bu besinlerle diyet yapmak ise çok zararlıdır.

‘NEGATİF KALORİLİ’ BESİNLER NELERDİR?

Çilek, kereviz, elma, kayısı, pancar, brokoli, karnabahar, tere, salatalık, sarımsak, greyfurt, yeşil fasulye, kale, pırasa, limon, marul, soğan, ahududu, şalgam ve kavun gibi besinler ‘negatif kalorili besinler’ olarak adlandırılır.

Bu besinlerin kalorilerinin çok düşük olduğu doğru. Fakat sindiriliyorken bu besinlerin verdiği enerjiden daha fazlası kullanılmıyor. Yani bu besinler de kalori almanızı sağlıyor.

Negatif kalorili besinler nedir? Negatif kalorili besinler büyük bir hurafe mi?

METABOLİZMAMIZ NASIL ÇALIŞIR? YEMEK YİYEREK KİLO ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Vücudumuzun yaşamına devam etmesinde kilit rol oynayan metabolizmamıza bazal metabolizma denir ve dinlenme halindeki yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi için gerekli minimum enerjiyi ifade eder.  

İnsan vücudu yalnızca hareket halinde değil, dinlenme halinde de enerji, yani kalori harcar. Bunun sebebi, vücudun dinlenme halinde de temel yaşamsal işlevleri devam ettirmesidir. Bunlar nefes alıp verme, kan dolaşımı, sindirim, beyin ve sinir sistemi fonksiyonları ve hücre üretimidir. Bazal metabolizma, söz konusu temel işlevlerin devamı için enerji sağlayan metabolizmadır. Bazal metabolizma hızı, kişinin vücudunun temel yaşamsal fonksiyonları yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu minimum kalori miktarına karşılık gelir ve kişiden kişiye farklılık gösterir.

Negatif kalorili besinler nedir? Negatif kalorili besinler büyük bir hurafe mi? - Resim : 2

Her gün harcadığımız kalorinin yaklaşık olarak %10’u besinleri çiğnemek ve sindirmek için kullanırız. Bu nedenle yemek yedikten birkaç saat sonra harcanan enerji de artış olsa da bu ekstra kilo kaybını sağlayacak bir artış değildir. 

Yani yaşamsal faaliyetlerimize devam edebilecek minimum enerjiye sahip olmamız gereklidir. ‘Negatif kalorili’ olarak adlandırılan bu besinlerin yenmesinin kilo verdirdiği doğru değildir hatta bu besinlerle bilinçsizce diyet yapmak sağlıksızdır.

NASIL SAĞLIKLI KİLO VERİLİR?

Hem vücudunuzun gerekli enerji ve bileşenleri alması hem de diyete uyulmasını kolaylaştırması ve sürdürülebilirliği açısından tek düze diyetlerden kaçının. Diyetinizde olabildiğince fazla çeşidi dengeli ve doğru miktarlarda barındırın.

İşte dengeli ve sağlıklı beslenerek kilo vermenizi sağlayacak bir diyet önerisi;

*Diyet yapmadan önce tıbbi geçmişinize ve mevcut sağlık durumunuza uygun olup olmadığını bir uzman doktora danışınız.

Negatif kalorili besinler nedir? Negatif kalorili besinler büyük bir hurafe mi? ile ilgili etiketler Diyet kilo verme Negatif kalorili besinler Negatif kalori Yemek yiyerek kilo verme
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.